Samenleving

Samenleving

‘Mensen staan meer open voor een gesprekje’

Corona of niet, het buurtwerk van het Leger des Heils gaat door, uiteraard op (aan)gepaste wijze. In Wageningen geeft Jolanda Fennema nu op straat en online zumbalessen. “Die mevrouw zei dat ze eindelijk even niet aan haar problemen had gedacht.”

30 juli 2020
Samenleving

Paul Blokhuis wil ook een huis voor iedereen

Toen staatssecretaris Paul Blokhuis vorig jaar vernam dat er in Nederland 40.000 dak- of thuisloze mensen zijn, schrok hij zich rot. “En dan snap ik wel dat er mensen zijn die denken: ‘gast, heb je onder een steen geleefd ofzo?’, maar ik schrok er oprecht van dat dit aantal zo fors en in tien jaar tijd verdubbeld was. We waren op dat moment bezig met plannen voor jongeren die op straat leefden, maar we hebben toen besloten om die plannen zo snel mogelijk uit te breiden naar de hele doelgroep dak- en thuislozen.”

15 juli 2020
Samenleving

‘Goeiemorgen Henk, leuk dat je meekijkt!’

Corona of niet, het buurtwerk van het Leger des Heils gaat door, uiteraard op (aan)gepaste wijze. In Zwolle organiseert Bij Bosshardt livestreams vanuit hun woonkamer, met honderden virtuele bezoekers. Buurtwerker Tineke Kleinhuis: “Onze livestream is voor sommigen een reden om op te staan.”

04 mei 2020
Samenleving

‘Ze voelde zich gehoord, gezien en geholpen’

Corona of niet, het buurtwerk van het Leger des Heils gaat door, uiteraard op (aan)gepaste wijze. In Amsterdam-Zuidoost probeert Hille Simons als Bij Bosshardt-coördinator contact te houden met buurtgenoten die eerder dagelijks kwamen aanwaaien. “Alles draait bij ons om ontmoeting, en precies dat missen mensen het meest.”

01 mei 2020
Samenleving

Slapen in een sporthal vanwege corona

Lucien de Jong (30) werkt in de noodopvang in een sporthal in Amsterdam. Hij begeleidt de mensen die hier slapen en zet ondertussen een nieuwe sporthal-locatie op. De locatie wordt samen met het Rode Kruis en HVO-Querido gerund. Hoe is het voor Lucien om hier in 'coronatijd' te werken?

10 april 2020
Samenleving

Met de soepfiets op zoek naar buitenslapers

De soepfiets in Utrecht gaat in corona-tijd vaker op pad dan anders. Twee medewerkers van het Leger des Heils fietsen langs alle bekende plekken waar ze dak- en thuislozen op straat kunnen vinden. Voor een kopje soep, maar ook om te checken hoe het met hen gaat. Zijn ze bang om corona te krijgen, en kunnen ze wel binnen slapen?

07 april 2020
Samenleving

"Mijn familie vindt het nu te spannend om mij op de bank te hebben"

Normaal gesproken is het gezellig druk in de daklozeninloop in Utrecht. Nu het coronavirus rondwaart in Nederland, mogen de dak- en thuisloze mensen maar een kwartiertje naar binnen, krijgen ze één kopje koffie en wat eten, en moeten ze afstand houden. Het is bijna niet te doen.

03 april 2020
Samenleving

Thuisblijven, hoe dan?!

Dakloos worden is niet zo moeilijk. Dat bewijst het verhaal van F, het gezicht van onze campagne ‘Thuisblijven, hoe dan?!’. Maar dan overleven in de opvang en weer een huis vinden - dat is juist érg moeilijk.

26 maart 2020
Samenleving

“Iedereen heeft iets moois dat kan ontroeren”

Elske Verdoorn (34) is visueel kunstenaar, werkt in een woonvoorziening en helpt deelnemers van het Leger des Heils in Den Haag bij het vinden en ontwikkelen van hun creatieve talent.

28 februari 2020
Samenleving

‘De liefde van mensen bij elkaar, dat vind ik zo mooi hier’

Overal staan dozen met kerstspullen en in de hoek van de zaal staat zelfs een klein kerstboompje met flikkerende lampjes. Ik zit nog niet eens, of er staat al een kopje koffie voor mijn neus.

