Wie zijn hier aan het woord?
Twee vrolijke dames: Miranda Lehmkuhl en Marjan Wiersma

Waar komen jullie vandaan?
Marjan: ik kom uit Leeuwarden. Miranda: En ik uit Spijkenisse.

Vertellen jullie eens iets over het thema Minecraft.
Marjan begint: Het thema van dit weekend was ‘Minecraft’. Dit werd op vrijdagavond meteen duidelijk. De kinderen moesten stenen zoeken en naar een verzamelpunt brengen om iets moois te bouwen met elkaar. Ondertussen werden ze achterna gezeten door de figuren uit Minecraft. Dit was een spannend avontuur.

Verder waren er het hele weekend verschillende spelletjes en opdrachten om zo meer te ontdekken over het thema. Het sprak de kinderen erg aan. Ook werd het bijbelverhaal van Nehemia gebruikt. Nehemia werd eerst uitgelachen. Dit is voor sommige kinderen herkenbaar in hun dagelijks leven. We hebben meegekregen dat God ons helpt en dat we mogen weten dat Hij altijd bij ons is. Zo was het ook met Nehemia. God was bij hem en zorgde er voor dat hij hulp kreeg bij het bouwen van de muur.

We hebben ook geleerd dat samenwerken belangrijk is. Samen kom je verder dan alleen. Samenwerken is niet alleen belangrijk in het jongsoldatenweekend of het leger/ de kerk,  maar ook thuis, op school, bij je sportvereniging of waar je je ook bevindt.

Miranda vult aan: Bewondering voor het team hoe ze alles zo in elkaar hebben gezet. En wat hebben wij veel gedaan, Minecraft-spelen, nerf gevecht, boogschieten, sporten, zingen, knutselen, film kijken, bouwen, toneelstukjes bekijken en het slapen in tenten is ook super leuk! De kinderen hebben volop genoten. Zelfs als ze moe waren van de warmte en ondanks de korte nachten zag je blije gezichten.

Wat was voor jou het hoogtepunt?
Miranda: Voor mij was de Bijbelstudie op de zaterdagochtend een speciaal moment. Toen ik van te voren door kreeg dat ik ingedeeld was om een bijbelstudiegroepje te leiden dacht ik O neeeee, waarom ik? Ik vind dat toch altijd wel weer erg spannend. Maar wat was mijn geloof klein, want wat een mooie bijzondere momenten hebben we daar buiten in warme zon beleefd. Een groepje van 8 kinderen die hier zo puur en open ingingen.  Voorafgaand las Annemieke een stuk uit Nehemia en ter ondersteuning was er een Minecraft filmpje. De kinderen keken allemaal met volle aandacht. Samenwerken en bidden waren de sleutelwoorden tijdens deze bijbelstudie. Er kwamen mooie, bijzondere, emotionele gesprekken op gang. Een vraag was: wat of wie geeft jou bescherming? De antwoorden waren zeer verschillend: mijn ouders, God, vrienden, een paraplu (voor de regen), medicijnen, muggenspul en noem maar op. Dit werd allemaal op vouwblaadjes geschreven en er werd een mooie muur van gemaakt. En ze mochten ook nog een plan maken om iemand te helpen. Stoer dat zelfs de jongsten dit ook deden! Deze Bijbelstudie heeft mij diep geraakt en heb God gedankt voor deze mooie kinderen die aan ons waren toevertrouwd. Maar ook dat wij een voorbeeld voor hen mogen zijn.

Toen we later weer met alle kinderen in de congreszaal waren, zongen we nog een lied. Mijn gedachten dwaalden af naar kinderen in de zaal die het niet zo makkelijk hebben. Bij de volgende woorden moest ik echt even slikken:

God heeft een plan met je leven, je bent hier met een doel, geloof het diep van binnen, t' is meer dan een gevoel. Hij doet meer dan je kan bidden, hij is groter dan je denkt. Ik weet dat hij je helpt, ik weet dat hij je kent. Dus stap uit je boot, durf op water te lopen. Vraag God om hulp en de hemel gaat open. Wees maar niet bang. Hij is altijd bij jou. In de storm, in de strijd, in een moeilijke tijd; God is trouw.

Dan ben ik dankbaar dat er zoveel kinderen Jezus volgen en ik weet zeker dat Hij een plan heeft met een ieder kind hoe klein ze nu ook nog zijn.  

Marjan: Op zondagmorgen hebben we een prayerwalk (gebedswandeling) gehad. Dit was erg bijzonder. Op verschillende plaatsen in de zaal waren er een aantal gebedsplaatsen ingericht. Op elke plaats konden de kinderen op verschillende manieren aan God denken door bijvoorbeeld symbolisch goede eigenschappen te planten in een potje met aarde, of door negatieve dingen op te schrijven en dat je mag weten dat dit uitgewist wordt. Ook mocht je ergens in de zaal je zorgen en verdriet op papier schrijven. Deze woorden werden daarna omringd met een lichtje wat de liefde van God moest voorstellen. Voor ons als jongsoldatenleidsters waren dit bijzondere momenten en een inspiratiebron.

Als jongsoldatenleiding kregen we de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren. Ervaringen delen en vragen te stellen daar waar nodig was. Het was mooi te ervaren dat we met elkaar de liefde van God aan de kinderen willen doorgeven.

Op zondagmiddag waren er workshops. Alle kinderen konden hun favoriete workshop kiezen. Deze waren allemaal even leuk! Voor de meeste van onze jongsoldaten was dit het leukste van het weekend. Dus een mooie afsluiter!

We hebben met elkaar een mooi, leuk en inspirerend weekend gehad en zien uit naar volgend jaar!