De Toevlucht

Een toevluchtsoord voor uitgeprocedeerden

Vrijwilligersorganisatie De Toevlucht in Utrecht biedt sinds december 2013 opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Utrecht. Vanaf het begin is het Leger des Heils Midden Nederland betrokken bij De Toevlucht.

Rutger Oolbekkink, voorzitter van De Toevlucht: "Utrecht loopt voorop in de opvang van vluchtelingen. Maar voor de groep van ongeveer 50 mannen die uitgeprocedeerd zijn, was geen enkele vorm van hulp. Wij vinden: je moet geen onderscheid maken tussen kansrijk en kansarm. Iedereen verdient tenminste de basisvoorzieningen: bed, bad, brood." 

Met De Toevlucht sprongen Utrechtse kerken in de bres voor deze mannen. Het initiatief was van meet af aan nadrukkelijk onder protest. Oolbekkink: "De overheid - landelijks of desnoods plaatselijk - pakte haar verantwoordelijkheid niet. " In een periode van slechts anderhalve maand werd het plan van een toevluchtsoord voor deze mannen in elkaar getimmerd. 

Samenwerking Leger des Heils

Vanaf de start draait De Toevlucht - op een betaalde coördinator na - geheel op vrijwilligers. Vanaf het begin heeft De Toevlucht hulp gehad van het Leger des Heils Midden Nederland. Oolbekkink: "Ze adviseerden ons over de brandveiligheid van het pand, vrijwilligers konden 's nachts een beroep doen op ondersteuning vanuit het Leger des Heils en ze namen de enige betaalde kracht, de coordinator, in dienst." 

Vanaf de zomer van 2014 heeft het Leger des Heils woonruimte beschikbaar gesteld aan De Toevlucht. "Het is mooi om als Toevlucht een 'bottom-up' beweging te zijn van vrijwilligers en sympathisanten, maar die ondersteund wordt door stevige partners, zoals kerken en het Leger des Heils. Dat geeft  stabiliteit en vertrouwen." 

Lees het volledige interview met Rutger Oolbekkink in de nieuwe Jaarkrant.