Muziek

Muziek speelt sinds jaar en dag een belangrijke rol in de manier waarop het Leger des Heils haar geloof beleeft. In de bijna 150 jaar dat het internationale Leger des Heils bestaat, is dan ook een enorme schat aan eigen liederen en muziekstukken opgebouwd. Deze hebben altijd op heel kenmerkende wijze uiting gegeven aan ons geloof en de opdracht die daarin doorklinkt: het Evangelie van Jezus Christus uitdragen en in zijn naam menselijke nood lenigen. Het Leger des Heils heeft een eigen liederenbundel met veel eigen liederen geschreven door componisten en dichters die onderdeel uitmaken van de Leger des Heils organisatie. Daarnaast heeft het Leger des Heils veel muzikale initiatieven en onderdelen.
image

Korps Apeldoorn en muziek

Muziekkorps

Het muziekkorps is zo’n beetje het ‘kerkorgel van het Leger des Heils’: het zorgt tijdens samenkomsten voor de begeleiding van de samenzang. Meestal brengt het muziekkorps ook één of enkele muziekstukken afzonderlijk ten gehore. Het muziekkorps van korps Apeldoorn bestaat uit 12 enthousiaste muzikanten. Zij komen wekelijks bij elkaar om te repeteren voor hun 'optredens'. In de samenkomsten, maar ook in tehuizen en tijdens diensten in andere kerken. 

Praiseband

De praiseband is een groep die eigentijdse muziek ten gehore brengt. Soms begeleiden zij de zang in de samenkomst. De praiseband bestaat uit enkele zangers en zangeressen en een band (slagwerk, gitaren en keyboard).

Projectkoor

Voor speciale gelegenheden als Pasen en Kerstmis wordt een projectkoor samengesteld. Rond deze feestdagen verzorgt het koor optredens tijdens de samenkomsten en paas- of kerstvieringen in tehuizen.

Landelijke muziekgroepen

Het Leger des Heils heeft niet alleen plaatselijke muziekgroepen, maar ook landelijke. De leden van deze groepen komen uit het hele land. Ze treden op bij speciale gelegenheden van het Leger des Heils en leveren iedere maand een bijdrage aan een samenkomst ergens in het land. Zo is er de Amsterdam Staff Band, de nationale brass band, en de Amsterdam Staff Songsters, hét toonaangevende koor van het Leger des Heils in Nederland. Ook de jeugd is vertegenwoordigd in landelijke muziekgroepen, bijvoorbeeld in gospelkoor J-Unit en in de Nationale Jeugd Brassband. Wilt u meer weten over de landelijke muziekgroepen? Klik dan op een van de onderwerpen in de rechterkolom.