17 december 2019
Samenleving

‘Ik weet hoe je zaadjes kunt planten’

Als Roma-kind werd Milutin Pavlovic door zijn ouders verplicht te stelen. Er waren dagen dat hij tienduizenden euro’s buitmaakte, maar heel vaak belandde hij ook in de gevangenis. Hij beterde zijn leven en helpt nu andere Roma hetzelfde te doen. “Dan zeg ik: hoe wil jij een autobedrijf starten als je niet eens weet hoe je belastingpapieren invult?”

05 november 2019
Samenleving

Beter een goede buur

Danny en Martijntje van Baarle wonen met hun twee dochters en zoontje in een groot huis in Apeldoorn. Ze wonen naast zes jongeren van het Leger des Heils en zijn de mentorhuisouders van deze groep. Wat is dat en hoe werkt dat eigenlijk?

19 juni 2019
Samenleving

Cabaretier Roué Verveer: ‘De dood is er elke dag’

Cabaretier Roué Verveer is de koning van het relativeren, zonder dat hij onverschillig wordt. “Ik denk weleens dat ik door God naar de aarde ben gestuurd met een missie: mensen vrolijk maken.”

01 mei 2019
Samenleving

Margreet is overleden

“Als ik steentje voor steentje de muur kan afbreken en ik zie de mens achter die muur, dan doet dat iets met mij.” Renske Stout (27) is verpleegkundige en werkt bij de OGGZ Wijkverpleging van het Leger des Heils. Zij werkt ambulant en bezoekt vaak mensen die geen hulp of zorg accepteren. Het is zaterdagmiddag half vier als ik bij Renske in de auto stap. Ze begint haar dagelijkse ronde, route B. Nog niet zo lang geleden zou ze nu langs Margreet gaan om daar medicatie te geven en Margreets steunkousen uit te doen. Maar helaas is ze een paar weken geleden overleden.

05 april 2019
Samenleving

De ronde van Marion

Marion is OGGZ-verpleegkundige (openbare geestelijke gezondheidszorg) bij het Leger. Zij bezoekt mensen in het Gooi die door ouderdom, verslaving of psychische problemen zorg nodig hebben. Maar meer nog dan zorg hebben deze mensen het luisterende oor van Marion nodig. Strijdkreet reed een middag met haar mee langs een aantal cliënten.

25 maart 2019
Samenleving

Hans doet ‘maatschappelijke uitvaarten’

Hans Meijerink (50) maakt gemeentelijke uitvaarten maatschappelijk. "Soms zijn er mensen die helemaal niemand om zich heen hebben, of er is geen geld beschikbaar. De uitvaart die de gemeente dan regelt is eenvoudig. Ik schakel de maatschappij in en met vrijwilligers maken wij er dan een respectvolle afscheidsplechtigheid van."

19 maart 2019
Samenleving

Wat te doen tegen eenzaamheid

Wat is eenzaamheid precies? Welke soorten eenzaamheid zijn er? En hoe bestrijd je dit probleem effectief? Nels Fahner sprak met experts en schreef er een boek over.

15 maart 2019
Samenleving

Jeroen is weer een Judas

Jeroen van Koningsbrugge speelt, net als tijdens The Passion in 2015, Judas in The Passion in Concert - een nieuwe variant van het Paasspektakel op televisie. “Als Judas een beetje had opgelet, had het zo ver niet hoeven komen.”

26 februari 2019
Samenleving

“Het doet mij zeer dat mensen de dupe worden van het systeem”

Edo Paardekooper Overman werd onderscheiden als mensenrechtenmens 2018. Hij was de eerste die deze onderscheiding van het College van de Rechten van de Mens ontving. Het is een waardering voor het jarenlang opkomen voor de rechten van dak- en thuislozen in Nederland, waaronder de deelnemers van het Leger des Heils.

19 februari 2019
Samenleving

En dus zal ik weer gaan

Theatermaker Ilay den Boer ging bij het Leger des Heils werken om te begrijpen hoe dat is: vader én dakloos zijn. Zijn voorstelling ‘En dus zal ik weer gaan’ is sinds gisteren te zien in Theater Bellevue in Amsterdam. “Ik wil een pleidooi houden voor een man die net zo veel van zijn dochter houdt als elke vader, maar niet kan meedraaien in de maatschappij.”

