Jaarkrant 2017 - 2018 is uit!

24-04-2018

In de jaarkrant lees je onder andere het verhaal van Kim. Kim groeide op in een onveilig gezin, met een verslaafde moeder en een agressieve vader, die haar op haar veertiende het ziekenhuis in sloeg. Terug naar huis kon en wilde ze daarna niet meer. Ze zwierf wat rond en kwam in een internaat terecht, tot haar achttiende. Haar inmiddels cleane moeder zag het alleen niet zitten haar ‘onhandelbare’ dochter in huis te nemen. Kim woonde dan hier, dan daar en op straat. Haar leven bestond uit haar baantje in de horeca, sigaretten, drank, cocaïne en een allesoverheersend gevoel van paniek. Tot ze ‘out’ ging naast het fornuis in de horecakeuken en werd afgekeurd. ‘Ik zag in dat het zo niet langer kon doorgaan. Negen maanden lang volgde ik psychotherapie, zag alles onder ogen wat fout was gegaan en vocht mij een weg naar een normaal leven. Toen ik me aanmeldde als vrijwilliger bij het Leger des Heils werd kort en bondig gezegd: ‘Vrijwilliger? Jij wordt ingezet als ervaringsdeskundige.

Inmiddels heb ik een betaalde baan bij het Leger des Heils.'. Kim ontwikkelde een activeringsplan voor jongeren die de hele dag roken, drinken, blowen en op de bang hangen. Kim spreekt de taal van de jongeren, is één van hen, maar dan anders. ‘Ik heb ervaren hoe belangrijk het is dat mensen in je geloven. Dat willen wij ook naar deze jongeren uitstralen: ‘Wij geloven in jullie’. Zodat ook zij, net als Kim, hun ballast kunnen omzetten in bagage.  

Naast het verhaal van Kim gaan we in de jaarkrant in vogelvlucht door 2017. Vertelt Clifton over het belang van dagbesteding: 'Als ik mij ga vervelen ben ik de pineut'. Geeft Bouke Koekkoek zijn visie op hulp verlenen aan mensen met complexe zorg en neemt Nienke Boesveldt ons mee in haar denkwijze over een duurzame oplossing voor de maatschappelijke opvang.  

Lees dit en meer nu in de nieuwe jaarkrant!
Lees de jaarkrant hier digitaal of download de PDF.