Veteranendag Leger des Heils

Het Leger des Heils liep mee tijdens Nationale Veteranendag 2023

Nieuws 26 juni 2023 Tekst: Coen van Everdingen / Beeld: Gerhard Nel

Zaterdag 24 juni was de negentiende editie van de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Het Leger des Heils was er voor de tweede keer bij en liep mee met een eigen detachement, om aandacht te vragen voor betere veteranenzorg.

De zon schijnt fel boven het Malieveld in Den Haag. Militaire camouflagedoeken die op verschillende plekken hangen, bieden wat bescherming. Onder een van die doeken verzamelt zich het Leger des Heils detachement. Hoewel de collega’s uit alle regio’s van Nederland komen en verschillend werk doen, hebben ze allemaal iets gemeen: het zijn veteranen die op missie zijn geweest voor vrede en veiligheid en vandaag lopen ze mee in het defilé.

Dat doen ze met een reden. Het Leger des Heils zet zich in voor veteranen die tussen wal en schip vallen in het huidige zorgstelsel en daardoor niet de juiste hulp krijgen. In samenwerking met het Nederlands Veteranen Instituut en het Ministerie van Defensie wil het Leger des Heils een opvang realiseren voor deze groep veteranen.

Bijzondere dag

Veteraan Laurens Schulkes, die vorig jaar al meeliep, is er dit jaar ook weer bij. Laurens: “Het blijft een bijzondere dag. Je komt veel oud-collega’s tegen en we lopen met een reden. Ik heb zelf ervaren hoe het is om als veteraan tussen wal en schip te vallen. Ik vraag graag aandacht voor betere veteranenzorg.” 

Meinke Ehrhardt is detachementscommandant: zij leidt de groep en groet de koning op het defileerpunt. “Vorig jaar liep ik ook mee, maar niet als commandant. Die extra taak maakt het nu wel bijzonder. Het is goed dat we meelopen. Veteranen die het moeilijk hebben verdienen goede zorg en aandacht.”

Laurens vraagt aandacht voor veteranenzorg

Laurens vraagt aandacht voor veteranenzorg

27 maart 2023 •
Veteraan Laurens loopt 24 juni mee met het Leger des Heils detachement tijdens het nationaal Veteranen Defilé. Hiermee vraagt hij aandacht voor veteranenzorg...
Veteranenzorg Leger des Heils

Bijzonder onthaal

Anders dan voorgaande jaren worden de veteranen aan het einde van het defilé onthaald op het Malieveld. Ze lopen over een speciale brug en worden onder luid applaus nog eens omgeroepen en verwelkomd. Hoewel de temperatuur rond het middaguur hoog is opgelopen, zijn de veteranen zeer tevreden. Laurens: “Het was pittig, maar weer heel mooi om te doen.” Ook detachementscommandant Meinke is blij met hoe het is gegaan: “We hebben goed gelopen en juist gegroet. Dat was mijn belangrijkste taak.”

Kapitein Harm Slomp, voorzitter van de Raad van Bestuur, zat tijdens het defilé langs de route. “Ik was super trots toen ik het detachement langs zag lopen. Op het moment dat ik onze vlag zag, ben ik van de tribune naar voren gelopen en heb ik natuurlijk extra hard geapplaudisseerd,” aldus Slomp.  

Veteranenzorg Leger des Heils

Veteranenopvang

Het realiseren van een speciale opvang voor veteranen is volgens kapitein Harm Slomp hard nodig. “We zijn er de afgelopen periode achter gekomen hoe groot deze groep veteranen is. Het gaat om honderden veteranen die speciale zorg nodig hebben, maar de reguliere zorg vermijden. Defensie biedt zelf ook nazorg voor veteranen, maar de ervaring leert dat deze doelgroep daar niet komt. De aanpak en kwaliteiten van het Leger des Heils zijn een mooie aanvulling op de zorg die er al is.”

Het idee is om dit jaar nog een kleinschalige opvang te realiseren, waar ongeveer 30 veteranen per jaar gebruik van kunnen maken. Kapitein Slomp: “Het gaat om een doorstroomlocatie. We willen de veteranen een plek bieden waar ze tot rust kunnen komen en de ruimte krijgen om te werken aan herstel.” Maar wat deze opvang extra bijzonder maakt, is de begeleiding. Minstens de helft van het personeel zal zelf veteraan zijn. “We zien dat veteranen die het moeilijk hebben, hun verhaal het beste kwijt kunnen aan andere veteranen. Die weten hoe het is om uitgezonden te zijn naar oorlogsgebied en wat het betekent om militair te zijn. Voor anderen is dat bijna niet te begrijpen,” aldus Slomp.  

Veteranenzorg Leger des Heils
Meinke Ehrhardt loopt 24 juni mee

Meinke Ehrhardt loopt 24 juni mee

24 maart 2022 •
24 juni 2023 is het Nationale Veteranendag. Meinke Ehrhardt loopt met het LdH-detachement mee in het Defilé.