Jeugdwerkconferentie 2020

SLIM FIT | Jeugdwerk op maat (maken)

image

Traditiegetrouw is er ook in 2020 weer op de 2e zaterdag in februari een Jeugdwerkconferentie. Een dag voor iedereen die betrokken is bij het jeugdwerk; of je nu een tienergroep leidt in Bij Bosshardt in Zwolle, een avonturenclub in Wageningen of het kinderkoor in korps Dordrecht. 

Ooit weleens een te strakke broek aangetrokken? Hinkend hups je door de slaapkamer... bijna struikelend over je eigen voeten. Kleding die niet past is onhandig en oncomfortabel. Geef mij maar liever iets in mijn maat; iets dat wél past. Daar voel ik me prettig in en kan ik me vrij in bewegen!

Voor jeugdwerk geldt eigenlijk hetzelfde. Jeugdwerk wordt pas leuk en waardevol als het past. Als dat wat je doet en hoe je het doet aansluit bij de kinderen en jongeren. 

Met deze dag willen we je inspireren met verschillende programma's, materialen en ideeën die er zijn voor jouw jeugdwerk. Dus kom en kijk wat bij jou situatie past. En neem zoveel mogelijk andere jeugdwerkers mee!

Workshops

Slimfit Lokaal samenwerken

Als jeugdwerker alleen binnen de muren van je eigen gebouw blijven? Kinderen en jongeren komen toch op veel meer plekken in de stad? Hoe bereik je kinderen die niet binnen komen? Zijn er andere waardevolle plekken en samenwerkingen waardoor je nog meer van betekenis kan zijn voor het complete kind dat je in je werk ziet? Wat kun je doen?
Buiten onze muren bezig zijn, vindt Tineke Kleinhuis misschien haast wel het leukste aan haar werk bij het Leger des Heils. In de afgelopen acht jaar heeft zij op vier verschillende buurtlocaties gewerkt. In Utrecht, Nijmegen, Arnhem en momenteel in Zwolle als teamleider van Huiskamer Bij Bosshardt. Van de meerwaarde van lokaal samenwerken is zij niet alleen overtuigd, ze ziet dagelijks het succes ervan met eigen ogen.

Tineke houdt ook in haar vrije tijd van buiten zijn. Wandelen, fietsen, hardlopen, kanovaren of in de moestuin werken. En erna lekker in het zonnetje nagenieten. Ze woont samen met haar man Arjo en dochters Mirre(12) en Lotta (8) in Zwolle.

Slimfit Diensten

Hoe maak je een dienst inspirerend voor iedereen? Wat zou er gebeuren als je gebruik maakt van al je zintuigen in de dienst? En wat gebeurt er als kinderen meewerken aan de preek? Waar wordt echt iedereen blij van? Daar kun je achter komen in deze creatieve, vrolijke en praktische workshop.

Mariska Potters is getrouwd met Marc en moeder van Yorim en Kylian. Sinds 2007 werkt zij als officier bij het Leger des Heils. Ze is gek op kinderen en jongeren, bijbelverhalen, dansen en pure chocolade.

Slimfit Youthtalk (alleen ronde 2)

Geloofsgesprekken schud je niet zomaar uit je mouw. Toch is het vandaag tijd om elkaar de hemd van het lijf te vragen. In deze workshop ‘stretchen’ we als jeugdleiders ons geloof in de ontmoeting met elkaar door het voeren van een geloofsgesprek. Samen hebben we een geloofsgesprek dat je nog dagen zal bijblijven en maakt dat jij meer van deze gesprekken wilt met je team en met je jongeren! 
Marian Timmermans is eigenaar van Young & Holy, auteur, jeugdwerker, stilte liefhebber, een opschepper bij Jamin en Vlielandfan. 

Slimfit Kidstalk (alleen ronde 1)

Geloofsgesprekken met kinderen, kan dat wel? Is dat niet iets wat echt bij je moet passen? Als iets leuk is aan geloofsgesprekken met kinderen is het wel dat zij vaak een maatje groter denken dat jij voor ogen hebt. Hoe leerzaam! 
In deze workshop ‘stretchen’ we als kinderwerkers ons geloof in de ontmoeting met elkaar door het voeren van een geloofsgesprek. Een gesprek dat je nog dagen zal bijblijven en maakt dat jij meer van deze gesprekken wilt met je team en met de kids! 
 
