Op onze locatie Leidsche Maan begeleid ik deelnemers van 20 – 60 jaar. Ze kampen met allerlei problemen, maar hun verslaving speelt een hoofdrol. Het bekostigen van die verslaving is dagwerk. Alles blijkt verkoopbaar: grote flessen wasmiddel, vlees, je eigen maaltijd en ook je lichaam. De meeste mensen die ik begeleid, hebben een moeilijk leven achter de rug en kunnen niet meekomen in onze maatschappij. Ze voelen zich nergens welkom en zijn al te vaak uitgekotst. De maatschappij kan echt heel hard zijn. Als er maar vaak genoeg tegen je gezegd wordt dat je een junk bent, ga je dat vanzelf geloven. Maar mensen zijn nooit afval! Ik heb zo’n bloedhekel aan dat woord! 

Houden van
Bij Leidsche Maan bieden we hen een veilige plek. Ik houd echt van onze bewoners en ik denk dat ze dat merken. Ik heb weleens een ontbijtje op bed gemaakt voor iemand. Om die persoon te helpen naar de dagbesteding te gaan. Dat doe je natuurlijk niet elke dag, maar als het nou helpt?  
Het is zo belangrijk dat ze er mogen zijn, dat ze gezien worden, dat ik hun naam weet. Ik ben niet meer of beter. Ik zou misschien ook in dezelfde omstandigheden terecht zijn gekomen als ik niet goede mensen was tegengekomen. Voordat ik aan deze baan begon, zat ik jarenlang behoorlijk met mijzelf in de knoop. Gelukkig kwamen de juiste mensen op mijn pad. Ik besloot een opleiding social work te gedaan doen, kreeg een kans bij het Leger des Heils en mag nu als persoonlijk begeleider met mensen oplopen. Ik voel me als een vis in het water.

Kleine stapjes
We helpen niet iedereen van de drugs af. Dat zit er helaas niet altijd in. Cocaïne is bijvoorbeeld echt een beestachtig drug. Mensen komen moeilijk uit de greep en sommigen kunnen ook niet zonder. Toch werken we herstelgericht: dat betekent dat we focussen op wat goed gaat, waar iemands kracht zit. Voor buitenstaanders lijken de stappen die gemaakt worden misschien heel klein, maar elke keer dat een bewoner een stap de goede kant op zet, dan vieren we dat! Dat is echt een feestje waard. Ik geloof dat er voor iedereen hoop is, het maakt niet uit wat je doet of wat er in je leven allemaal gebeurd is. Gelukkig kan ik dit werk biddend doen. Zo hoop ik de liefde van Jezus uit te stralen.

Petra

Petra werkt als persoonlijk begeleider op onze locatie Leidsche Maan. Leidsche Maan is een 24-uurs beschermde woonvorm voor zowel mannen als vrouwen van 18 jaar en ouder die kampen met een ((hard)drugs) verslaving vaak in combinatie met psychische problemen.

>> Meer over Leidsche Maan
>> Bekijk hier de vacatures