Leven

Leven

'Ieders talent wordt hier ingezet'

Het is vroeg op de zondagochtend, als ik het korps van het Leger des Heils op ‘De Wallen’ in Amsterdam binnenloop. Louis is bezig met het klaarzetten van tafels en stoelen. En ook in de keuken is het al een drukte van belang.

16 januari 2020
Leven

OG3NE viert Kerstfeest in de Stad: ‘Het gaat erom dat je aan de ander hebt gedacht’

Tijdens Kerstfeest in de Stad zijn ook de meiden van OG3NE van de partij. De editie van 2019 wordt op 8 december in Maassluis opgenomen en uitgezonden op Eerste Kerstdag om 20.20 uur. Wij interviewden Lisa, Amy en Shelley over hun kijk op kerst.

23 december 2019
Leven

'Er is altijd hoop, ook al zie je het soms zelf niet'

Arscharee woont bij een project van begeleid wonen van het Leger des Heils. “Na alle tegenslagen in mijn leven, heb ik weer geleerd om hoop te hebben”.

06 december 2019
Leven

WK DAKLOZEN | "Ik vond het heerlijk om dakloos te zijn"

Lammieke deed een koprol op het speelveld, de eerste keer dat ze eindelijk scoorde op de Homeless World Cup. Ze is moeder van vier kinderen - waarvan één is overleden - en heeft haar man en drie kleintjes achtergelaten in Nederland. In de tien dagen die de Homeless World Cup in Wales duurt, gaat Lammieke (45) door een rollercoaster van emoties.

08 september 2019
Leven

WK DAKLOZEN | Van cocaïne naar Cardiff

Chris (24) is één van de deelnemers aan de Homeless World Cup in Wales dit jaar. Hij is langer verslaafd dan clean geweest in zijn leven. Wie hem volgt in de televisieserie 'Bureau Sport: WK Daklozen 2019' van BNNVARA, ziet hem vaak moeilijk kijken. Hij heeft veel last van blessures en vindt ’t nog best pittig, zo’n week met andere deelnemers in Cardiff. Wie zijn levensverhaal hoort, kan zich dat voorstellen. Een interview op het WK voor Daklozen.

02 september 2019
Leven

‘Ik zette de meeste tattoos toen ik in duisternis leefde’

Als kind werd Lydia gepest. Haar ouders scheidden, Lydia werd rebels en belandde op haar zeventiende voor vijf maanden in de jeugdgevangenis. “In mijn nek staat een oog met een traan. Als ik terugkijk op mijn leven, zie ik veel verdriet.”

16 juni 2019
Leven

‘Sommigen vinden het littekens, ik vind het kunst’

Bjorn heeft een bijzondere reden voor de inkttekeningen op zijn hoofd en gezicht: opvallen. En dat wil hij niet zomaar. “Deze tattoo geeft me het veilige gevoel dat er geen persoonsverwisseling kan plaatsvinden.”

28 mei 2019
Leven

‘Ik had graag opa willen zijn’

Gerard heeft geen strafblad, maar een strafboek, grapte de rechter, lang geleden. Inmiddels heeft hij z’n leven gebeterd. Z’n tattoos vertellen zijn verhaal. “Normaal betekent een traan-tatoeage dat je iemand hebt vermoord. Ik heb twee tranen laten zetten uit verdriet.”

23 mei 2019
Leven

‘Ik wil een wandelend reclamebord zijn’

Arco Bot lag vanwege vergevorderde diabetes al zo’n tien keer op sterven. Zijn geloof houdt hem op de been. Zijn zeven tatoeages getuigen daarvan. “Sinds mijn tatoeages heb ik nooit meer op het randje gelegen.”

18 april 2019
Leven

‘Bij Bosshardt is voor mij een vluchtoord’

Soms zat Jolanda dagen alleen. Iedereen om haar heen leek druk te zijn met werk en gezin. De opening van een Bij Bosshardt-locatie tegenover haar flat betekende de start van een nieuw leven. “Als ik hier ben geweest, voel ik me achteraf altijd beter.”

