Zo leert Gerlinde Suzy* (dan 10, nu 15) kennen. Van tevoren wordt haar verteld dat het een meisje met verleden is. “Ik vond het best wel spannend, maar ik heb geprobeerd haar leuke, stabiele weken te bieden.” De vakantie loopt zo voorspoedig dat Gerlinde de vraag krijgt van Suzy’s gezinshuisouder of het meisje regelmatig bij haar mag logeren. En zo gebeurt. Gerlinde: “In 2016 leerde ik mijn man Marco (31) kennen. Ik heb hem direct verteld dat ik regelmatig een logeetje op bezoek had en dat hij Suzy dus erbij kreeg. Gelukkig hadden ze samen direct een hele goed klik. Suzy is ook dag gast geweest op onze bruiloft en later op de bruiloften van mijn twee zussen. Ze hoort er helemaal bij. Sinds vijf maanden hebben we een zoontje. Suzy vond het eerst heel spannend om hem vast te houden, maar ze is helemaal dol op hem.”

Efteling
Voor een logeerpartij halen Gerlinde en Marco Suzy meestal op bij het gezinshuis. “We weten inmiddels wel wat ze leuk en fijn vindt, wat ze lekker vindt. Vanaf het begin heb ik altijd structuur en ritme geboden. Het is ook niet alsof we op onze kop gaan staan. Ze draait mee in ons gezin en met wat wij doen. Je hoeft niet elke dag naar de Efteling. We plannen echt geen gekke dingen: we doen spelletjes, knutselen en rommelen wat. Een andere keer gaan we wandelen of fietsen. En ze spreekt ook met mijn zusje af, die woont in de buurt en is twee jaar ouder. Ze hebben een goede klik, dat is echt ideaal. Dan gaan ze samen bakken. Eigenlijk zijn het dingen die in een gezin heel vanzelfsprekend zijn. En zij is blij met de simpele dingen die we doen.”
Door de jaren heen heeft het gezin een vertrouwensband opgebouwd met hun logeerdochter. “We leven er zelf ook echt naartoe. Wij hoeven haar niet op te voeden, we mogen er gewoon voor haar zijn! Het is zo mooi om te merken dat als we dan ergens lopen, ze in goed vertrouwen iets vraagt of iets met je wil delen. Suzy betrekt ons echt in haar leven. We zijn ook heel open over ons geloof. Ik vertel haar dat wij van haar houden en God ook. Dan is het echt mooi als zij zegt ‘ik hou ook van jou’. Ik leer trouwens ook dingen over mezelf door dit te doen. 
Zelf ben ik opgegroeid in een stabiel gezin. Ik kon met mijn ouders alles bespreken. Daar ben ik heel dankbaar voor. Het is heel mooi om vanuit wat jezelf gekregen hebt, een stukje terug te mogen geven.”

*In het kader van privacy is Suzy niet de echt naam van dit meisje.