Leger des Heils collega Malaika Oringa spreekt de VN toe

Nieuws 30 november 2021

Leger des Heils collega Malaika Oringa heeft afgelopen maandag, 22 november, de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York toegesproken over mensenhandel. Als kind droomde Malaika er al over om in de vergadering van de Verenigde Naties te vertellen over de problemen in haar land Oeganda. Afgelopen maandag werd deze droom werkelijkheid. Ze mocht vanuit Footprint for Freedom de VN informeren over de positie van Survivors van mensenhandel.

Ze stond maandag in de algemene vergadering van de Verenigde Naties, en sprak de leden van de VN toe over de aanpak van mensenhandel wereldwijd. “Pity is not enough”.  We zijn trots op deze collega! 

Van slachtoffer naar survivor

Malaika werd als tiener vanuit Oeganda naar Nederland gebracht en hier uitgebuit. Toen ze wegvluchtte van een situatie van geweld en uitbuiting, volgden jaren van onzekerheid. Vaak werd haar gevraagd om te vertellen wat ze had meegemaakt. Daarmee groeide ook het verlangen om niet alleen haar verhaal te vertellen, maar ook te willen bepalen wat goed is in de aanpak van mensenhandel wereldwijd. Malaika studeerde o.a. International Business en International Communication Studies.  

Al jaren is Malaika adviseur bij de Europese Council mensenhandel van het Leger des Heils en ze deed een stage bij het Leger des Heils in Brussel, waar ze regelmatig bij de EU sprak. Sinds deze zomer werkt Malaika officieel bij het Leger des Heils en ontwikkelt ze zowel voor de World Council als voor de Europese Council een visie om survivors een cruciale rol te geven in de aanpak tegen mensenhandel.  

Footprint for Freedom

Mailaika heeft ook haar eigen organisatie opgezet om mensenhandel in Oost-Afrika tegen te gaan door survivors te mobiliseren: Footprint for Freedom. Een paar weken geleden kreeg haar organisatie nog een bijzondere prijs: de Child10 -award. Malaika ontving de prijs uit handen van koningin Sylvia van Zweden.