Pitstop helpt Els verder

16-10-2017

Als de zoon van Els bij haar intrekt, gaat het mis. Els wordt gekort op haar bijstandsuitkering en haar zoon betaalt niet mee aan de huurlasten. Schulden stapelen zich op en er is sprake van zeer zorgmijdend gedrag. Els is al meerdere keren besproken in het Zorg & Overlast overleg van de gemeente. Ook zij zitten nu met de handen in het haar. Ondanks de inzet van meerdere instanties, waaronder de Sociale Dienst, dreigt een uithuiszetting.

Dan komt Pitstop in beeld. Dit is een project van het Leger des Heils, bedoeld voor mensen die tijdelijk intensieve hulpverlening en ondersteuning nodig hebben. Els komt in contact met Lia, die gelijk voor haar op zoek gaat naar een oplossing. Ze stelt vast dat Els in ieder geval geholpen moet worden met onderdak, het aanvragen van een uitkering en een veilige omgeving om aan haar hulpvragen te werken.  

Toen

Tijdens een kennismakingsgesprek leren we Els beter kennen. Voor de nachtopvang in Utrecht is ze te kwetsbaar. Gelukkig is er in haar woonplaats een Pitstop (een kleinschalige opvang van het Leger des Heils). waar ze maximaal een half jaar mag blijven. Els is opgelucht want ze heeft nu een plek om tot rust te komen. Ook kan ze met specialistische hulp werken aan haar problemen en kan ze toch in haar eigen vertrouwde omgeving blijven. Ze kan namelijk gemakkelijk naar haar vriendin toe die haar steun is en blijft in deze situatie.   Met Lia’s hulp stelt Els doelen op waaraan ze gaat werken. Ze wil namelijk graag een eigen woonplek, zinvolle dagbesteding, haar financiën op orde en de ontstane schulden terugdringen. Ook wil Els werken aan haar ongezonde patronen, zoals (zorgvermijdend) gedrag en verlangt ze naar herstel in haar relaties.  

Nu

Els is nog steeds gemotiveerd om haar leven op de rit te krijgen en deze houding loont. Ze heeft stappen gemaakt in de goede richting en vorige week kwam Lia met goed nieuws. In samenwerking met gemeente en de woningcorporatie is er passende woonruimte gevonden voor Els. Wat is ze er blij mee! Binnenkort heeft Els weer haar eigen plek en kan ze vanuit een stabiele woonplek verder bouwen aan haar toekomst.   Door opvang in de Pitstop heeft Els binnen een week onderdak, een volledige uitkering en een hulpverlener gekregen. Ook is het gelukt om Els binnen een half jaar aan een zelfstandige woning te helpen. Dat dit allemaal zo snel kan, komt mede door korte lijnen met de gemeente, de sociale dienst en de woningcorporatie. Hiernaast bestaat er ook een goede samenwerking een vrijwilligersorganisatie in de omgeving. Els is hier momenteel actief als vrijwilliger.   Door goede samenwerking en korte lijnen tussen instanties, wordt er zorg gedragen voor mensen die tussen wal en schip (dreigen) te vallen. Ook wordt voorkomen dat mensen dieper in de problemen raken. Pitstop helpt mensen in hun eigen omgeving verder met de rit van hun leven.  

Meer informatie of aanmelden? Dat kan hier