Het weekend van 22-24 maart zijn een aantal jongerenwerkers van het SAY events team en de denktank naar de ‘youth and children’s ministries conference’ geweest. Een inspirerend weekend waar zij samen met andere jeugdwerkers hebben nagedacht over het thema “Here be dragons”. Een uitdagend thema waarin de jeugdwerkers op zoek gingen naar de “of the map” gebieden. LHBTI, zelfbeschadiging en angst waren onderwerpen die aan bod kwamen. Daarnaast werd er besproken hoe je een goede leider kunt zijn voor alle kinderen en jongeren waar we in het jeugdwerk mee te maken krijgen. Jennifer, Marielle en Natalie zijn naar dit congres geweest en vertellen kort wat hun ervaring was.

 "Het raakte mij hoe Jezus deze woorden ook vandaag nog spreekt naar een ieder van ons. We hoeven onze lasten niet meer te dragen en kunnen het aan Hem geven."

Natalie Nieuwland Here be dragons was het thema van dit weekend. Wat betekende: ga naar de plekken toe waar je liever niet komt, de donkere plekken, waar mensen Jezus het meeste nodig hebben. Het weekend bestond uit veel seminars en main sessions. Een main session bestond uit aanbiddingsliederen met elkaar zingen, bidden en een mooi getuigenis/overdenking van een spreker. Het weekend was speciaal voor jongerenwerkers. Ook al ben ik op dit moment geen jongerenwerker binnen het Leger des Heils, ben ik wel afgestudeerd Pedagoog en werk ik op een middelbare school als leerlingbegeleider. Ik kon dus de informatie die ik leerde meenemen om toe te passen op het werk en in mijn directe omgeving. Daarnaast heb ik vooral genoten van het samenzijn met een grote groep christenen, waardevolle gesprekken, meer leren over God, samen zingen en Hem aanbidden.   Wat mij het meeste is bijgebleven zijn de volgende dingen: allereerst dat wij als jongerenleiders een voorbeeld zijn voor de jeugd. Niet alleen in woorden, maar ook in daden. Straal Jezus liefde uit in deze wereld! Daarnaast hebben we veel geleerd over deze generatie en hoe wij kunnen aansluiten bij hun door bijvoorbeeld social media gebruik. Daarnaast is het avondprogramma op de zaterdagavond mij het meest bijgebleven. We gingen met de groep in een bus naar een scoutingterein. Op dit terrein waren verschillende kampvuurtjes. Bij elk kampvuur werd er een verhaal verteld over Jezus en volgde de "call and responds". Dit hield in dat er bijvoorbeeld gezegd werd: do you love me? En wij met z'n allen zeiden: Yes Jesus, we love you. Na elk verhaal liepen wij verder met een voorwerp. De eerste keer sleepten wij een vissersnet mee. De keer erna stonden wij bij 3 kruizen. De vraag was om te denken aan hoe vaak je in je leven Jezus hebt verraden. Wij kregen een papier die wij zo vaak mogelijk dubbel moesten vouwen denkend hieraan. Deze papiertjes werden aan het kruis geslagen met spijkers. Vervolgens werd het kruis in stukken gezaagd. Een ieder van ons liep in het donker, alleen, naar het volgende kampvuur. Hier werd ons gevraagd om in een rij te staan en het stuk aan een van de leiders te geven. Het stuk hout werd in het vuur gegooid met de woorden: "You don’t need this anymore". Het raakte mij hoe Jezus deze woorden ook vandaag nog spreekt naar een ieder van ons. We hoeven onze lasten niet meer te dragen en kunnen het aan Hem geven. Dan geeft Hij ons er vrede en liefde voor in de plaats.                          

Jennifer van Horssen We waren lang onderweg! Maar werden warm onthaald toen we aankwamen op vrijdagavond. De zaterdag begonnen we met een Main Session, hier waren verschillende sprekers. Degene die mij vooral aansprak was Tim. Tim sprak over Generatie Z. Hij haalde interessante onderwerpen aan die elke jeugdwerker aangaat. In de middag waren er seminars. Iedereen had twee seminars gekozen. Als eerste seminar had ik gekozen voor LGBTQ (LHBTI) binnen je jeugdwerk. Dit was heel interessant. Mensen gingen zowel hun eigen ervaring delen als cijfers laten zien. De tweede seminar ging over selfharm. Deze was erg bijzonder. De spreker vertelde dat zij zelf bipolair is en dat door medicijnen, het nu stabiel gaat. Zij vertelde over hoe bepaalde netflix series en Instagram posts een heftige indruk kunnen hebben op een kind.   Het was een inspirerend weekend. Wat ik er zelf uit mee heb genomen is dat, hoe moeilijk het ook is, je nooit onderwerpen uit de weg moet gaan. Ga het gesprek aan met je kinderen, vrienden, familie, noem maar op.

" Je moet onderwerpen nooit uit de weg gaan. Ga het gesprek aan met je kinderen, vrienden en familie."

Marielle van Dalen Vrijdagochtend 22 maart, heel vroeg, zaten wij met zijn allen in de auto. Niet voor niets, want we moesten de boot halen. Samen met de denktank en het SAY events team reisden we af naar Duinkerke om vanaf daar boot naar Dover te nemen. Maar we waren er nog niet. Er volgde nog een vijf uur durende reis naar Crewe. Deze reis maakten we met een reden. In Crewe vond de Engelse jeugdwerkersconferentie plaats en wij mochten daar ook bij aanwezig zijn. We hadden een vol programma met in totaal 7 sessies die we konden volgen. Deze sessies hadden een thema, van hoe wij het goede voorbeeld moeten zijn tot hoe we de missie van het leger kunnen laten terugkomen in het jeugdwerk. We hebben onwijs veel informatie gekregen en dingen met elkaar mogen uitwisselen en hier ook van mogen leren. Voor mij persoonlijk was het vooral een stukje bewustwording van wat we doen, waarom we dat doen en vooral hoe we dat doen. Het weekend was een hele waardevolle reis die we met elkaar hebben mogen maken en waaruit we ook weer nieuwe ideeën hebben mogen meenemen voor SAY in Nederland.