12 februari 2019
Samenleving

Een echte vriend

"We waarschuwen onze kinderen met 'pas op voor foute vrienden!' maar zeggen niet: ga op zoek naar goede vrienden. Terwijl juist het hebben van goede vrienden helpt om kwaad te voorkomen." Simon Vuyk predikt het belang van echte vriendschappen in het creëren van een veilige samenleving.

06 februari 2019
Samenleving

‘Elke jongere hier komt waanzinnig tot bloei’

Faouzi Chihabi runt sinds 2009 Borgo d’Aneto, een restaurant en leerbedrijf aan de Rotterdamse Maas. Hij is als een vader voor de jongeren die hij begeleidt, misschien omdat hij zelf zijn vader nooit gekend heeft. “Ik wil hen helpen hun geluk te vinden, dat maakt mij ook gelukkig.”

28 januari 2019
Samenleving

Een vluchteling in je gezin

Kirsten en Erik Jan namen een vluchteling in huis - niet voor een paar dagen, maar zeker voor twee jaar. Waarom doen ze dat? En waar lopen ze tegenaan?

25 januari 2019
Samenleving

‘Reclamemakers kunnen zo veel meer bereiken dan spullen verkopen’

Hij stond aan de basis van Burendag, maar als je iemand zoekt om jou te helpen verhuizen, dan moet je reclameman Mark Woerde niet bellen. Liever helpt hij anderen om de wereld te verbeteren. “Thuis zeg ik weleens: ‘Tot vanavond, ik ga tot een uur of zes eventjes de wereld redden’.”

23 januari 2019
Samenleving

Kerstkoekjes voor een brandweerman

Jeroen Barink (37) is heilssoldaat. In de Kerstnacht gaat hij langs bij ’nachtwerkers’ om ze namens het Leger des Heils een blijk van waardering te geven. Brandweer, ambulance, politie - allemaal hulpverleners die in de Kerstnacht niet bij hun familie rond de boom of in de kerk kunnen zitten. Waarom doet hij dat?

23 december 2018
Samenleving

Roofless: band met daklozen en dominees

Elke maandag komt Roofless bij elkaar om te repeteren. Zoals de naam al zegt: een band met daklozen. Maar ook met muzikale officieren en medewerkers van het Leger des Heils. Iedereen die muziek kan maken is welkom.

20 december 2018
Samenleving

Een vrolijk kerstfeest voor iedereen

Kerst is fijn. Tijd doorbrengen met je familie, samen genieten, lekker eten en 's avonds misschien wel naar een kerstnachtdienst. Maar wanneer je iemand mist, alleen bent of problemen hebt, kan kerst juist een donkere tijd zijn. Kerst is daarom ook een tijd waarin je zelf een lichtje kunt zijn voor een ander. Lees onze tips!

13 december 2018
Samenleving

'Ik wil graag iets teruggeven aan de maatschappij'

Het Leger des Heils draait voor een belangrijk deel op een leger aan vrijwilligers. Vele tienduizenden mensen zetten zich wekelijks belangeloos in voor anderen.

20 november 2018
Samenleving

Hoe is het om gedetineerde te zijn?

Hoe is het om in de gevangenis te zitten? Wat mis je het meest van buiten? Strijdkreet vroeg het aan verschillende mensen achter de tralies van PI Zutphen.

16 november 2018
Samenleving

‘Ik leer hier de mens zien achter de eerste indruk’

Pieter-Jan Rodenburg zegde begin dit jaar zijn vaste baan als journalist op om zich volledig te wijden aan ‘Taste!’, de leefgemeenschap waarin hij woont. Samen met zijn huisgenoten biedt hij wijkbewoners een warme plek. “Deze plek heeft me van mijn mensenvrees afgeholpen.”

13 november 2018
Samenleving

“Klanten kijken niet naar je blauwe plekken"

Ik moet even wachten voor ik haar kan spreken. In een laag gebouwtje, net naast de tippelzone, laat Ilona een vrouw binnen en praat even met haar. Deze locatie, dienstdoend als huiskamer en aanspreekpunt voor vrouwen die tippelen op de zone, is van de gemeente, maar er werken hulpverleners van het Leger des Heils. Ilona is niet zomaar een hulpverlener. Acht jaar terug zat zij nog gedwongen in de prostitutie. Haar pooier was 1600 kilometer verderop in Roemenië, maar had toch macht over haar. Hoe kan het dat zij nu als social worker andere vrouwen op de tippelzone helpt?

