Bewoners Domus herontdekken talenten en stralen dankzij creatief bezig zijn

Adventsverhalen deel 2

“Ineens zijn ze geen mensen met problemen meer, maar mensen die creëren”
Nieuws 06 december 2021

In de Adventstijd delen we verhalen met je over perspectief, hoop en herstel. Deze keer het verhaal van Alexander, een bewoner van Domus Oranjeplein die door creatief bezig zijn in Atelier Domus de kans kreeg om zijn talenten te herontdekken en te laten stralen.

De bewoners van de kleinschalige woonlocatie Domus Oranjeplein hebben vaak een veelbewogen leven achter de rug en kampen met psychiatrische problemen. Kunstenaar Elske Verdoorn probeert hen zichtbaarder te maken, voor de buitenwereld èn zichzelf. Een half jaar kwam ze twee keer per week naar de locatie om met de bewoners aan de slag te gaan.

Creatieve expositie

Het is een gure decemberochtend en Alexander kijkt uit naar het Kerstfeest, een gezellig samenzijn met medebewoners en medewerkers van de locatie. Ze hebben net een ander bijzonder moment achter de rug, namelijk de opening van de Atelier Domus expositie, die bestaat uit verrassende, grappige en ongelofelijk creatieve kunstwerken. “Het was fantastisch om de opening te bezoeken en mijn werk aan de muur te zien hangen,” vertelt hij. 

Alexander woont al zes jaar op de locatie en houdt ervan om creatief bezig te zijn. Hij tekent en schildert bijvoorbeeld graag. “Sommige bewoners zijn uit zichzelf al productief. Ze schrijven, maken schilderijen of objecten. Ik stimuleer ze daarin en probeer hun werk naar een hoger plan te tillen,” legt Elske uit. Toen ze op de afdeling kwam, was Alexander dan ook meteen enthousiast. “Ik vind het fijn als mensen mijn kunstwerken mooi vinden,” vertelt hij.

Belevingswereld

Alex, een medewerker van Domus Oranjeplein, was ook op de tentoonstelling aanwezig. “Het was heel gaaf om het uiteindelijke resultaat te zien. Je ziet de bewoners van een andere kant en krijgt een inkijk in hoe ze hun geest de vrije loop geven. Door hun ervaringen en belevingswereld maken ze echt bijzondere kunst.” 

Atelier Domus zorgt dat mensen als Alexander opbloeien. Ze zien wat ze wel kunnen. “Ze stijgen boven zichzelf uit. Ineens zijn ze geen mensen met problemen meer, maar mensen die creëren,” legt Alex uit.  Als Leger des Heils W&G Noordwest zijn we trots op Alexander en dankbaar dat het goed met hem gaat. “Creatief bezig zijn geeft mij rust en voldoening. Ik ben blij met het resultaat en ik hoop dat Elske volgend jaar terugkomt want ik zou best meer met mijn kunst willen doen!”