Recent

Samenleving

‘Mensen staan meer open voor een gesprekje’

Corona of niet, het buurtwerk van het Leger des Heils gaat door, uiteraard op (aan)gepaste wijze. In Wageningen geeft Jolanda Fennema nu op straat en online zumbalessen. “Die mevrouw zei dat ze eindelijk even niet aan haar problemen had gedacht.”

30 juli 2020
Samenleving

Paul Blokhuis wil ook een huis voor iedereen

Toen staatssecretaris Paul Blokhuis vorig jaar vernam dat er in Nederland 40.000 dak- of thuisloze mensen zijn, schrok hij zich rot. “En dan snap ik wel dat er mensen zijn die denken: ‘gast, heb je onder een steen geleefd ofzo?’, maar ik schrok er oprecht van dat dit aantal zo fors en in tien jaar tijd verdubbeld was. We waren op dat moment bezig met plannen voor jongeren die op straat leefden, maar we hebben toen besloten om die plannen zo snel mogelijk uit te breiden naar de hele doelgroep dak- en thuislozen.”

15 juli 2020
Samenleving

‘Goeiemorgen Henk, leuk dat je meekijkt!’

Corona of niet, het buurtwerk van het Leger des Heils gaat door, uiteraard op (aan)gepaste wijze. In Zwolle organiseert Bij Bosshardt livestreams vanuit hun woonkamer, met honderden virtuele bezoekers. Buurtwerker Tineke Kleinhuis: “Onze livestream is voor sommigen een reden om op te staan.”

04 mei 2020
Samenleving

‘Ze voelde zich gehoord, gezien en geholpen’

Corona of niet, het buurtwerk van het Leger des Heils gaat door, uiteraard op (aan)gepaste wijze. In Amsterdam-Zuidoost probeert Hille Simons als Bij Bosshardt-coördinator contact te houden met buurtgenoten die eerder dagelijks kwamen aanwaaien. “Alles draait bij ons om ontmoeting, en precies dat missen mensen het meest.”

01 mei 2020
Samenleving

Slapen in een sporthal vanwege corona

Lucien de Jong (30) werkt in de noodopvang in een sporthal in Amsterdam. Hij begeleidt de mensen die hier slapen en zet ondertussen een nieuwe sporthal-locatie op. De locatie wordt samen met het Rode Kruis en HVO-Querido gerund. Hoe is het voor Lucien om hier in 'coronatijd' te werken?

10 april 2020
Samenleving

Met de soepfiets op zoek naar buitenslapers

De soepfiets in Utrecht gaat in corona-tijd vaker op pad dan anders. Twee medewerkers van het Leger des Heils fietsen langs alle bekende plekken waar ze dak- en thuislozen op straat kunnen vinden. Voor een kopje soep, maar ook om te checken hoe het met hen gaat. Zijn ze bang om corona te krijgen, en kunnen ze wel binnen slapen?

07 april 2020
Samenleving

"Mijn familie vindt het nu te spannend om mij op de bank te hebben"

Normaal gesproken is het gezellig druk in de daklozeninloop in Utrecht. Nu het coronavirus rondwaart in Nederland, mogen de dak- en thuisloze mensen maar een kwartiertje naar binnen, krijgen ze één kopje koffie en wat eten, en moeten ze afstand houden. Het is bijna niet te doen.

03 april 2020
Samenleving

Thuisblijven, hoe dan?!

Dakloos worden is niet zo moeilijk. Dat bewijst het verhaal van F, het gezicht van onze campagne ‘Thuisblijven, hoe dan?!’. Maar dan overleven in de opvang en weer een huis vinden - dat is juist érg moeilijk.

26 maart 2020
Geluk

‘Ik schijn best een lief mens te zijn’

Als kind werd Henrie gepest vanwege zijn hazenlip. Hij keerde in zichzelf, maar de fotografie bracht hem weer onder de mensen. Met zijn fotoclub wil hij op zijn beurt hetzelfde voor anderen betekenen. “Mensen naar buiten krijgen en iets leren, dat geeft voldoening.”

22 maart 2020
Geluk

‘Ik creëer graag een glimlach op iemands gezicht’

Na een moeilijk leven, waar ze nog dagelijks de negatieve gevolgen van ondervindt, zoekt Daphne de weg omhoog. Werken in een koffietentje helpt haar daarbij. “Ik mag zelfs mijn begeleidster knuffelen.”

