"Opvoeden past een beetje bij mijn rol"

Dick Wierenga (66)

Een maatje voor een ander zijn, begint met vertrouwen geven, vindt Dick. Vertrouwen geeft mensen hoop. Als leerkracht had hij ruim dertig jaar lesgegeven aan jongeren in het praktijkonderwijs toen hij met pensioen ging. "Maar ik wilde iets blijven betekenen voor mijn naaste. Geloof, hoop en liefde geven. Ik zie dat als een opdracht van God."

Lange adem

Iedereen kan maatje worden, omdat ieder mens iets te delen heeft met een ander, vindt Dick. Al is het maar een beetje aandacht. Maar reken niet in resultaten en grote sprongen. "Wat je doet, vraagt om een lange adem. Dat was in het onderwijs ook zo." Neem zijn cliënt. Een dertiger, werkloos en bezig aan een studie die hem eigenlijk niet ligt. "Maar stoppen wil hij niet, hij ziet niet in waarom. Dat het niet lukt, ligt altijd aan een ander." Laatst confronteerde Dick hem met zijn gedrag. "Hij schoot vol. Toen merkte ik: we zijn een stapje verder."

Opvoeden past een beetje bij mijn rol, lacht Dick. Hij is nuchter, ligt niet wakker van de verhalen die hij hoort. Ieder mens krijg zijn eigen verantwoordelijkheden, ook minder ontwikkelden. Toch: "Zo’n jongen laat mij niet onberoerd. Als ik ’s avonds de dag afsluit, noem ik wel eens zijn naam in mijn gebed. Dat is mijn bewogenheid."

Dit artikel verscheen in Kans magazine, nr.2 2013
Tekst: Galiene Gerritsen