12 oktober 2018
Samenleving

Je ontmoet zoveel mensen, met zoveel verhalen

Ingrid Kroon hoort al jaren bij de vaste vrijwilligersgroep van de Bij Bosshardt in Almere. Ze vindt het heerlijk om meerdere keren per week voor de mensen uit de buurt te koken.

11 oktober 2018
Samenleving

De Majoor Bosshardtprijs gaat dit jaar naar Stichting Het Vergeten Kind!

Ambassadeur Angela Schijf nam op vrijdag 14 september de prijs in ontvangst tijdens het Kunst- en Theatergala van het Leger des Heils in Amsterdam.

28 september 2018
Samenleving

Waarom vrijwilligerswerk goed voor je is

Vrijwilligerswerk doen is goed voor je gezondheid en geluksniveau. Jaja, dat zeggen wij van het Leger des Heils zeker om nieuwe vrijwilligers te lokken? Tuurlijk, dat zou mooi zijn.. Maar het is ook echt waar!

13 september 2018
Samenleving

Totdat iedereen weer lacht

Het koortje van BijBosshardt Almere Buiten klinkt goed, maar is vooral bedoeld om mensen weer te laten dromen. En om te verbinden, tussen ex-gedetineerden en ouderen bijvoorbeeld.

11 september 2018
Samenleving

BUITENSPELERS

Het Leger des Heils heeft in samenwerking met Life Goals een documentaire gemaakt: Buitenspelers. Over scoren en op je bek gaan.

07 september 2018
Samenleving

5 kleine dingen die je voor een ander kunt doen

We hebben elkaar nodig om de wereld mooier te maken. Maar soms is het te druk of voelt het als te veel om vrijwilligerswerk te gaan doen, om vegetariër te worden, of om een deel van je geld aan de armen te geven. Daarom hier een lijstje met kleine dingen die je voor een ander kunt doen. 'Niet het vele is goed, maar het goede is veel.'

04 september 2018
Samenleving

"De Homeless World Cup helpt mij mezelf ontwikkelen"

Elk jaar wordt de Homeless World Cup georganiseerd, het WK straatvoetbal. Acht dames en acht heren vertegenwoordigen Nederland, onder leiding van Life Goals Nederland. Veel voetballers werden geholpen door het Leger des Heils. Strijdkreet volgde de deelnemers tijdens de voorbereidingen en op het WK zelf. Vivian is één van hen.

21 augustus 2018
Samenleving

Wat sport met je doet

Het Leger des Heils steunt sport van harte. Sport helpt mensen om in hun eigen kracht te gaan staan. Wanneer je sport, ontdek en leer je.

16 augustus 2018
Samenleving

5 tips om water te besparen

De hittegolf is nog niet voorbij. De overheid vraagt ons daarom om zuinig te zijn met water. Strijdkreet geeft je vijf tips om water te besparen.

01 augustus 2018
Samenleving

Onderweg met Hans | Leven en laten leven

Hans is in zijn leven heel veel verschillende mensen tegen gekomen, met net zoveel meningen. Hij probeert zijn manier van denken voor te leven en anderen in hun waarde te laten. Leven en laten leven!

25 juli 2018
Samenleving

Sacha diVodka

De regionale Kunst- en Theaterfestivals zijn begonnen. Voor de de tiende keer op rij tonen deelnemers, die op wat voor manier dan ook ondersteuning ontvangen van het Leger des Heils, hun talenten op het toneel. Jeffrey uit Spijkenisse trad op tijdens het Kunst- en Theaterfestival in Rotterdam en wel als 'drag queen'. Zijn verhaal is, net als van de andere deelnemers, een verhaal van hoop en een inspiratie om te worden wie je bent.

29 juni 2018
Samenleving

"Je kan er gewoon high van worden, van God"

"Ik ben geboren op Curaçao. Tijdens de opstand in '69 verhuisden we naar Nederland. Als tiener ging ik weer even terug, maar omdat ik op de Antillen verkeerde vrienden kreeg, stuurde mijn vader me weer naar Nederland om bij mijn zus te gaan wonen. Maar ook in Nederland waren er verkeerde vrienden. Met als zwart dieptepunt tien jaar celstraf in Portugal, nadat ik gepakt werd in een grote drugszaak."