06 maart 2020
Samenleving

“Iedereen heeft iets moois dat kan ontroeren”

Elske Verdoorn (34) is visueel kunstenaar, werkt in een woonvoorziening en helpt deelnemers van het Leger des Heils in Den Haag bij het vinden en ontwikkelen van hun creatieve talent.

28 februari 2020
Geluk

‘Voetbal was mijn enige lichtpuntje’

Het daklozenvoetbalteam van het Leger des Heils voelt als een familie, ontdekte keepster Evelyn. En dat is fijn, want ze weet hoe eenzaam het leven op straat kan zijn. “Voorafgaand aan het WK voor daklozenteams voelde ik me even zó belangrijk, zo geweldig...”

14 februari 2020
Geluk

Wanneer komt Malik weer?

Nu chef-kok Malik gepensioneerd is, vertoont hij tot ieders vreugde zijn kooktalent in de keuken van Bij Bosshardt Amsterdam Zuidoost. Kookt ‘ie niet, dan is hij er toch. Voor de gezelligheid. “Jezelf blij maken is goed, maar andere mensen blij maken, is dubbel goed!”

01 februari 2020
Leven

'Ieders talent wordt hier ingezet'

Het is vroeg op de zondagochtend, als ik het korps van het Leger des Heils op ‘De Wallen’ in Amsterdam binnenloop. Louis is bezig met het klaarzetten van tafels en stoelen. En ook in de keuken is het al een drukte van belang.

16 januari 2020
Geluk

Kerst vieren bij het Leger des Heils: ‘Meestal ga ik naar mijn moeder, maar dit jaar vier ik het hier’

Kerst vieren in een woonvoorziening van het Leger des Heils is voor veel mensen misschien ‘ver van hun bed’. Zonder familie of gezin de kerstdagen doorbrengen; dat moet wel heel lastig zijn. Maar veel van deze mensen hebben hier een nieuwe familie gevonden., Ze zijn thuis bij hun huisgenoten en begeleiders. En vieren graag samen Kerst.

24 december 2019
Geloven

Leroy’s leven veranderde in jeugddetentie: ‘In plaats van schepen te verbranden, wordt het dek nu geschrobd’

Het is guur weer op de strekdam. Aan beide kanten kletst het water tegen de stenen. Ik wacht op Leroy. We hebben afgesproken bij de ‘Hurkende Man’ die over het Markermeer uitkijkt. Af en toe slaan de regendruppels tegen mijn autoruit, maar de zon laat zich zowaar soms ook even zien. Als Leroy aan komt lopen, krijg ik door de harde wind mijn autodeur bijna niet open.

24 december 2019
Leven

OG3NE viert Kerstfeest in de Stad: ‘Het gaat erom dat je aan de ander hebt gedacht’

Tijdens Kerstfeest in de Stad zijn ook de meiden van OG3NE van de partij. De editie van 2019 wordt op 8 december in Maassluis opgenomen en uitgezonden op Eerste Kerstdag om 20.20 uur. Wij interviewden Lisa, Amy en Shelley over hun kijk op kerst.

23 december 2019
Samenleving

‘De liefde van mensen bij elkaar, dat vind ik zo mooi hier’

Overal staan dozen met kerstspullen en in de hoek van de zaal staat zelfs een klein kerstboompje met flikkerende lampjes. Ik zit nog niet eens, of er staat al een kopje koffie voor mijn neus.

17 december 2019
Leven

'Er is altijd hoop, ook al zie je het soms zelf niet'

Arscharee woont bij een project van begeleid wonen van het Leger des Heils. “Na alle tegenslagen in mijn leven, heb ik weer geleerd om hoop te hebben”.

06 december 2019
Recht

Moldaafse meisjes lakken nagels tegen mensenhandel

Christina heeft een professionele beautysalon in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. Moldavië is sinds de val van de Sovjet Unie het armste land van Europa. Armoede, corruptie en slecht beleid zorgen ervoor dat veel Moldaviërs slachtoffer worden van mensenhandel. Ook Christina belandde als tiener in de prostitutie. “Ik had echt geen keus. Net zoals zoveel meisjes als ik. Nog steeds."

02 december 2019