15 april 2019
Leven

‘Ik kan alleen zeggen: vandaag ga ik niet gebruiken’

Na jaren van verslaving weet Maarten nu precies hoe hij clean en nuchter moet blijven. “Op straat gooi ik lege blikjes in de prullenbak, sigaretten ook. Zo houd ik mijn gemoedstoestand gezond.”

08 april 2019
Leven

Een brief van Hamid

Hamid Adli (48) woont bij het Leger des Heils. In deze brief deelt hij zijn gedachtewereld. Over de plannen die hij had, zijn stemmen en over hetgeen hij is kwijtgeraakt in zijn leven. “Als ik op een paard zit, vergeet ik even mijn problemen.”

22 maart 2019
Leven

Rouwen om een baby die niet kwam

Eén op de vier vrouwen krijgt in haar leven een miskraam. De blijdschap om een zwangerschap slaat ineens om in teleurstelling en verdriet. Drie vrouwen vertellen openhartig hoe zij hun miskramen hebben beleefd.

01 februari 2019
Leven

Dit is mijn diagnose: borderline

In de serie ‘Dit is mijn diagnose’ bevragen we mensen over hun ziektebeeld. Julie heeft borderline. Hoe is dat voor haar?

14 januari 2019
Leven

Hij komt uit bed voor koffie

Een jaar terug leefde Joseph nog op straat. Nu zet hij kopjes koffie bij 50|50 Coffee in Amersfoort. Voor hem een reden om uit bed te kunnen komen. Leuk detail:"Ik hou eigenlijk helemaal niet van koffie."

11 januari 2019
Leven

Kerst in The Village

Ook in The Village in Rotterdam wordt Kerst gevierd. Vier prachtige vrouwen die hier met hun kinderen wonen, vertellen wat het Kerstfeest voor hen betekent.

21 december 2018
Leven

'Ik ben waarschijnlijk verhandeld'

De ouders van Esther dachten dat ze een weeskindje uit Bangladesh adopteerden. Maar nu wordt onderzocht of dat wel klopt. Esther is hoogstwaarschijnlijk één van de vele slachtoffers van georganiseerde kinderhandel in de jaren ’70.

17 december 2018
Leven

‘Geld verdooft alleen maar’

Nadat Leroy drie overvallen pleegde, belandde hij in de gevangenis. Nu wast hij vol overgave de billen van bejaarden en wil hij met zijn muziek mensen verbinden en bemoedigen. “Als je gelooft dat je een slecht mens bent, ga je vanzelf slechte dingen doen.”

07 december 2018
Leven

'Verslaafd zijn is een eenzaam, oppervlakkig gebeuren'

Hij heeft alles wel meegemaakt. Sjak zeilt een rondje door de Amsterdamse grachten met Strijdkreet, en vertelt wat hij heeft geleerd van een leven vol drugs, drank en misbruik, maar ook muziek, theater en liefde.

29 november 2018
Leven

'Alleen thuiszitten - daar is niks aan'

"Je hebt gewassen, gestreken, de boel aan kant. Wat moet je dan doen?" De eenzaamheid en verveling zorgde er bij Jago (66) voor dat hij stevig ging drinken. Vijftien biertjes op een dag. Tot hij door mensen werd uitgenodigd voor een korpsdienst.

09 november 2018
Leven

Mirte is 22 mensen

Mirte was nog maar heel jong toen ze al een poging tot zelfdoding deed. Maar was zij het wel? Door heftige trauma's heeft Mirte 22 persoonlijkheden in haar hoofd. En sommige daarvan willen dood.

23 oktober 2018
Leven

Wat een vechtscheiding met je kind doet

Helaas gebeuren de meeste scheidingen niet in goede vrede. Die ruzies veroorzaken schade bij de kinderen. Hoe beperk je die schade? Gedragswetenschapper Tara Meerveld geeft advies.

