Leger des Heils Korpsgebouw Mamre

Het Leger des Heilsgebouw aan de Nicolaas Pieckstraat

Aan de Nicolaas Pieckstraat in de Gorinchemse Haarwijk staat het markante korpsgebouw van het Leger des Heils. Gebouwd in 1970 en bestaande uit stenen muren en een houten dakconstructie. Aanvankelijk was er aan de voorzijde veel glaswerk zoals nog altijd aan de achterzijde, waarmee het een transparant gebouw was. De bovenkappen op het platte dak waren bij de nieuwbouw afgewerkt met houten latten, later overtrokken met gegalvaniseerde gevelplaten welke eigentijds lichtgrijs zijn geschilderd.

Korpsgebouw Leger des Heils

Het Leger des Heilsgebouw is met visie tot stand gekomen. Eind jaren zestig was er de behoefte aan een korpszaal dicht bij de inwoners van Gorinchem, zoals in de Haarwijk. Een woonwijk met jonge gezinnen, op loopafstand van het treinstation, een toen moderne torenflat, en een winkelcentrum. Het Leger des Heils wilde betrokken zijn op de buurt door middel van een filmzaal voor de jeugd, een ‘Soos’ met open haard voor jongerenontmoetingen in ‘Koffiebar-stijl’, een overnachtingsplaats voor gestrande reizigers en voor crisissituaties, en een korpszaal voor zondagse samenkomsten. Een multifunctioneel gebouw dat jarenlang op deze wijze is gebruikt. 

Aan de binnenzijde van het gebouw zijn er nog verschillende elementen van toen zichtbaar. De ‘filmzaal’ is tegenwoordig in gebruik als zaal voor de zondagse samenkomsten. Maar het filmscherm is nog altijd aanwezig, zij het opgerold in het plafond. Maar ook waar de balustrade met de filmprojector  was is nog altijd zichtbaar. En in een kast op kantoor liggen nog enkele filmprojectorlampen.

De ‘Soos’, een afkorting van ‘Sociëteit’, is niet meer geheel transparant vanwege de gang en de toiletgroep die ervoor is opgetrokken, maar de open haard, waarvan de schoorsteen afgedicht en dus niet meer bruikbaar is, is nog altijd aanwezig, met daarboven aan de schouw een waterverfschilderij van Het Eind met het oorspronkelijke korpsgebouw.

De filmzaal van de jaren zeventig is nu de grote zaal waar de zondagse samenkomsten worden gehouden. En waar voorheen de ‘crisisopvang’ was, de slaapplaats voor wie naar onderdak zocht, daar is nu het korpskantoor, en de ruimte waar bij de nieuwbouw nog de zaal was voor de  samenkomsten (kerkdiensten), daar bevindt zich nu de Leger des Heilswinkel met Tweede Kans Kleding. En zo is het gebouw met de tijd meegegaan, en nog altijd wordt het gebouw als bijzonder bruikbaar ervaren, mede door de ruime opzet, de praktische keuken en parkeergelegenheid aan de straatkant van het gebouw.Korpsgebouw Mamre

Korpsgebouw