Time to shine op een legendarisch podium

Bomvol programma tijdens Kunst- en Theatergala 2023 in Utrecht

Nieuws 08 juni 2023

Elk jaar organiseert Leger des Heils Midden-Nederland het Kunst- en Theatergala in TivoliVredenburg. Dit jaar is het stijf uitverkocht en het belooft een groot feest voor én met onze deelnemers te worden. Rap, muziek maken, dichten, schilderen, het komt allemaal aan bod op dinsdag 13 juni. "Het wordt spannend, maar ontzettend tof," vertelt Barry Molenaar, die aanjager Activering & Sport is in de regio Midden-Nederland. We vroegen hem waarom dit evenement zo belangrijk is. 

Voor iedereen een bitterbal

"Het Kunst- en Theatergala is echt hét moment voor onze deelnemers om te kunnen shinen en in de spotlight te staan. Zij zijn die avond even het allerbelangrijkste. Met hun kunst of talent mogen zij het podium pakken. Als zij lol hebben in de voorbereiding en de uiteindelijke uitvoering, dan is het geslaagd. Dat zij even plezier hebben en hun ellende vergeten. Of het nu heel goed klinkt of niet. Daar gaat het helemaal niet om. Er is door dit evenement even ontspanning en afleiding van de problematiek, waar de deelnemer vaak middenin zit. We ontmoeten elkaar, je maakt iets moois met elkaar. Je kijkt en luistert naar elkaar. Het is echt een verbindende activiteit, omdat vanuit alle afdelingen uit onze regio mensen mee kunnen doen. We zijn allemaal gelijk. Iedereen mag meedoen, iedereen mag erbij zijn en iedereen krijgt een bitterbal in de pauze." 

Volle bak

Dit jaar doen er 21 acts mee plus een aantal mensen die exposeren met hun kunst. Een avondvullend programma belooft het te worden vol rap, muziek, gedichten en kunst. "Naast de optredens in de Cloud Nine Zaal van TivoliVredenburg openen we dit jaar voor het eerst ook Club Nine om prachtige kunstwerken te bewonderen. We hebben een vol en heel divers programma voor de avond, inclusief een opwarmband als de mensen de zaal inkomen en een te gek pauzeprogramma," vertelt Barry. "Het is tof om te zien dat het zo leeft op de locaties. We waren overweldigd door het aantal aanmeldingen!" 

"Een inloopmedewerker van Herstart in Utrecht wist van iemand die nog dakloos is, dat hij graag gitaar speelt en nodigde hem uit om mee te doen. Nu checkt hij elke keer als hij binnenloopt of 13 juni wel echt doorgaat."

Er gebeurt al heel veel op het gebied van activering op afdelingen met muziek, theater, rap, dichten of schilderen. Stuk voor stuk zijn het hele belangrijke vormen die bijdragen aan herstel. Met het Kunst- en Theagergala werken we dan ergens naartoe. Tijdens deze avond ligt de focus even niet op problemen, maar richten we ons vooral op het maken van positieve herinneringen met elkaar. Soms kiest een deelnemer er zelf voor om toch iets in te brengen over zijn of haar persoonlijke levensverhaal in de vorm van een rap, liedje of schilderij. Je maakt iets moois en je legt je ziel en zaligheid daar in. En misschien vloeit daar iets uit wat je normaal gesproken helemaal niet in woorden kunt vatten. Ik geloof dat dát de kracht is van het Kunst- en Theatergala. We spreken die avond een andere taal met elkaar. Eentje die niet per se heel veel woorden nodig heeft, maar waarbij wel heel veel gevoel en emotie komt kijken. Ook dat werkt helend, omdat we met onze zorg- en hulpverlening niet altijd de vinger op de zere plek gelegd krijgen. Maar dat juist wel tot uiting kan komen in een artistieke vorm."

Schitteren zoals de grote sterren

Elk jaar mogen onze deelnemers optreden in dé venue van Utrecht: TivoliVredenburg. "Dat is natuurlijk heel spannend, maar ook ontzettend leuk. Want vele grote sterren gingen hen voor. We willen niemand op het podium zetten die daar eigenlijk liever niet staat. Iemand kan wel houden van muziek maken, maar wil dat misschien niet op een podium doen. In die zin is alles open en vrij. Als je mee wil doen dan mag dat. En vind je het echt heel spannend worden? Dan gaat een begeleider gewoon mee het podium op. Wij vinden het vooral heel tof dat we onze mensen echt die artiesten experience kunnen geven. 's Middags komen ze binnen via de artiesteningang en hebben ze een officiële soundcheck en generale repetitie op het podium. 's Avonds eten we met zijn allen in de artiestenkantine voor de grote show begint. " 

Activering werkt

Als aanjager van activering en sport is dit een van de grootste evenementen die Barry jaarlijks organiseert. "Het Leger des Heils is onwijs aan het ontwikkelen op het gebied van activering en participatie. Barry is de drijvende kracht achter alles wat onze deelnemers ondersteunt bij het ontspannen en doen van leuke dingen. Dan moet je denken aan sporten, creatief bezig zijn, bezoekjes aan een museum of gewoon een simpele wandeling. Alles wat helpt om even de gedachten af te houden van de problematiek en er vervolgens weer met een frisse blik aan te werken. "Op veel afdelingen zijn er activeringscoaches of mensen in teams die dit met onze deelnemers oppakken. Zij zetten zich in om de mensen in beweging te krijgen letterlijk en figuurlijk. We zien dat het echt ondersteunend is aan de zorg en het herstel van onze deelnemers."

Your time to shine?

Als jij na het lezen van dit artikel denkt: "Wat uitdagend en zinvol werk is participatie en activering!" dan nodigen we je graag uit om een kijkje te nemen op www.legerdesheils.nl/vacatures voor al onze actuele vacatures. Momenteel zoeken we een activeringscoach bij Domus+ Veldwijk in Woerden.