20 oktober 2018
Leven

"Ik weet wat het is om eenzaam te zijn"

Sylvana (33) heeft een moeilijke tijd achter de rug met een gewelddadige partner, gevangenisstraf en uithuisplaatsing van haar kinderen. Als vrijwilliger bij Bij Bosshardt helpt ze mensen die net zo eenzaam zijn als zij was.

02 oktober 2018
Leven

'Fear is not the end'

Nina en Ashley deden vorig jaar mee aan het Kunst- en Theatergala in de AFAS Live in Amsterdam. Meer dan 3.500 mensen waren getuige van een prachtig optreden.

14 september 2018
Leven

“Het liefst blijf ik binnen”

Wendy (33) woont al zeven jaar in Enschede en dat is een mijlpaal. In haar jeugd verhuisde ze heen en weer tussen tehuizen en pleeggezinnen nadat ze op haar zevende vrijwillig werd afgestaan. “Ik was te moeilijk volgens mijn moeder.”

18 augustus 2018
Leven

Sta op, meisjelief en droog je tranen af

Ze lijkt een klein zigeunermeisje. Blote voeten, een grote bos haar, en heel heldere ogen. “Ik wil precies voelen waar ik loop”, zegt ze. Ze heeft zelf veel definities van wie ze is (‘koningin automutilatie’, ‘dino-nerd’, ‘mengelmoesje’), maar Daphne Carrot (17) beschrijft zichzelf vooral als een gewoon meisje met een ongewoon leven.

04 augustus 2018
Leven

Bang voor de straat

Samira kreeg een angstaanval in de supermarkt en ontwikkelde straatvrees. Nu werkt ze zelf in een supermarkt en durft ze de straat weer op. Hoe overwon zij haar angst?

03 augustus 2018
Leven

‘Hij leeft eigenlijk voort in jou’

In 1998 verliezen Marten en Jacobien van Willigen hun zoontje Constantijn, op dat moment het eenjarige tweelingbroertje van Diederick. Het verlies blijft voor het hele gezin dagelijks voelbaar. “Als degene die is overgebleven, wil ik mijn ouders niet teleurstellen.”

17 juli 2018
Leven

Littekens van ongeluk

Klappen van je dronken vader krijgen. En dan zelf alcoholist worden en klappen uitdelen. Toen Bert zichzelf bijna doodreed, wist hij dat er iets moest veranderen.

25 juni 2018
Leven

Han Zijspan: twaalf ambachten, één ongeluk

Han Klein Haneveld wordt niet gespaard: al twee keer nam hij afscheid van zijn vrouw, en hij verloor een zoon. Boos op God is hij nooit geweest. “Als God Sinterklaas zou zijn en moet zorgen dat wij het hier goed hebben, dán kun je boos worden.”

08 juni 2018
Leven

Ben Tiggelaar leert over terugval

In de opvang van het Leger des Heils in Amersfoort zitten twee mannen aan één bureau. Peter Dek woont in de kamer waar ze zitten. Ben Tiggelaar schreef het boek dat op tafel ligt.

03 april 2018
Leven

Onderweg met Hans | Lievelingslied

Hans van Vliet geeft leiding aan het Leger des Heils in Nederland. Voor zijn werk is hij veel onderweg. En dat geeft hem tijd om na te denken.

11 maart 2018
Leven

Dit is mijn diagnose: LVB

In de serie 'Dit is mijn diagnose' bevragen we mensen over hun ziektebeeld. Herman is licht verstandelijk beperkt (LVB). Hoe is dat voor hem?

08 maart 2018
Leven

'Ik heb de sterren nog nooit gezien'

Als Joanne de deur voor me opendoet, zie ik het meteen: haar ogen 'wiebelen'. Ze is slechtziend en ziet maar voor ongeveer vijf procent. Dus eigenlijk is Joanne bijna blind.

06 maart 2018
Leven

Commandant Incognito

Commandant Hans van Vliet ging undercover bij een project van het Leger des Heils. Een warme ontmoeting was het gevolg.