16 juni 2018
Samenleving

De droom van Ruben

Portretten van mensen van over de hele wereld. Ruben kreeg een bijzondere droom die hem op dat idee bracht. Nu komt zijn droom uit.

24 mei 2018
Samenleving

Schietgebedjes die ter aarde storten

Liesbeth Labeur maakt kunst over religieuze woorden en ervaringen. Dat doet ze met de oude taal van gereformeerde dominees en in de vorm van 'schietgebedjes'. Haar geloof is weg, maar de cultuur die erbij hoort krijgt een ode in haar werk.

15 mei 2018
Samenleving

Een ladder tussen hemel en aarde

Willem Zijlstra (64) maakt kunst over religie. Bijbelse taferelen, maar vooral over wat geloven met je doet als mens. Zijn bekendste werk is een dood lam op een stapel kranten.

08 mei 2018
Samenleving

Valentijn timmert aan zijn toekomst

Valentijn Brand raakte in korte tijd zijn baan en huis kwijt. Toen hij ook nog zijn been brak, moest hij wel aankloppen bij het Leger des Heils.

27 april 2018
Samenleving

Empathie in uniform: op stap met heilssoldaat Huub

Wat doet een heilssoldaat de hele dag, en waarom eigenlijk? Een dag op stap met Huub naar de jaarlijkse breidag van het Leger des Heils.

20 maart 2018
Samenleving

We hebben je wat te vertellen

William Booth was honderd jaar geleden de grondlegger van het wereldwijde Leger des Heils. Zijn meest bekende speech, waarin hij vol passie zijn drijfveren uiteenzet, is nog steeds de basis van het Leger des Heils en de verhalen die we maken voor Strijdkreet.

16 maart 2018
Samenleving

Vijf vragen aan een verslaafde | Annie

Een zware verslaving roept vaak vragen op. Hoe heeft dat kunnen gebeuren, hoe moeilijk kan het afkicken zijn, en is het iemands eigen schuld of niet? Strijdkreet stelt vijf vragen aan verschillende mensen die verslaafd zijn. Annie (58) is verslaafd aan alcohol en harddrugs.

07 maart 2018
Samenleving

De straat of het podium

Soraya deed dit jaar mee met The Voice of Holland en speelt een in The Passion. In het dagelijks leven werkt ze bij het Leger des Heils.

06 maart 2018
Samenleving

Noraly met soep door de Bijlmer

Oud journaal-presentatrice Noraly Beyer mocht aan den lijve ondervinden hoe heilzaam warme soep is voor lichaam en geest in bar winterweer."

06 maart 2018
Samenleving

Hij kookt en tuiniert voor zijn buren

Amresh woont in een gloednieuwe community in Utrecht. Daar is hij vrijwillig chefkok en ‘chef plant’ in de gemeenschappelijke keuken en tuin.

03 maart 2018
Samenleving

Het mysterie van God in zeven schilderijen

De muren van de Martinikerk in Groningen zijn vrijwel leeg, maar dat duurt niet lang meer. Kunstenaar Egbert Modderman (28) schildert zeven werken van barmhartigheid, die de komende eeuwen in de kerk zullen hangen.

01 maart 2018
Samenleving

De ronde van Ralf

Ralf (42) is OGGZ-verpleegkundige (openbare geestelijke gezondheidszorg) bij het Leger. Hij bezoekt mensen in Utrecht die door verwaarlozing, verslaving of psychische problemen medische hulp nodig hebben. Maar soms komt hij ook gewoon even kijken hoe het gaat en een praatje maken. Strijdkreet reed een ochtend met hem mee langs Bertus, meneer A., Kim en mevrouw S.

23 februari 2018
Samenleving

Vijf vragen aan een verslaafde | Patrick

Een verslaving roept vaak vragen op. Ook als 'ie niet zo zwaar is. Hoe is het om altijd drugs te nemen? Strijdkreet stelt vijf vragen aan verschillende mensen die verslaafd zijn. Patrick (29) noemt zichzelf niet echt verslaafd. Hij rookt wel veel jointjes.

08 februari 2018
Samenleving

Vijf vragen aan een verslaafde | Marja

Een zware verslaving roept vaak vragen op. Hoe heeft dat kunnen gebeuren, hoe moeilijk kan het afkicken zijn, en is het iemands eigen schuld of niet? Strijdkreet stelt vijf vragen aan verschillende mensen die verslaafd zijn. Marja (57) is verslaafd aan alcohol.

