Column Dwight

Niemand wordt crimineel geboren

Column Dwight van de Vijver

Jeugdbescherming

“Je houdt het daar nog geen zes maanden uit!” Eén van de vele reacties die ik kreeg van mijn naaste collega’s toen ik wijkagent werd in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

Ik wist dat het een uitdaging zou worden want de wijk stond bekend om zijn criminele en overlast gevende jeugdproblematiek. Ik twijfelde echter na drie maanden al. Inbraken, straatterreur en het respect voor de politie was ver te zoeken. De reflex waar we dan inschieten is die van de harde hand. We zijn tenslotte de sterke arm!

Verantwoordelijkheid

Toch zei iets in mij; “Niemand wordt crimineel geboren.” Ik ging op onderzoek uit en met hulp van jongerenwerkers, leerkrachten en collega wijkagent Bas kwam ik echt in contact met de wijk en de jongeren. Conclusie; “De moeilijksten om van te houden heb het ‘t hardst nodig!

Wellicht cliché en raar uit de mond van iemand die met een pistool rondloopt maar zo vroeg mogelijk liefde geven in de vorm van inclusie en empathie is cruciaal. Jongeren besluiten niet op hun zestiende verjaardag om ineens een overval te plegen of om een auto in de fik te steken. Begrijp me niet verkeerd. Wie dat doet is honderd procent verantwoordelijk voor zijn daden maar het pad ernaartoe kent veel spelers. En jij en ik zijn ook betrokken.

'...jij en ik zijn ook betrokken.'

Een lager advies meekrijgen dan wat je waard bent, geweigerd worden in de horeca, geen stageplek vinden vanwege je moeilijk uit te spreken achternaam, etnisch profileren, discriminatie op de arbeids- en huizenmarkt. Ja, laten we in de spiegel kijken. “Ik zie jou!” “Je doet er toe en mag er zijn!” Dat wil iedereen horen. Voor jongeren en kinderen in Kanaleneiland is dat niet anders.

Omzien naar elkaar

En even een harde afsluiter. We willen kijken naar Mocro Maffia en zien hoe dealertjes elkaar afmaken. Maar drugshandel is vraag en aanbod. Zien we ook dat de klanten van deze zogenaamde Tony Montana’s lid zijn van de lokale hockey vereniging of op maandag ochtend in een toga de rol van advocaat vervullen?

Precies. Maar het is niet te laat. Betrokken wijkagenten, jongerenwerkers, leerkrachten en soldaten van het Leger des Heils geloven in deze jonge mensen. Laten we, naast het zien van de jeugd, ook elkaar zien en samenwerken. Yes we can!