Na de Havo wist Jackie nog niet wat ze zou gaan doen. Ze werkte in die tijd bij de Subway, een leuke baan met vriendelijke collega’s. Omdat ze ‘gek is op geschiedenis’ start ze eerst met een studie archeologie, maar het blijkt geen succes. Inmiddels werkt ze ruim twee jaar met mensen met een geschiedenis.  

Leerbedrijf
“Een van mijn collega’s bij de Subway vroeg zich af of werken met ouderen iets voor me zou zijn. Mijn moeder werkt als interieurverzorgster bij Merenhoef. Ze stelde voor om op gesprek te gaan bij de locatiemanager en zo heb ik eerst een dag meegelopen. De band die collega’s hadden met bewoners. Dat vond ik zo leuk. Dat je iets voor iemand kan betekenen. De bewoners zijn heel dankbaar met wat je voor hen doet. Ook al heb je maar een gesprekje van vijf minuten.

Ik had verder geen ervaring in de zorg. Dus ben ik de opleiding voor VIG’er niveau 3 gaan doen. Zo combineer ik werken en leren. Ik ben wel iemand die graag in de praktijk wil leren en niet vijf dagen in de week naar school gaat. Dat kon bij Merenhoef, het is een erkend leerbedrijf.

De eerste paar weken moest ik meekijken. Ik had direct iets van, wat kan ik doen? Ik ben niet iemand die toekijkt, ik ben graag bezig. Op een gegeven moment ga je zelfstandiger aan de slag en help je bewoners zelf. Wassen, aankleden en zorgen voor het ontbijt, dat soort dingen.”

Inmiddels is Jackie ruim twee jaar aan de slag en draait ze volop mee. “Meestal kom ik ’s ochtends wat eerder. Dan lees ik eerst de rapportages. Daarna kijk ik met m’n collega wie wie gaat helpen en dan begint de zorg. Het is belangrijk dat je zorgzaam bent, dat je een ander graag wilt helpen. Je moet dit werk niet gaan doen, omdat je werk nodig hebt, maar omdat je liefde hebt voor mensen en voor het vak. Geduld is ook belangrijk en dat je flexibel bent. Sommige bewoners zijn wat pittiger. Iedereen heeft zijn eigen wensen en wordt ook anders geholpen. Sommige mensen douchen we elke dag, als ze dat willen. Je probeert echt aan te sluiten bij de behoefte van bewoners.”

Eén dag in de week gaat Jackie nog naar school (nu online). “Op school leer je wat er voor het werk nodig is: vooral de verpleegtechnisch handelingen, zoals katheteriseren, neus-maagsonde, stoma’s, wat voor medicatie er is.”  

Jekkie
Jackie geniet van het contact met de bewoners. Lachend: “Ze herkennen je. ‘Hé, daar is Jekkie!’ Ze noemen me Jekkie, die ‘dj’ kunnen ze niet uitspreken. Je bouwt echt een band op. Ze zijn ook betrokken bij jou. Als ze je wat langer kennen, zeggen ze dan ‘Wat vind ik het leuk om jou te zien, fijn dat je me komt helpen’. Het geeft zoveel voldoening dat je mensen kunt helpen.” De samenwerking met collega’s is goed. “De band die je met elkaar hebt, zorgt ervoor dat je met plezier naar je werkt gaat. Je doet het met elkaar. Als Merenhoef binnenloopt hangt er al een gezellige sfeer.”

Jackie heeft de eerste tijd gewerkt op een psychogeriatrische afdeling, maar sinds een tijdje werkt zij op somatiek. “Ik vind het beide leuk. Bij PG trek je de hele dag met de bewoners op. Bij somatiek zijn mensen cognitief natuurlijk beter. Ze begrijpen wat er in de wereld gebeurt. Je hebt dan andere gesprekken. De achteruitgang van mensen, lichamelijk en geestelijk, is wel moeilijk om te zien. Maar je weet dat als je in de zorg gaat werken, dat de dood erbij hoort. Het gaat soms alleen heel snel. Een tijdje geleden had ik een bewoonster die in haar laatste fase was net nog geholpen. Ik had haar opgefrist en een schoon shirtje aangetrokken. Even later vertelde mijn collega dat ze was overleden. Terwijl ze een paar minuten geleden nog leefde! Toen moest ik wel even huilen, het was echt een hele lieve bewoonster. Maar daarna zet je de knop weer om, want je hebt nog 9 andere bewoners die op jouw zorg wachten. Voor hen moet je er zijn.”

>> Bekijk hier de vacatures bij woonzorgcentrum Merenhoef
>> Meer informatie over woonzorgcentrum Merenhoef