125 jaar korps Zwolle

03-04-2015

Namens korps Kampen mocht Ellen een cadeau overhandigen aan korps Zwolle ter ere van het 125 jarig jubileum van korps Zwolle. Wat een feest is het geweest. Vooral: heel bijzonder dankzij het feit dat de diensten gehouden konden worden in De Tagrijn, waar 125 jaar geleden de eerste Leger des Heils-samenkomst in Zwolle werd gehouden. Volgens het Zwolse korpsgeschiedenisboek, liep luitenant Wiebe Palstra toen al in Zwolle van kroegie naar kroegie, op zoek naar een geschikte locatie. En De Tagrijn, toen nog De Drie Zwaantjes, kwam hem geschikt voor.Hieronder het verslag van Hylke van der Zee dat hij schreef in het korpsblad van Zwolle, de Febe:

‘We gedenken de toekomst..!’
‘’We gedenken vandaag niet alleen het verleden. We gedenken de toekomst! We hebben allemaal een verleden. Goed of slecht. In het koninkrijk van God is dat eigenlijk zoiets als vloeken. In het koninkrijk van God, waar Jezus Heer is, hebben we geen verleden meer, maar een toekomst. Jezus heeft het boek van ons verleden gesloten en het boek van onze toekomst geopend’’. Dat zei commissioner Hans van Vliet tijdens de jubileumsamenkomst die op een heel bijzondere plaats werd gehouden: in café De Tagrijn, op de plek waar 125 jaar geleden het Leger des Heils in Zwolle zijn eerste samenkomst hield. Maanden van voorbereiding gingen aan het weekeinde van 28 en 29 maart vooraf. Heel erg veel werk is er verzet, zowel vóór als achter de schermen. Eén factor hadden we niet in de hand: het weer. En eigenlijk zat daar ook het enige pijnpunt. In weer, wind en regen zaten de scouts hun paalzit-competitie uit. Op zaterdag viel het aantal bezoekers aan de fancy-fair niet eens tegen. ‘’Ik ben echt heel tevreden’’, zei Patrick van Ommen na afloop. Medewerkers van Bij Bosshardt liepen zich het vuur uit de sloffen. De ballonnen hadden het wel zwaar in hun weg omhoog. En door de regen verliep de competitie om de Dutch Street Cup op het Grote Kerkplein bepaald niet droog, met veel onbedoelde slidings tot gevolg. Het bezoek aan het open huis van Nos Casa was ‘redelijk’; de pannenkoeken waren in ieder geval heerlijk. En een uur lang klonken Leger des Heils-liederen vanaf het carillon van De Peperbus.

Het was zondagmorgen in alle vroegte wel even spannend. Hoe zouden de diensten in De Tagijn verlopen? Zou iedereen een plaatsje kunnen vinden?
Medewerkers van De Tagrijn hadden de vloer gedweild en de meeste tafels verwijderd. Samen met gehuurde klapstoeltjes ging het uiteindelijk prima: muzikanten achter de bar, SOS in het hoekje bij de piano. Violist Adriaan Stoet speelde Leger-melodieën. Het was alles met elkaar een bijzondere belevenis, ‘’waar men over 125 jaar nog over praat’’, aldus Hans van Vliet. De receptie in ons gebouw verliep prima, dankzij de gevraagde en ongevraagde hulp van velen. De soep van Theo van den Berg vond gretig aftrek.Door de regen stonden de barbecues buiten, en zaten de eters binnen. Gevolg: ‘’together we’re waiting…’’ Edwin en Harwin bleken prima barbecue-braders, zodat ieder toch aan zijn/haar trekken kwam. Geweldig dat na afloop velen spontaan de handen uit de mouwen staken, zodat we ons gebouw in een mum van tijd spik en span konden overdragen aan de mensen van de Woonwagenkerk, die om 6 uur hier hun dienst hadden.

We kunnen met gevoelens van dankbaarheid, maar ook wel met enige opluchting, terugkijken op een geweldig jubileumfeest..!
Hylke van der Zee