"Onze maatjes voorkomen huisuitzettingen"

Voor de schuldhulpmaatjes van het Leger des Heils is eigen schuld geen dikke bult. Zij laten hun oordeel thuis. Dankzij het werk van Dick, Annette, Ineke en vijftig andere vrijwilligers, hoefden in 2012 acht gezinnen in Emmen hun woning niet te verlaten. "Ik kan iets betekenen in de puinhoop van anderen."

Aan de rechterkant van deze pagina kunt u de verhalen van Dick, Annette en Ineke lezen.

Steeds meer huisuitzettingen door de crisis

Het aantal huurders dat jaarlijks gedwongen uit huis wordt gezet, is in 2012 gestegen tot 6.750 mensen, berichtte Aedes, koepel van woningcorporaties. Het maatjesproject in Emmen, in 2010 als proef gestart met subsidie van de overheid, is erop gericht huisuitzettingen te voorkomen.

Maandelijks lopen zo’n 1200 mensen de kledingwinkel van het Leger des Heils in Emmen binnen, sommigen met een kledingbon op zak van een hulpverleningsorganisatie, anderen rechtstreeks doorverwezen door een woningstichting. Hun schuldenlast is een verborgen leed waar ze liever niet over praten. Vrijwilligers van het Leger knopen een gesprekje aan bij een kop koffie. Daar ontstaat het eerste contact en komen de verhalen los. Als een bezoeker dat wil en de noodzaak er is, kan hij gekoppeld worden aan een van de ruim vijftig vrijwilligers die meedraaien in het schuldhulpproject. Die bezoeken mensen thuis, brengt orde in de administraties en begeleiden hen bij bezoeken aan instanties.

Volgens Sjaak van Hese, Leger-korpsofficier in Emmen, komt dankzij die aanpak zeker zestig procent van de mensen niet in een langdurig schuldhulpverleningstraject terecht. Vorig jaar voorkwam deze aanpak in Emmen bovendien acht huisuitzettingen.

Dat is niet alleen prettig voor de betreffende gezinnen, ook gemeente en woningcorporaties hebben er baat bij: een huisuitzetting kost gemiddeld 13.000 euro. Het maatjesproject gaat weliswaar uit van het Leger, maar werkt met vrijwilligers van allerlei gelovige gezindten.

Overbruggingsgelden

Het schuldhulpproject in Emmen wordt bekostigd uit eigen middelen van het Leger des Heils. Om gezinnen met acute problemen te helpen, bestaat sinds najaar 2012 De Verbinding, een traject binnen het schuldhulpproject dat overbruggingsgelden genereert. Inmiddels zit er 17.000 euro in kas; donaties, diaconiegelden en 10.000 euro, gestort door de plaatselijke Rabobank.

Dit artikel verscheen in Kans magazine, nr.2 2013
Tekst: Galiene Gerritsen