Terug in de maatschappij via Bij Bosshardt

17-07-2017

Niet iedereen vindt het makkelijk de drempel van een wijkvoorziening over te stappen. Ramona van Haften (1972) kwam een jaar geleden samen met buurtteammedewerker Ronald van den Brink voor het eerst in Bij Bosshardt aan de Marco Pololaan. Nu is ze er vrijwilliger en zet ze haar talenten voor anderen in. Lees hoe Ramona samen met haar hulpverlener en Bij Bosshardt haar perspectief hervindt.

Ramona van Haften kwam een jaar geleden samen met haar buurtteammedewerker Ronald van den Brink voor het eerst bij Bij Bosshardt.  Ze zorgt voor koffie en thee voor de gasten en als er grotere groepen komen, neemt ze ook de huismeesterstaken op zich. Aangezien ze vijftien jaar restaurantervaring heeft, voelt ze zich daarbij thuis als een vis in het water. Dat valt ook anderen op. Laatst vroeg een ondernemer of ze geen training gastvrijheid wilde geven, aangezien Ramona volgens hem ‘gastvrijheid ademt’. Zo’n opmerking doet veel voor haar eigenwaarde.  

Zorgvuldige zorgzoekers

Ramona: ‘Ik was op een heel vervelende manier mijn baan kwijtgeraakt. Dat kwam bovenop een periode van gezondheidsproblemen en alles bij elkaar was dit de druppel. Ik kwam alleen mijn flat nog uit om boodschappen te doen. Verder zag ik niemand.’ Een Facebookvriendin trok aan de bel en zo kwam Ramona in contact met Ronald van den Brink, medewerker van het Buurtteam. Ronald ontmoet in zijn werkgebied Kanaleneiland meer mensen in een sociaal isolement. ‘De grootste reden om je achter de voordeur te verstoppen is schaamte’, is zijn ervaring. ‘Mensen voelen zich afgewezen en zijn bang dat dit opnieuw gebeurt. Of mensen zijn in rouw en bang voor een nieuwe verlieservaring. Ook is er angst voor sociale controle. Stel dat je een verslaving hebt en je buurvrouw ‘betrapt’ je in de supermarkt.’ Ronald probeert in het contact met deze groep ‘zorgvuldige zorgzoekers’ allereerst het vertrouwen te winnen om helder te krijgen wat hun grootste probleem is. Als dat aangepakt is en redelijk stabiel, komt onvermijdelijk het onderwerp dagactiviteiten aan de orde.  

Totaal waardeloos

Zo ook bij Ramona. Die zat daar aanvankelijk niet op te wachten. Ramona: ‘Ik voelde me door het verlies van mijn baan totaal waardeloos en had geen eigenwaarde. Stel dat mensen vragen gingen stellen!’ Maar na de nodige gesprekken, besloot ze toch in te gaan op zijn voorstel met hem mee te gaan naar een avond van Doen & Laten (een zelfhulpgroep van mensen die elkaar praktisch ondersteunen) in Bij Bosshardt. ‘Ik steun haar uiteraard in elke keuze die ze maakt – thuisblijven of niet -,’ zegt Ronald, ‘maar bij Bosshardt leek me voor haar vanuit de WIE-focus* een goede optie. Het is laagdrempelig, in de buurt en ze kon er de juiste mensen ontmoeten.’  

*Wederkerigheid, Informeel netwerk, Eigen kracht.

Opgebloeid

De rest is geschiedenis. Toen Ramona dankzij Ronalds aanmoediging merkte wat er in Bij Bosshardt allemaal te doen was en zag hoe men haar ervaring kon gebruiken, deed dat heel veel voor haar eigenwaarde. ‘Ik kwam binnen als een bang vogeltje en ben er opgebloeid; na een halfjaar werd ik vrijwilliger en nu kom ik er praktisch dagelijks.’ Nu ze zelf weer ziet wat ze kan, komt er ook ruimte om over de toekomst na te denken. Ze heeft haar ambitie al aangekaart bij haar begeleider: coördinator van Bij Bosshardt bij het Leger des Heils worden. Ronald van den Brink kijkt terug op een geslaagde ‘verleidingspoging’, zoals hij het noemt. ‘Maar uiteindelijk heeft Ramona zelf de stap gezet en dit mooie resultaat op eigen kracht bereikt. En dat is wat we meer mensen gunnen.’   Meer over de maandprogramma's en locaties van Bij Bosshardt klik hier

Locaties

Zuilen
Prinses Margrietstraat 22
3554 GE Utrecht
T 030 244 06 76

Ondiep
Acaciastraat 42
3551 BH Utrecht
T 030 243 07 45

Kanaleneiland
Marco Pololaan 115-117
3526 GB Utrecht
T 06 1314 3235

Soesterkwartier
Noordewierweg 131
3812 DD Amersfoort
T 06 4661 2994