'In mijn werk kom je van alles tegen, maar ik heb het mijn opdracht gemaakt om nieuwe kansen te geven waar anderen stopten.' Samen met Joop Wassink, reclasseringswerker bij het Leger, liep David een dag mee in het reclasseringswerk. We bezochten Alissa en Gert.

Alissa loopt naar binnen en begroet ons. Alissa ziet er normaal uit. Iemand zoals jij en ik, gewoon. Je kan het niet zien, maar Alissa automutileert (een duur woord voor zelfbeschadiging) en heeft borderline problematiek, een persoonlijkheidsstoornis. Ze stal hondenbrokjes. Thuis hadden zij en haar moeder weinig geld, maar er moest toch eten komen voor twee reusachtige honden. Haar moeders “knuffelbeesten”. Door het stelen van hondenbrokjes kwam Alissa via de politie bij Joop terecht.  

Tijdens het toezichtgesprek vraagt Joop veel door om Alissa inzicht te geven in haar situatie. Een soort reflectie dus. Maar dat is niet het enige wat hij doet. Hij helpt haar ook met het zoeken naar huisvesting en met persoonlijke problemen, zoals het creëren van een goed ritme. Cliënten daarbij helpen hoort bij ook bij zijn takenpakket.

Een krom rechtsgevoel
Het tweede bezoek is aan Gert, hij woont nu op een woonboerderij. Van tevoren vroeg ik Joop over Gert zijn situatie. Joop vertelde: ‘Gert heeft een krom rechtsgevoel en autistische problematiek. Wanneer iemand hem onrecht aandoet, of als hij onrecht ziet, klopt dit in zijn hoofd niet. Gert focust zich vooral op de ander. Als hij daardoor iemand in elkaar slaat, dan is dat voor hem rechtgezet. Hij kijkt hierbij niet naar zichzelf.’  

De dagen voor Joop zijn bezoek aan Gert, staat zijn telefoon constant te pingen. Een sms om een andere afspraak te maken, de tijd te verzetten of om Joop af te zeggen. Gelukkig is Joop het allemaal al gewend. Hij kwam een keer bij Gert en toen stond er een stapel meubels voor de deur. Zoals je wel eens ziet wanneer sinterklaas langst komt, torenhoog en ondoordringbaar. De ene keer een jongen die graag mee wil werken en de andere keer lijkt Gert op een puber van dertien.  

Derde kans
Joop geeft mensen een derde kans, als het moet. 'Ik wil met hen samenwerken aan een haalbare gedragsverandering.' Ik vraag hem wat je als reclasseringswerker absoluut moet kunnen of zijn. Joop: 'Je moet goed kunnen meeleven, maar ook heel direct zijn wanneer het nodig is. Mentaal sterk zijn is ook belangrijk, want soms moet je tegen heel wat opgewassen zijn.'