Je hebt zelf een achtergrond in verslaving. Hoe was het voor jou om weer ‘gewoon’ te  leven?
‘Ik ben 30 jaar drugsverslaafd geweest en na zo’n lange periode moest ik opnieuw uitzoeken waarvoor ik leefde. Mij hielp het naar supportgroepen te gaan; een groep mensen die met gelijksoortige problemen worstelt en samen komt om elkaar te bemoedigen. In zo’n groep vind je herkenning en erkenning, maar leer je ook van elkaar. Dat is heel belangrijk in je herstel. Je omgeving begrijpt vaak niet wat lotgenoten wel begrijpen, namelijk dat de echte strijd pas begint na je verslaving. Mensen zeiden wel: ‘je bent hartstikke goed bezig’, maar ik snapte niet wat ik dan zo goed deed. Ik vroeg me af hoe ik met zoveel levenservaring toch zo weinig van het leven wist. Mijn gebruik was in die dertig jaar mijn zingeving geworden. Wat nu mijn zingeving was, moest ik opnieuw gaan ontdekken.’

Peersupportgroepen - Augus

Wat was voor jou belangrijk in je proces richting herstel?
‘Ik ontdekte wie ik was zonder die drugs. De supportgroepen die ik bezocht hebben daarin een grote rol gespeeld. Daarnaast deed mijn geloof in God mij herontdekken wie ik was en wie ik mag zijn. Langzaam krabbelde ik weer op, vond ik doelen om voor te leven en zo ontstond ook het verlangen om anderen te helpen. Op een gegeven moment kreeg ik de vraag om binnen het Leger des Heils peersupportgroepen op te zetten. Er komt steeds meer behoefte aan dit onderdeel van hulpverlening en dat wil ik graag ondersteunen’.

Wat bieden de peersupportgroepen wat er voorheen niet was?
‘Ze vertalen het begrip herstel naar een actie. We gaven mensen al een dak boven hun hoofd, begeleiding en een portie liefde, maar het leed moeten we niet vergeten. De peersupportgroepen zijn er om ruimte te geven aan dat leed. Ik heb mensen van schuchter en teruggetrokken zien veranderen in vrolijke en open deelnemers. Er gaan heftige verhalen schuil achter iemands houding of gedrag. Door daar samen over te praten, leren mensen wat het leven écht inhoudt en hoe ze hier weer invulling aan kunnen geven’. 

Kun je een voorbeeld geven van hoe het werkt in de praktijk?
‘Ik geloof dat iedereen in het leven te maken krijgt met gebrokenheid, verlies en leed en in de groepen heb je de mogelijkheid er iets aan te doen. Ik gebruik tijdens de bijeenkomsten een simpele methode. Ik pak steeds een letter van het woord ‘herstel’ en vraag de groep om associaties. Mensen roepen dan woorden als ‘Hoop’, ‘Help’ of ‘Hard’ en dan vraag ik door. Vaak halen ze hun schouders op, maar ik weet dat ze dit niet voor niets zeggen. Door deze werkwijze staat herstel letterlijk en figuurlijk centraal. Er ontstaan gesprekken waarin deelnemers open zijn en hun tekortkomingen durven te delen. Het allermooiste is dat ze ontdekken dat ze meer zijn dan hun gebreken’.

Benieuwd naar wat peersupportgroepen kunnen betekenen voor uw cliënt? Ze zijn vrij toegankelijk. Neem contact op met Augus Lumalessil, coördinator ervaringsdeskundigheid, via 06 -15187534 of augus.lumalessil@legerdesheils.nl