Vriendschap creëert geluk en veiligheid

05-04-2017

Avond van de Vriendschap in Utrecht met o.a. Peter R. de Vries

Vriendschap
Vriendschap staat centraal tijdens de Avond van de Vriendschap die op dinsdag 11 april in Utrecht wordt georganiseerd. Bekende en onbekende Nederlanders zetten in ‘Bij Bosshardt’ op Kanaleneiland met persoonlijke, waargebeurde verhalen en live muziek de maatschappelijke waarde van vriendschap op de kaart. O.a. misdaadverslaggever Peter R. de Vries, klassiek zangeres Quirine Melssen en bewoners uit de wijk Kanaleneiland zullen optredens verzorgen.

Goed en kwaad
De Avond van de Vriendschap is een initiatief van misdaadjournalist-criminoloog Simon Vuyk. In 2015 bracht hij de verhalenbundel Echte Vriendschap uit en begon hij met het organiseren van unieke theatervoorstellingen rond dit thema. De Positieve Criminologie is daarbij een belangrijke inspiratiebron. Deze wetenschappelijke stroming leert dat je veiligheid niet alleen creëert door onveiligheid te bestrijden, maar vooral ook door opbouwende waarden als geborgenheid, vertrouwen en zorg in een samenleving te bevorderen. Het denken over Goed en Kwaad dient niet alleen te worden gedomineerd door Het Kwaad. Wie vanuit goedheid handelt vervalt minder gauw in het kwaad. Vriendschap is daarbij een sleutelbegrip.


Vriendschap is onmisbaar
Leger des Heils Nederland heeft dit unieke theaterconcept, waarin de kernwaarden van de wereldwijde hulporganisatie een podium krijgen, omarmd. De ambitie is om de Avonden van de Vriendschap uit te rollen over het hele land. Daarbij zullen steeds Legers des Heils-vestigingen eenmalig worden omgetoverd tot een theater. De eerste voorstelling wordt doelbewust op Kanaleneiland in Utrecht georganiseerd. Al lange tijd heeft de wijk te maken met criminaliteit, vluchtelingen- en verslavingsproblemen, armoede, sociale isolatie, etc. Om uit zo’n kwetsbare positie te komen is vriendschap onmisbaar, zo blijkt.