Kunst en Theater Gala Leger des Heils

Georgian: 'Eerst was alles zwart, nu heb ik perspectief'

Nieuws 07 september 2023

Georgian staat 9 september op het podium in Afas Live, tijdens het Kunst en Theater Gala. Hier zal hij zelf een lied ten gehore brengen, wat veel voor hem betekent. “Ik ga ‘You brought me back to life’ van Bethel Music zingen. Dat is een bijzonder lied voor mij. Ik ben opnieuw geboren. Eerst was alles zwart, nu heb ik perspectief, een doel.”

Het leven van Georgian kende geen eerlijke start. Op tweejarige leeftijd werd hij geadopteerd vanuit Roemenië. “Ik was ondervoed en heb in de eerste jaren van mijn leven geen liefde gekregen. Dat heeft de rest van mijn leven bepaald.” Hoewel hij bij een warm en fijn gezin terecht komt in Nederland, krijgt hij op latere leeftijd veel problemen. “Ik begon al op jonge leeftijd met drinken, drugs gebruiken. Die middelen gaven me zelfvertrouwen.”

Liefde

Het gaat niet goed op school, en op een gegeven moment is de situatie thuis ook niet meer houdbaar. “Ik ben uit huis gegaan, en heb jarenlang wat rondgezworven.” Georgian heeft verschillende vriendinnen, die vaak wat ouder zijn dan hij, bij wie hij ook woont. “Ik was op zoek naar liefde, iets wat ik in de eerste jaren van mijn leven heb gemist. Nu ik terugkijk, zie ik dat ik het zocht op de verkeerde plekken.”

Hoewel Georgian zelf op zoek is naar liefde en bevestiging, heeft hij veel liefde voor zijn eigen passie: muziek. Ondanks de lastige situatie waar hij in zit, blijft die passie voor muziek onverminderd groot. “Ik heb jarenlang drum les gehad, heb mezelf gitaar en piano leren spelen en ben begonnen met zingen.” Ook in de jaren dat Georgian rondzwerft, maakt hij veel muziek. “Ik speelde in kroegen, op feestjes. Dat vond ik geweldig.”

Failliet

Ruim een jaar geleden liep Georgian vast. “Ik was menselijk gesproken failliet. Ik zat echt aan de grond. Toen ging de knop om, er moest iets gebeuren.” Hij ging langs bij het Leger des Heils en kreeg een plek toegewezen. Om van zijn verslaving af te komen, heeft hij een behandeling gevolgd bij de Hoop.

Samen met zijn begeleider bij het Leger des Heils werkt hij stap voor stap aan een terugkeer naar het gewone leven. “En dat gaat lukken. Ik mag binnenkort naar een eigen woonplek. Daar krijg ik nog wel behandeling, maar dan hoef ik niet meer in de opvang te verblijven.”

Gouden envelop

Een aantal weken geleden deed hij mee met het regionale Kunst & Theater Gala. Dat hij een gouden envelop kreeg en mag spelen op het landelijke gala, had hij wel gehoopt, maar niet gedacht. “Natuurlijk hoopte ik erop, maar je durft het ook niet echt te geloven. Toen ze opeens de envelop kwamen overhandigen, schrok ik behoorlijk.” 

De afgelopen tijd heeft Georgian veel geoefend, en nu is hij er klaar voor. “Ik ken het liedje uit mijn hoofd. Natuurlijk vind ik het spannend om straks voor zoveel mensen op te treden, maar ik kijk er ook naar uit. Ik hou ervan om te zingen, om iets uit te stralen naar de mensen in de zaal.”