04 februari 2018
Samenleving

Muziekles bij het Leger

Zondagochtend, negen uur: tijd om op te staan! Teerza en Sara weten wat dit betekent. Snel ontbijten en tandenpoetsen, mama heeft de muziekkoffers al klaargezet. Een stralende winterdag lacht de tweeling toe - vandaag gaan ze naar het Leger des Heils voor muziekles.

28 januari 2018
Samenleving

Vijf vragen aan een verslaafde | Nancy

Een zware verslaving roept vaak vragen op. Hoe heeft dat kunnen gebeuren, hoe moeilijk kan het afkicken zijn, en is het iemands eigen schuld of niet? Strijdkreet stelt vijf vragen aan verschillende mensen die verslaafd zijn. Nancy (33) is de eerste in deze serie.

25 januari 2018
Samenleving

Bij deze mondhygiënist mag je best huilen

Malou de Kok liep stage bij het Leger toen ze mondzorgkunde studeerde. Nu heeft ze een grote tandartspraktijk in Den Haag. "Bij het Leger leerde ik dat mensen en vertrouwen op de eerste plaats staan".

10 januari 2018
Samenleving

Gevlucht naar een nieuw thuis

Imran Gill vluchtte uit Pakistan naar Nederland omdat hij als christen werd mishandeld en vervolgd. "Ik bid of God een wonder doet, zodat ook mijn broer veilig is."

02 januari 2018
Samenleving

Dwight zingt voor René

Dwight zingt op Kerstfeest op de Dam een liedje voor René, die zijn drugsverleden achter zich heeft gelaten. Kijk je uitzending mee? Eerste kerstdag, 20:20 op NPO 1.

21 december 2017
Samenleving

Do zingt samen voor altijd

Do zingt bij Kerstfeest op de Dam. Daarvoor ontmoette ze Vanessa, die na zestien jaar een leven van prostitutie en heroïne de rug toe keerde.

19 december 2017
Samenleving

Zij speelt piano voor een vreemde

Nadin gaat regelmatig op bezoek bij een mevrouw op leeftijd om thee te drinken uit porseleinen kopjes en Debussy te spelen op de piano.

08 december 2017
Samenleving

Zij werkt op de Wallen

Marije loopt al vier jaar lang elke woensdagavond langs de ramen van het Amsterdamse Wallen. Ze praat er met de meiden. Soms even samen bidden, soms een dikke knuffel.

09 november 2017
Samenleving

Vijf vragen aan een dakloze | Marlon

Er bestaan veel ideeën over mensen die dak- of thuisloos zijn. Hoe dat zo is gekomen, of je wel of niet geld moet geven en of het hun eigen schuld is of niet. Strijdkreet stelt vijf vragen aan verschillende mensen die dakloos zijn. Marlon Pastoe (42) is één van hen.

08 november 2017
Samenleving

Vijf vragen aan een dakloze | Robert

Er bestaan veel ideeën over mensen die dak- of thuisloos zijn. Hoe dat zo is gekomen, of je wel of niet geld moet geven en of het hun eigen schuld is of niet. Strijdkreet stelt vijf vragen aan een aantal mensen die dakloos zijn. Robert (36) is één van hen.

24 oktober 2017
Samenleving

Vijf vragen aan een dakloze | John

Er bestaan veel ideeën over mensen die dak- of thuisloos zijn. Hoe dat zo is gekomen, of je wel of niet geld moet geven en of het hun eigen schuld is of niet. Strijdkreet stelt vijf vragen aan een aantal mensen die dakloos zijn. John Ras (47) is één van hen.

13 oktober 2017
Samenleving

Hoe ga je om met vervelende mensen?

Je kent het misschien wel: zo’n collega, buurman of kennis die áltijd naar tegen je doet. Hoe ga je op een goede manier om met vervelende mensen? In de Bijbel staan een paar goeie tips.

10 oktober 2017
Samenleving

Vijf vragen aan een dakloze | Rana

Er bestaan veel ideeën over mensen die dak- of thuisloos zijn. Hoe dat zo is gekomen, of je wel of niet geld moet geven, of het hun eigen schuld is of niet. Strijdkreet stelt vijf vragen aan verschillende mensen die dakloos zijn. Rana Lachman (60) uit Den Haag is één van hen.

