Theatervoorstelling door (ex)daklozen tijdens collecteweek Leger des Heils op Urk

15-11-2017

Waar: Berechja College, Waaiershoek 46, 8321 BH Urk
Wanneer: Donderdag 30 november
Hoe laat: 19.30 uur ontvangst publiek. 20.00 uur aanvang voorstelling.
Kosten: Gratis. Vrije gift na afloop
Reserveren: U kunt zich aanmelden via omzieners@gmail.com Dit is niet verplicht maar wel gewenst i.v.m. het aantal beschikbare plaatsen.

“De theatervoorstelling ‘De OmZieners’ moet je niet alleen zien maar vooral ook beleven” zegt Inge Nooijen, coördinatrice van sociale wijkteams. “Het is een intense, ontroerende voorstelling die onder je huid gaat zitten. Het spel is prachtig. Maar het is niet alleen spel. Het is het echte leven”.

“Dat klopt”, zegt Laurens Umans, schrijver en regisseur van ‘De OmZieners’. “Wij willen het echte leven op het toneel brengen. Het echte leven van echte mensen. Mensen van vlees en bloed die in armoede leven. Dat is waar het ons om gaat. En dat doen we met hartstocht en humor.”

‘De OmZieners’ vertelt onder andere het verhaal van Pieter. Pieter is werkloos en wil zielsgraag aan het werk. Betaald werk. Maar door de uitkerende instantie wordt hij dan weer hierheen gestuurd en dan weer daarheen. Overal moet hij werken met behoud van uitkering. Hij krijgt dus niet betaald. Als hij het werk weigert, krijgt hij een strafkorting op zijn uitkering. Een vriendin van Pieter noemt dit ‘slavenhandel’. Maar Pieter gaat trouw dan weer hierheen, dan weer daarheen. Want alles beter dan thuiszitten. Toch? Of knaagt het aan zijn gevoel voor menswaardigheid en zelfrespect?

‘De OmZieners’ vertelt ook het verhaal van de familie van der Saeftinghe. Een keurige familie met een dikke nek en portemonnee. Zij hebben een erfenis te verdelen want papa is dood. Hoe gaan ze dat doen, het geld verdelen? Gaan ze gezellig samen rond de tafel zitten? Of slaan ze mekaar de hersens in?

‘De OmZieners’ stelt vragen over de samenleving en hoe deze is ingericht. Over het handelen van mensen met macht en invloed, en de gevolgen daarvan voor mensen in armoede. De voorstelling laat zien hoe armoede mensen kwetsbaar maakt. ‘De OmZieners’ is ook een zoektocht naar compassie. Niet in de zin van medelijden, maar “het voelen van de pijn van een ander in jouw hart”, zoals een man in armoede omschreef. Kennen we nog compassie voor de ander?

‘De OmZieners’ wordt gebracht door de Joseph Wresinski Cultuur Stichting in samenwerking met het Leger des Heils op Urk. De Joseph Wresinski Cultuur Stichting is een groep van mensen die in armoede leven en ervaren theatermakers. Samen maken en spelen zij theater dat laat zien wat mensen in armoede meemaken, wat zij denken en voelen en wat anderen over hen denken en zeggen.

“Wij willen heel graag de ogen openen van mensen die van alles denken over armoede. Over ons dus. Er zijn mensen die zeggen dat armoede je eigen schuld is. Maar weten zij wel waarover zij praten? Kennen zij ons?”

De voorstelling op Urk wordt mede georganiseerd door het Leger des Heils Urk. Zij willen met deze voorstelling de gemeenschap op Urk ook kennis laten maken met deze doelgroep. Aalt Fikse van het Leger des Heils hierover; "De voorstelling komt op twee manieren op een goed moment. Enerzijds omdat we dit jaar al drie verzoeken vanuit Urk hebben ontvangen om een dakloze op te vangen en omdat het midden in onze collecteweek is. We willen met de opbrengst van de collecteweek de Urker gemeenschap dienen. Deels met de activiteiten in ons pand aan de Klifweg 16, maar ook als het gaat om opvang van mensen die dakloos zijn of dit dreigen te worden.

Foto's: ©Jochem Jurgens

Omzieners 3

 

Omzieners 1