“Ik wil mijn eigen ervaringen gebruiken om jongeren te helpen”

Ramos werkt keihard aan zijn toekomst

Nieuws 20 december 2021

In de Adventstijd delen we verhalen met je over perspectief, hoop en herstel. Deze keer het verhaal van Ramos. Een jongen van de straat die de beste van de klas werd en zijn eigen ervaringen nu in wil zetten om andere mensen te helpen. Iedere dag weer werkt Ramos keihard aan zijn toekomst en komt zijn droom dichterbij.

“Het gaat supergoed met mij,” vertelt Ramos enthousiast. Hij heeft in het verleden veel meegemaakt en woonde een tijd bij Huis en Haard in Den Haag, waar hij dagbesteding volgde bij 50|50 Clean. Inmiddels heeft hij alweer drie jaar een eigen woning. Na een cursus Ervaringsdeskundigheid begon hij in september met de opleiding Zorg en Welzijn.

Daarnaast werkt hij tegenwoordig als schoonmaker bij Nelis, een bedrijf dat jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans biedt. “Ik voel me daar echt thuis, dankzij mijn werk bij 50|50 Clean heb ik veel ervaring op gedaan en nu mag ik komend jaar zelf jongeren begeleiden. Het Leger des Heils heeft mij deze richting opgestuurd, anders was ik waarschijnlijk nooit schoonmaakwerk gaan doen,” zegt Ramos.

Ervaringsdeskundige

Ramos wil graag begeleider worden bij een instelling of Jeugdgevangenis. Hij koos deze opleiding omdat hij heel sociaal is en graag andere mensen helpt, maar dat is niet de enige reden. “Ik weet hoe de jongeren daar zich voelen want ik heb het zelf allemaal meegemaakt, op straat overleven, wonen in een instelling en jeugdgevangenis, noem maar op. Daarom wil ik mijn eigen ervaringen gebruiken om hen te helpen zodat ze hun toekomst terug krijgen. Ook is het fijn als ze hun verhaal kwijt kunnen bij iemand met dezelfde ervaringen,” legt Ramos uit.

Ramos is op school zelfs zo gemotiveerd dat hij de beste van de klas is. “Gelukkig maar, want ik ben 27 en wil geen tijd meer verspillen. Ik focus me op de lessen en het gaat heel goed. Ik ben trots op mezelf, het heeft tijd gekost om deze persoon te worden.” Ramos is nog niet waar hij wil zijn, maar hij is op de goede weg. In 2023 is hij klaar met de opleiding en dan gaat hij verder met niveau 4. “Ik doe dit voor mezelf, om te laten zien dat ik het kan en ik werk aan mijn toekomst, mijn droom is een gezin.”

Begeleider Nadia: “Ik ken Ramos al jaren en ben echt trots op hem. Hij heeft zo’n groei doorgemaakt en is nu een super sociale jongen die in mogelijkheden denkt en zijn emoties nu goed kan beheersen.”