09 oktober 2017
Samenleving

Wat jij kunt doen tegen eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. Schokkende cijfers. Zes dingen die jij kunt doen in jouw omgeving.

21 september 2017
Samenleving

"Ik haal heel veel kracht uit muziek"

Nina en Ashley treden vanavond op in de AFAS Live in Amsterdam. Met een cover van het liedje ‘I Alone’ van de band Live doen ze mee met het Kunst- en Theater Gala.

16 september 2017
Samenleving

Linda de Mol ontvangt Bosshardtprijs

Tijdens het jaarlijkse Kunst- en Theatergala van het Leger des Heils is de Majoor Bosshardtprijs uitgereikt aan Linda de Mol. Zij ontvangt de prijs voor het werk wat zij doet met de Linda Foundation.

16 september 2017
Samenleving

Documentaire Homeless World Cup

De Homeless World Cup is een jaarlijks voetbalfestival voor mensen uit de maatschappelijke opvang, met deelnemers uit meer dan zestig landen. Dit jaar vond de HWC plaats in Oslo.

05 september 2017
Samenleving

Wees een goeie buur

'Beter een goede buur, dan een verre vriend', luidt het gezegde. Met je buren heb je veel te maken. Goed voor je levensgeluk en de samenleving dus als je in je directe omgeving investeert. Hoe maak jij van je buurt een fijnere plek?

11 augustus 2017
Samenleving

Een bedrijf of een kerk runnen vereist dezelfde eigenschappen

Martijn is theoloog, maar begon naast zijn gemeente een bierbrouwerij. Wat zijn volgens hem de overeenkomsten?

08 augustus 2017
Samenleving

Youp van 't Hek

Youp van 't Hek mijmert over Majoor Bosshardt en de Strijdkreet.

03 augustus 2017
Samenleving

Met hooi in de kerk

Christien is dominee en directeur van een zorgmanege. Hoe combineert zij deze twee verschillende roepingen?

03 augustus 2017
Samenleving

"Deze vrouwen zijn kwetsbaar"

Ineke van Buren houdt zich bij het Leger des Heils bezig met de strijd tegen mensenhandel. Zij ziet veel vrouwen in de prostitutie die worden uitgebuit. Ze vertelt over de relatie tussen mensenhandel en prostitutie.

01 augustus 2017
Samenleving

Een huis inrichten voor asielzoekers

Beer is chauffeur bij Loods13. Als vrijwilliger. 'De dankbaarheid die ik krijg van de mensen geeft mij voldoening'.

19 juli 2017
Samenleving

Nu maak ik fietsen bij 50|50

“Sinds ik fietsen maak bij 50|50 van het Leger des Heils gebruik ik al mijn tijd actiever. Ik doe boodschappen. Ik ga rustig de stad in. Ik ga weer bij vrienden langs. Toen ik werkloos thuis zat, kostte één keer per week boodschappen doen me alle goeie moed die ik bezat.”

14 juli 2017
Samenleving

Op zoek naar een nieuwe utopie

Rutger Bregman, historicus en schrijver, vindt dat we op zoek moeten naar een nieuwe utopie. Naar een droom voor de toekomst, die gebouwd is op wat we nu al hebben bereikt. Hij legt uit waarom.

08 maart 2017
Samenleving

Een hapje eten is niet altijd genoeg

Bert van Leeuwen probeert al meer dan elf jaar met het programma ‘Het Familiediner’ mensen bijeen te brengen die elkaar vanwege een familieruzie niet meer aankijken. “Familieleden die elkaar na jaren van verwijdering weer in de armen vallen, dat raakt me nog elke keer.”

08 februari 2017
Samenleving

Waden door het vuil

Kenneth werkt bij de Mobiele Schoonmaak van het Leger des Heils en vertelt over het schoonmaken van extreem vervuilde huizen.

12 september 2016
Samenleving

Ik ben net zo bang als jij

Hoe een vluchteling in een noodopvang in Friesland belande.

17 augustus 2016
Samenleving

Er komt geen vrede op aarde

Oorlogsverslaggever Arnold Karskens reageert op bekende uitspraken over vrede. Volgens hem komt er nooit vrede op aarde.

24 december 2015
Samenleving

"Boven de zestig begint het gegooi in de glazen"

DJ Tineke de Nooij van Omroep Max vertelt hoe zij het vindt om oud te zijn.

03 augustus 2015