Nieuwe soepfiets in Groningen is klaar voor gebruik

Crowdfundactie heeft 6500 euro opgeleverd

Sylvester en vrijwilligers en tevens medewerkers van het Leger des Heils Aliene en Sanne laten trots de nieuwe fiets zien. Fokko Werkman
Nieuws 22 november 2022

Vrijwilligers van de soepfiets in de stad Groningen kijken reikhalzend naar het moment uit: de ingebruikname van de nieuwe soepfiets. Zaterdag 26 november is het zover. Die avond wordt de nieuwe elektrische bakfiets van het Leger des Heils, die dankzij een crowdfundactie kon worden aangeschaft, voor de allereerste keer ingezet.

Vanaf die avond trekken de vrijwilligers weer wekelijks op vrijdag en zaterdag met de fiets de binnenstad in om dak- en thuisloze mensen en ieder ander die daar behoefte aan heeft, te voorzien van onder meer soep, broodjes en koffie of om gewoon een praatje te maken.

Dringend aan vervanging toe

De oude soepfiets was na vele jaren trouwe dienst dringend aan vervanging toe. Dat was voor Sylvester, medewerker van het Leger des Heils Noordoost en verantwoordelijk voor het reilen en zeilen rondom de soepfiets, reden om dit voorjaar een crowdfundactie op te zetten. Tot zijn blijdschap sloeg de actie aan en was in korte tijd de benodigde 6500 euro binnen.

Terugblikkend vertelt Sylvester: ,,Het was geweldig om te zien dat er zoveel mensen betrokken waren en een steentje wilden bijdragen. Daarnaast hebben we van zowel collega’s als buitenstaanders ook veel leuke reacties gehad op de actie. We kregen vaak te horen dat men het een prachtig initiatief van het Leger des Heils vindt dat wij met vrijwilligers de dak- en thuislozen in de stad Groningen willen voorzien van extra eten en drinken en daarnaast van belangrijke spullen voor de winterperiode."

Lichter, ruimer en veiliger

Het grote voordeel van de nieuwe soepfiets is dat hij lichter is en het fietsen veiliger en prettiger is voor de vrijwilligers. Sylvester: ,,Hierdoor kunnen we ook een grotere afstand afleggen. Daarnaast hebben we meer ruimte waardoor we meer kunnen meenemen, zoals slaapzakken, kleding, ondergoed, mutsen et cetera. Deze spullen zijn belangrijk voor mensen om zich warm te kunnen houden, vooral nu het weer kouder wordt."

De huidige groep vrijwilligers bestaat uit ongeveer 25 personen, die bij toerbeurt per tweetal op pad gaan. Zij zijn erg blij met de nieuwe soepfiets. ,,Het is sowieso een ontzettend belangrijk initiatief, dat met deze opvallende soepfiets nog beter gezien zal worden. Het doel is natuurlijk om de mensen wekelijks te mogen treffen en ze te voorzien van wat extra’s om de winterperiode meer dragelijk te maken", laat een van de vrijwilligers weten.

(Tekst loopt door onder de foto)

Voor het kantoor van het Leger des Heils aan de Van Swietenlaan in Groningen. Fokko Werkman

Het Leger des Heils probeert met de soepfiets mensen te bereiken die een afstand hebben tot de maatschappij of die hulpverlening mijden. Het is vooral voorzien in de eerste levensbehoefte, maar het is ook gericht op contact met en aandacht voor onze medemens.

Perspectief voor de toekomst bieden

Het Leger des Heils probeert met de soepfiets mensen te bereiken die een afstand hebben tot de maatschappij of die hulpverlening mijden. Het is vooral voorzien in de eerste levensbehoefte, maar het is ook gericht op contact met en aandacht voor onze medemens.Het Leger des Heils zet zich al jaren in voor de mensen zonder helper aan de rand van de maatschappij. Een van de manieren waarmee dit geprobeerd wordt is door de inzet van de soepfiets, of zoals in andere plaatsen met de soepbus. Het Leger des Heils gaat daarmee op zoek naar dak- en thuisloze mensen. Carlien Kappert, regiomanager Groningen: ,,Wij zoeken altijd naar het verhaal achter de mens en leggen middels de soepfiets heel graag contact om het vertrouwen te winnen. En als het nodig is, verwijzen we door naar verdere hulpverlening. Het doel van ons veldwerk, waar de soepfiets onderdeel van is, is om dakloosheid op te heffen en perspectief voor de toekomst te bieden."

Kijk voor meer informatie over het veldwerk van het Leger des Heils op www.legerdesheils.nl/veldwerk-en-soepbus