03 maart 2018
Leven

Onderweg met Hans | Teleurgesteld in God

Hans van Vliet geeft leiding aan het Leger des Heils in Nederland. Voor zijn werk is hij veel onderweg. En dat geeft hem tijd om na te denken.

23 februari 2018
Leven

'Heer, U geeft de eenden brood, is er voor mij dan niks?'

Jacoba uit de Bijlmer wilde dood omdat ze zo'n honger leed. Toen ze naar het spoor liep, kwam ze langs Bij Bosshardt van het Leger des Heils en werd ze naar binnengelokt door de geur van eten.

20 februari 2018
Leven

'Ik ben Rochel en ik heb een droom'

Rochel zwierf als tienermoeder op straat. Nu bokst ze. "Ben ik bang om klappen te krijgen, of durf ik de confrontatie aan?"

15 februari 2018
Leven

'Ik wilde niet eindigen als een triest berichtje in de schoolkrant'

Toen zijn opa overleed en een antwoord op grote zingevingsvragen uitbleef, verdoofde de romanschrijver Geri Fako zijn onrust met veel drank; een depressie en enkele zelfmoordpogingen volgden. “Ik dwong mezelf namen op te noemen van mensen voor wie ik nog iets kon betekenen.”

31 januari 2018
Leven

'Ik was verbijsterd dat niemand me raar of vies vond'

Ramona was zo eenzaam dat ze vijftien biertjes per dag dronk. Toen de politie opeens in haar woonkamer stond, veranderde alles. Nu zijn er weinig mensen in de wijk die Ramona niet kennen.

22 januari 2018
Leven

Erik heeft een burn-out (en daar kun jij iets van leren)

Erik (29) is meester op een basisschool. Maar op dit moment zit hij thuis. Hij heeft een burn-out. Hoe kan zo’n jonge vent zo overspannen zijn?

18 januari 2018
Leven

De duik van Jan

Er waren veel mensen die misbruik maakten van Jan. Bij het Leger des Heils voelt hij zich eindelijk veilig.

08 januari 2018
Leven

Ik huil wel, maar ik ben niet zwak

Priscilla (21) heeft een dochtertje van bijna 2. Waarom woont ze in Zij aan Zij, een beschermde woonvorm voor moeders?

04 januari 2018
Leven

Hoe ga je om met somberheid?

Januari is de minst vrolijke maand, zeggen ze. De feestdagen zijn voorbij, het geld is op, we gaan nog lang niet met vakantie en het weer is grauw en koud. Dat zorgt bij veel mensen voor een winterdip. Voor een serieuze depressie moet je naar de huisarts. Maar als je gewoon een tikkie somber bent, heeft Strijdkreet hier een paar tips.

02 januari 2018
Leven

"Ik dank God op mijn blote knieën dat ik het kan navertellen"

In Kerstfeest op de Dam doet Nicol haar heftige verhaal. Zangeres Leona Philippo liep een dagje met haar mee bij de ReShare Store. Meer zien? De uitzending is op Eerste Kerstdag om 20.20! Lees hier haar verhaal.

14 december 2017
Leven

TOEN IK 12 WAS | Parvaneh

Voor een nieuwe serie vragen we mensen een brief te schrijven aan hun twaalfjarige zelf. In dit tweede deel Parvaneh. Ze is 35 en vluchtte drie jaar geleden met haar man en zoontje Iran uit, naar Nederland.

02 december 2017
Leven

‘Het blijft moeilijk mezelf ergens welkom te weten’

Als tiener verloor Laurina de Visser kort na elkaar haar ouders. Nu is ze verliesbegeleider en geeft ze in gesprekken met jongeren door wat ze in die tijd leerde.

29 november 2017
Leven

Rouw op je dak – en dan?

Rouwen: je leert het niet op school en er is geen handleiding voor. Toch krijgt iedereen er vroeg of laat mee te maken. Crisis-expert Andrea Walraven staat mensen in hun zwartste dagen bij. “Tot en met de begrafenis is niets normaal.”

