Tsjechië en Slowakije

Het gebied waar het Nederlandse Leger des Heils in actief is heet ook wel het Nederlands, Tsjechisch en Slowaaks territorie. De verantwoording van het Legerwerk in Tsjechië en Slowakije valt namelijk ook onder territoriaal commandant Hans van Vliet. In 1991 breidde het Leger des Heils zijn werk uit naar het toenmalige Tsjechoslowakije. In 2015 (twaalf jaar na splitsing van de republiek) startte het werk in Slowakije, het 127e land waarin het Leger des Heils actief is.
image

VIDEO: Inspirerende documentaire over het Legerwerk in Slowakije

Het Leger des Heils viert in 2016 zijn eerste verjaardag in Slowakije. Dit speciale moment wordt extra kracht bijgezet door de release van een indrukwekkende documentaire, gemaakt door het Internationaal Hoofdkwartier. “Het deed me weer beseffen dat er geen ‘wij en zij’ bestaat, maar dat we allemaal broeders en zusters in Christus zijn.”

De documentaire illustreert de povere omstandigheden waarin de Roma bevolking moeten leven en laat zien hoe het Leger probeert in de behoeften van de bevolking te voorzien. In Pezinok maakt de kijker kennis met František, een aan een rolstoel gebonden christelijke Roma, die vertelt over de discriminatie waar hij mee te maken heeft en hoopt dat zijn kinderen dat lot bespaart blijft. Verder wordt er getoond hoe het er aan toe gaat in het korps in de gemeente Plavecký Štvrtok, waar de samenleving wordt gescheiden door een betonnen muur. En in Galanta deelt een oudere Roma vrouw haar favoriete Bijbelvers en dankt ze God voor het beantwoorden van haar gebed voor veilige huisvesting.

De documentaire is Nederlands ondertiteld en hieronder te bekijken, of via deze link.
(ondertiteling is aan te zetten via de CC-knop rechts onderin de video)

Slovakia: The Salvation Army's ministry in Roma communities from Salvation Army IHQ on Vimeo