Na 16 jaar huwelijk gooide Ton’s vrouw de handdoek in de ring. Ton was toen al een aantal jaren verslaafd aan cocaïne en loog en bedroog om zijn verslaving in stand te houden. Na verschillende keren te zijn afgekickt, lukt het Ton om voor altijd van de coke af te blijven. En dan gebeurt er iets heel bijzonders.. 

‘Het begon allemaal op een verjaardagsfeest van vrienden. Het was laat en de meeste visite was al vertrokken. Iemand legde de coke gewoon op tafel. Eerst wilde ik niet, maar na aandringen heb ik het toch geprobeerd’, vertelt de 58-jarige Ton. Hij was meteen verkocht. ‘De cocaïne maakte me losser en gaf me het gevoel dat ik de hele wereld aankon’. 

Pinokkio periode
In de jaren daarna probeerde Ton regelmatig te stoppen, maar dit had weinig effect. ‘Ik noem dit ook wel mijn Pinokkio periode. Ik had gesprekken over mijn verslaving, maar zodra ik buiten stond belde ik mijn dealer. Ik gaf veel geld uit aan drugs, maar loog daarover tegen mijn vrouw. In het begin kwam ik daarmee weg, maar met de jaren werd ik passiever en maakte niets me meer uit. Langzaam stortte alles om me heen in. Op een dag werd ik betrapt op mijn werk toen ik een lijntje coke nam op de wc. De collega heeft me niet verlinkt, maar het balletje ging wel rollen. Ik meldde me ziek, gaf geen gehoor aan oproepen van mijn werkgever en zodoende werd ik toch ontslagen’.  

                                         'Ik was helemaal van het padje' 


Huilen in de auto
In de tussentijd had Ton’s vrouw Brigitte een punt gezet achter hun huwelijk. ‘Ik was helemaal van het padje en de scheiding kwam bij mij echt niet binnen’, aldus Ton. Hij vond een eigen appartement en gaf zich daar naar eigen zeggen helemaal over aan de drugs. ‘Mijn dagen en nachten werden beheerst door de coke. Ik wist dat de dealers om 12 uur begonnen aan hun ronde. Toch belde ik ze regelmatig om half 11 of ze niet eerder konden beginnen’. 

Brigitte maakte zich in die tijd grote zorgen om haar ex-man. ‘We hebben contact gehouden na de scheiding. Soms reed ik langs zijn huis om te checken of alles goed ging. Dan zat ik soms in mijn auto te huilen, omdat ik wist hoe eenzaam hij was. Als Ton tussen de opnames door een plek nodig had om te slapen, kon hij bij mij terecht. Ik ben altijd van hem blijven houden’. 

De Wending
Twee jaar later stapte Ton binnen bij de Wending, een verslavingskliniek van het Leger des Heils. Daar viel er een zware last van Ton’s schouders. ‘Ik was alles kwijtgeraakt en was het liegen zat. De Wending kwam als een geschenk uit de hemel’. Op één uitglijder na verliep zijn tijd bij de Wending voortvarend. Toch duurde het bij thuiskomst niet lang voordat Ton zijn gebruik weer oppakte. ‘Ik kwam mijn dealer tegen in het winkelcentrum. Toen hij me zag, wilde hij me niets geven. Hij zei: ‘Je bent al een jaar clean, joh’. Maar later belde ik hem toch en was ik weer terug bij af’.  

                  'God heeft mijn leven opnieuw betekenis gegeven' 


Opnieuw afkicken
Na de terugval kwam Ton terecht in een andere afkickkliniek. Bij de eerdere opname trok Ton zich veel terug, maar dat ging nu anders. ‘Ik stelde me een stuk socialer op en ik wilde bij elke praiseavond, weekopening of kerkdienst zijn. In die tijd werd God persoonlijk voor mij en heb ik mijn leven aan Hem gegeven. Ieder weekend bezocht ik Brigitte en ik plande zorgvuldig wat ik zou gaan doen als ik weer buiten stond. Eenmaal buiten ging ik veel vrijwilligerswerk doen, sloot ik me aan bij een kerk en kreeg ik ambulante hulp van het Leger des Heils’.  

6 jaar clean
‘God heeft mijn leven opnieuw betekenis gegeven. Zonder Hem had ik het niet gered en met Zijn hulp ben ik nu bijna 6 jaar clean. Ik heb inmiddels weer een betaalde baan in de groenvoorziening voor een aantal uren per week. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk: wandelen met demente ouderen en ik werk als vrijwilliger in een gezinshuis van het Leger des Heils, waar ik het tuinonderhoud doe. Afgelopen september werd zelfs mijn huwelijk hersteld: Brigitte wilde opnieuw mijn vrouw zijn. Mijn verhaal is er een van veel verdriet, maar ook van hoop. Dat is ook mijn boodschap voor de wereld. Er is altijd hoop’.

>> Meer informatie over Ambulante begeleiding
>> Bekijk hier de vacatures