20 november 2017
Leven

Dit is mijn diagnose: syndroom van Down

In de serie ‘Dit is mijn diagnose’ bevragen we mensen over hun ziektebeeld. Marjanne heeft het syndroom van Down. Hoe is dat voor haar?

29 oktober 2017
Leven

TOEN IK 12 WAS | Youssra

Voor een nieuwe serie vragen we mensen een brief te schrijven aan hun twaalfjarige ik. In dit eerste deel Youssra. Ze is nu vijftien jaar. Toen ze twaalf was, leefde haar moeder nog.

26 oktober 2017
Leven

"Ik wilde dood, maar bleek opeens zwanger"

Vanessa was 23 jaar verslaafd aan harddrugs. Ze werkte als straatprostituee, maar trok het leven niet meer. Terwijl ze probeerde een overdosis heroïne te nemen, bleek ze zwanger.

11 oktober 2017
Leven

"De ander mag er ook bij horen"

Paul Proost is psycholoog bij het Leger des Heils in Amsterdam. Hij werkt al 27 jaar met jonge mensen met een licht verstandelijke beperking. Hoe is het voor mensen om niet gemakkelijk mee te kunnen komen? We vroegen het aan Paul.

29 september 2017
Leven

Dit is mijn diagnose: ADHD

In de serie ‘Dit is mijn diagnose’ bevragen we mensen over hun ziektebeeld. Annebeth heeft ADHD. Hoe is dat voor haar?

07 september 2017
Leven

Chris bidt voor zijn pilsjes

Zijn huis in Amersfoort is ernstig vervuild. Hij drinkt negen liter bier per dag. Van de zenuwen krabt hij zijn handen open. Maar ondanks zijn geheugenstoornis is Chris een meesterverteller. "Ik ben mijn eigen baas."

04 september 2017
Leven

Dit is mijn diagnose: autisme

In de serie ‘Dit is mijn diagnose’ bevragen we mensen over hun ziektebeeld. Wouter heeft autisme. Hoe is dat voor hem?

25 augustus 2017
Leven

Zorgen dat je overleeft

Kevin werd als kind uit huis geplaatst. Hij belandde in de criminaliteit. In de bajes werd hij twee jaar terug opgezocht door een reclasseringsmedewerker van het Leger des Heils. Nu wil hij zijn leven op orde krijgen én houden.

25 augustus 2017
Leven

We zijn nooit klaar

Werken is voor ons zo belangrijk geworden dat het bijna bepaalt hoe we ons voelen. Als je iemand vraagt: ‘Hoe gaat het met je?’, is het antwoord vaak: ‘Druk.’ Hoe druk we het hebben, is dus een maatstaf geworden voor hoe we ons voelen. En we hébben het druk. We vliegen maar door, nemen weinig tijd voor reflectie. Rust nemen is vaak een teken van zwakte, of zelfs van een burn-out.

19 augustus 2017
Leven

"Ik kan weer naast een dader staan"

Stephan is als kind seksueel misbruikt. En toen kwam er een pedofiel in zijn wijk wonen. Hij nam het voor de man op tegenover de woedende wijk. "Ik heb geleerd om te echt vergeven."

08 augustus 2017
Leven

Een eigen huis

Jordy woonde jaren bij het Leger des Heils. Nu heeft hij een eigen appartement. Waarom vindt hij een eigen huis zo belangrijk?

03 augustus 2017
Leven

Dit is mijn diagnose: schizofrenie

In de serie 'Dit is mijn diagnose' bevragen we mensen over hun ziektebeeld. Albert heeft schizofrenie. Hoe is dat voor hem?

31 juli 2017
Leven

"Deze vrouwen zijn krachtig, maar kwetsbaar"

De inloophuizen van het Leger des Heils in Groningen en Lelystad, voor vrouwen die uit de prostitutie willen, staan onder leiding van Ineke van Buren. Zij weet alles over hulpverlening aan deze vrouwen en ziet dagelijks wat prostitutie met mensen doet.

