Donutdag 2023: een waar feestje!

Noordoost deelt uit en verbindt tijdens de Donutdag op vrijdag 2 juni

Donutdag 2023 regio Noordoost
Buurtwerk

Het Leger des Heils viert jaarlijks de Donutdag op de eerste vrijdag in juni om op deze manier verbinding te houden en te maken met de buurt en omwonenden. In de regio Noordoost werden dit jaar welgeteld 17.472 donuts uitgedeeld! 

Buren van Leger des Heils buurthuiskamers en voorbijgangers werden vrijdag 2 juni getrakteerd op een gratis donut in plaatsen als Leeuwarden, Drachten, Dokkum, Oosterwolde, Groningen, Delfzijl, Joure, Assen, Emmen, Meppel, Urk, Emmeloord en Steenwijk.
Op de locaties werd van alles georganiseerd: van Donut-spelletjes tot springkussens en van Donuts-versieren tot Donuts-happen. Op sommige locaties reed de soepfiets omgetoverd tot Donutfiets door de wijk en werden op deze manier de heerlijke gekleurde Donuts uitgedeeld aan de buurtbewoners en het winkelend publiek. In Sneek organiseerden ze zaterdag 3 juni een Open Huis én Donutdag om de buurtbewoners te ontmoeten.

“Bij Donutdag gaat het niet alleen om het halen of eten van een donut, maar juist om het samen delen van een donut met je buren, vrienden of familie. Even verbinding maken met elkaar. Daar gaat het om!” aldus een vrijwilliger van de buurthuiskamer.

Een traditie met een geluksmoment

De donut werd bekend toen lang geleden, aan het front van de Eerste Wereldoorlog, jonge heilssoldates van het Leger des Heils verse donuts uitdeelden aan infanteriesoldaten (Engels: doughboy). De vrouwen die de donuts uitdeelden, werden al snel ‘donutmeisjes’ (Engels: doughnut dollies’) genoemd. De donut werd een symbool van alles wat het Leger des Heils deed om de ontberingen te verlichten van de aan de frontlinie vechtende mensen. Sindsdien deelt het Leger overal ter wereld donuts uit. Bij rampen en noodsituaties, maar ook op donutdag. Want juist in moeilijke tijden, kan iedereen een lach op z’n gezicht gebruiken!

Deze donuts maakt het Leger des Heils niet zelf. De donuts worden allemaal gratis verstrekt door de lekkerste donutbakker van het land: Donut Worry Be Happy. En donuts eten doe je niet alleen. Het delen van een donut is het delen van een geluksmoment!

Meer weten over de Donutdag? Kijk op donutdag.nl