Een bijzondere avond over Vriendschap

12-04-2017

Een bijzondere avond over vriendschap in Bij Bosshardt Kanaleneiland, waar mensen uit de wijk en bijzondere gasten als Peter R. de Vries hun meest warme vriendschap(smomenten) delen.

"Criminaliteit bracht ons samen en dreef ons uit elkaar.", aldus Peter R. de Vries over zijn vriendschap met Cor van Hout. "Ik zag hem als mens met mooie en minder mooie kanten. En merkte dat we veel dingen gemeen hadden. Ik praatte niet goed wat hij gedaan had, maar hij was toch mijn vriend."

Bij Bosshardt als buurtsteunpunt brengt mensen bij elkaar. Daar kunnen mooie vriendschappen uit ontstaan. De avond trok veel bewoners en deelnemers uit de wijk.  Zo ook twee actieve jonge buurtbewoonsters van 13 en 14 jaar die al jarenlang vriendinnen zijn: “vriendschap is dat de ander aan mijn ogen ziet wat er met mij aan de hand is”. Beide zijn actief bij Doenja, sociale makelaars in Utrecht. Vriendschap is een belangrijke factor om uit uitzichtloze situaties te ontsnappen. Om die reden organiseerde misdaadjournalist en criminoloog Simon Vuyk samen met het Leger des Heils de Avond van de Vriendschap in de Utrechtse wijk Kanaleneiland

Vriendschap ontstaat door herkenning
"Er is inmiddels veel bekend over vriendschap en de maatschappelijke waarde ervan", legt Vuyk uit. "Vriendschap biedt de kans om uit een lastige situatie te komen, bijvoorbeeld als je dakloos of eenzaam bent, beperkt wordt door een ziekte of in het criminele circuit bent beland. “ Jeroen Mouthaan, ervaringsdeskundige bij het Leger des Heils Midden Nederland verteld daarop aansluitend over een bijzondere vriendschap die onstond in de periode van zijn verslaving en de tijd die hij doorbracht in een afkickkliniek.

Vriendschap is onmisbaar
Het Leger des Heils  Nederland heeft dit unieke theaterconcept, waarin de kernwaarden van de wereldwijde hulporganisatie een podium krijgen, omarmd. De ambitie is om de Avonden van de Vriendschap uit te rollen over het hele land. Daarbij zullen steeds Legers des Heils-vestigingen eenmalig worden omgetoverd tot een theater. De eerste voorstelling is doelbewust op Kanaleneiland in Utrecht georganiseerd. Al lange tijd heeft de wijk te maken met criminaliteit, vluchtelingen- en verslavingsproblemen, armoede, sociale isolatie, etc. Om uit zo’n kwetsbare positie te komen is vriendschap onmisbaar, zo blijkt.