Marian Timmermans is eigenaar van Young & Holy, auteur, jeugdwerker, stilte liefhebber, een opschepper bij Jamin en Vlielandfan. 

Slimfit Geloven in de Buurt (alleen ronde 1)

Binnen het Leger des Heils is 'Geloven in de Buurt' een ware opmars aan het maken. Wat is dat eigenlijk? En wat betekent dit voor het jeugdwerk? In deze workshop nemen Bert van de Haar en Linda Rosenquist je mee in dit onderwerp. Je krijgt informatie over Geloven in de Buurt en inspiratie voor het jeugdwerk. En tot slot denk je zelf na hoe je het jeugdwerk op maat kunt maken. 

Bert van de Haar is programmadirecteur Geloven in de Buurt. 

Linda Rosenquist is Coördinator Jeugdwerk in korps Rotterdam-Oost. 
Daarnaast is zij werkzaam bij het Leger des Heils Rijnmond-Zuidwest als trajectmanager en trainingsacteur bij de LdH Academie.  Married and mother
😍 Haar motto: “Als het makkelijk kan, doe het dan!”

Slim het verschil maken – Veilig jeugdwerk voor iedereen (alleen ronde 2)

Kindermishandeling? Bij ons in de kerk? Daar is iedereen toch heel aardig! In 2017 waren er in Nederland ruim 100.000 kinderen en jongeren slachtoffer van kindermishandeling. 

Schrik je hiervan? Begrijpelijk. Maar ook jij kunt iets doen! Jij, gewoon zoals je bent, omdat je gek bent op kinderen en het belangrijk vindt dat zij opgroeien met de liefde van God. In deze workshop gaan we met elkaar nadenken over hoe wij ervoor kunnen zorgen dat het Leger een veilige plek is en blijft voor kinderen en jongeren. Wat is hier voor nodig, en vooral ook: wat heb jij daarvoor nodig? Maak jij het verschil?!  

Anne Roos is bijna afgestuurd pedagoge en voor haar afstudeeropdracht gaat zij trainingen ontwerpen rondom Veilig Jeugdwerk. Sinds een jaar werkt zij op de afdeling kinder- en jongerenwerk van het Leger des Heils. Ze houdt van haar verloofde Jeffrey, zingen, vioolspelen, reizen en heeft een passie voor kinderen en ouders.

Slim Fit Rugzak

Deze workshop krijgt elk jaar een andere naam, maar de inhoud blijft hetzelfde! Nou ja, eigenlijk bepaal jij de inhoud! In deze workshop kan jij een situatie inbrengen rondom jeugdwerk, het omgaan met kinderen of jongeren of een kind of tiener die net even anders is. Je krijgt tijdens deze workshop advies en we leren van elkaars succes ervaringen en de soms lastige momenten in het jeugdwerk. 
Jantine Sudmeier is getrouwd met Nathan en moeder van Emma en Stijn. Zij werkt voor Vitree, een jeugdhulporganisatie, als hulpverlener op een school voor speciaal basisonderwijs. Zij gaat naar de kerk van het Leger des Heils in Almere en coördineert de kinderdiensten. Houdt van voetbal, kijkt graag naar talkshows en gaat hierdoor veel te laat naar bed. Waar kinderen zijn, is Jantine te vinden.

Innoveren kun je leren! (alleen ronde 2)

Ben jij degene die telkens nieuwe ideeën heeft en kan het jou niet snel genoeg gaan? Corjan neemt je mee in een interactief programma waarin we inzoomen op de bijzondere plaats en rol van voortrekkers. Hoe zet je slim-fit veranderingsprocessen in werking en enthousiasmeer je anderen?

Corjan Matsinger is eigenaar van Young & Holy, pionier en jongerenwerker.  

Slim Scouting & Avonturenclubs (alleen ronde 1)

Wat is Scouting en wat zijn Avonturenclubs? Waarom is het slim om een Scoutinggroep of Avonturenclub te starten of er bij aan te sluiten? Maureen Timmer vertelt je alle ins en outs over Scouting en Avonturenclubs!