Ontmoetingscentrum De Klinker voorziet in behoefte

07-04-2017

De Klinker aan de Stationsweg in Wezep draait nu bijna een half jaar. In deze relatief korte periode is wel gebleken dat dit multifunctionele ontmoetingscentrum – een plaatselijk initiatief met ondersteuning van het Leger des Heils - een groot succes aan het worden is. Op de vier dagen per week dat De Klinker open is zijn er altijd mensen te vinden: in de kledingwinkel, aan de koffie- en bij de snookertafel, in de sorteerruimte of in de vergaderruimte achter. Wekelijks komen er zo'n 160 mensen binnen. En een opmerking die dan veel gehoord wordt is: ‘De mensen zijn hier allemaal zo aardig. Er hangt hier een heel goede sfeer.”

Er zijn al met al tientallen vrijwilligers in de weer. Alleen dat al is bijzonder. Initiatiefnemer Evert van Ommen: “Ik hoor regelmatig, dat die inzet van de vrijwilligers een enorm saamhorigheidsgevoel geeft. Voor Wezep!”. Kapitein Aalt Fikse vult aan: ‘Binnen De Klinker wordt het ‘hokjesdenken’ losgelaten en worden mensen gezien en gehoord zoals ze zijn. Iemand die al langere tijd thuiszat en nu meehelpt zei: “Ik wil mijn bed weer uitkomen. Ik heb weer structuur in mijn leven”.

In de ruimte achterin is het ook regelmatig een drukte van belang. Er is een wekelijks handwerkcafé, tweemaal per maand “De verfkwast” oftwel de schilderclub voor kinderen en wekelijks is er een ochtend van Luz voor vrouwen met een vluchtelingenstatus. Eenmaal per maand is er een gespreksavond voor mannen. En niet te vergeten is er maandelijks de Ontmoeting Wezep, een samenwerking van Philadelphia, Careander, ’s-Heerenloo, Gewoon Meedoen!, MEE en De Klinker. Er is ook ruimte voor eenmalige activiteiten, zoals onlangs een workshop Handlettering die een groot succes was.

Vrijwilligerscoördinator Jolanda van Sloten vertelt: ‘We zijn sinds kort door de Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven erkend als werkleerbedrijf en verwachten binnenkort de eerste stagiaire van Landstede! Veel organisaties weten ons inmiddels te vinden. Ook de GGZ schakelt ons in als mensen willen integreren in de maatschappij’.

Al met al is duidelijk dat De Klinker in een Wezepse leemte voorziet. De Klinker is er vóór mensen van het dorp en dóór mensen van het dorp. Evert van Ommen tot slot: “Het uitgangspunt van De Klinker is de overtuiging dat God de mensen aan elkaar gegeven heeft en hen oproept om er voor elkaar te zijn. Het is mooi om dat steeds meer te zien gebeuren”.