13 juli 2017
Leven

"We zijn verslaafd aan dingen die we niet nodig hebben"

Een aantal jaar terug gooide hij er op televisie uit dat hij jarenlang verslaafd was. Aan werken en eten, maar ook aan alcohol en cocaïne. Jack Wouterse, succesvol acteur, ging de strijd aan met zijn verslavingen. Hij is inmiddels zes jaar clean, maar nog steeds verslaafd.

12 juli 2017
Leven

Anneke brak voorgoed met drugs en prostitutie

Anneke Nuchulmans (57) groeide op in kindertehuizen, raakte aan de drugs en kwam in de prostitutie terecht. Haar verlangen om mooie relaties met mensen te hebben was lang haar valkuil, maar is nu haar strijdwagen.

10 juli 2017
Leven

Tien liter bier en drie flessen wijn per dag

Zijn eerste wodka dronk hij toen hij elf was. Arnoud Faber (59) raakte zwaar verslaafd. Hij verloor er zijn huis door, zijn vriendin en zijn kind. Maar nu is hij afgekickt. 'Ik snap niet hoe ik zestien jaar onder een brug heb kunnen slapen.’

23 juni 2017
Leven

"Ik wil een voorbeeld zijn in imperfectie"

Marit is geboren met maar één hand. Ze wil graag meer acceptatie voor mensen met een handicap.

23 maart 2017
Leven

"Je hebt hoop nodig om te kunnen overleven"

Prabath is hoofd van de sectie acute geneeskunde van de afdeling interne geneeskunde in het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Als arts komt hij dagelijks in contact met zieke mensen.

13 maart 2017
Leven

Vallen, opstaan en naar goud schaatsen

Tijdens de Olympische Spelen in Sochi was één van de mooiste overwinningen voor Oranje de gouden plak van Stefan Groothuis, die op 32-jarige leeftijd de 1000 meter won. Hij was allesbehalve relaxt op die woensdag de 12e februari. Hoe ga je op zo’n moment, waar je maar één kans krijgt, om met wedstrijdstress?

23 februari 2017
Leven

Een vies vet varken?

Janne heeft Body Dismorphic Disorder (BDD). Ze denkt dat ze extreem lelijk is, maar is dat niet. Hoe kan dat? "De obsessie met mijn uiterlijk was niet normaal."

19 januari 2017
Leven

Een gesprek over voetbal

De één heeft ‘geen cent te makken’, de ander hoeft geen moment na te denken over geld. Twee verschillende mensen, in verschillende situaties maar met één passie: voetbal. De één probeert na een moeilijke jeugd zijn leven op de rails te krijgen. De ander is een gevierd topsporter die na zijn voetbalcarrière toe is aan een volgende stap. Een ontmoeting tussen Mark van Bommel en Andy Peters.

23 oktober 2016
Leven

Ben bijna dood

Ben Dragstra wist niet zeker of hij wel vijftig zou worden vorig jaar. Hij zou sterven, het testament was al aangepast. Maar hij zit tegenover me met pretlichtjes in zijn ogen en een gezonde blos. Soms valt hij stil en soms lacht hij hard als hij vertelt hoe hij eerst doodziek werd en daarna weer beter. En hoe onwerkelijk, moeilijk en mooi dat is.

23 september 2016
Leven

“Ik ben een strijder; ook omdat het moet”

Met de moord op haar man Ebel verloor Lora haar ‘alles'. Haar leven stond helemaal op z'n kop. "Maar je moet gewoon door, ook voor de kinderen."

07 september 2016
Leven

"Je weet maar nooit wanneer ik het nodig heb”

Guus heeft verzameldrang. De thuiszorg van het Leger des Heils komt eens per week langs.

03 augustus 2016
Leven

‘Dit is wie ik ben. Mensen mogen me zien’

Lou Snoek raakte zwaar gewond bij de nieuwjaarsbrand in Volendam. Hoe kijken mensen naar hem, hoe kijkt hij naar zichzelf en hoe ziet zijn leven eruit, zoveel jaar na de brand?

07 juli 2016