Nieuwe toekomst Kinderboerderij de Veldhoeve in Helmond

12-12-2018

Kinderboerderij De Veldhoeve in Helmond wordt een sociaal wijkcentrum

HELMOND artikel ED door Simon Rood - Kinderboerderij De Veldhoeve in Helmond is gered: het Leger des Heils neemt de dieren en de speeltuin over. De liefdadigheidsinstelling gaat hier werkervaring en dagbesteding aanbieden voor kwetsbare mensen, opent een werkplaats en brengt een Repair Café onder.

Daarmee krijgt De Veldhoeve het karakter van een sociaal wijkcentrum voor Helmond-Noord, specifieker de wijk Bloem- en Paardenvelden, ook wel bekend als de Wilma. De Veldhoeve ligt aan de Breitnerlaan, toevallig de straat waaraan twee jaar geleden wijkcentrum De Terp de deuren sloot.

De Veldhoeve kampte de laatste jaren met een tekort aan vrijwilligers en moest daarom geregeld de hekken sluiten. Het Leger des Heils was op zoek naar een plek om dagbesteding aan te bieden en zo kwamen beide partijen tot een overeenkomst. De kinderboerderij blijft een zelfstandige stichting, het ‘Leger’ neemt het bestuur over. Dat is financieel gunstiger dan een complete overname, omdat anders overdrachtsbelasting betaald moet worden. De huidige vijftien vrijwilligers blijven in dienst en krijgen versterking vanuit het Leger des Heils. Leerlingen van de ‘groene school’ Helicon kunnen stages blijven lopen.

Klusjes bij mensen thuis

„We hopen op termijn zo’n zestig cliënten in dagdelen iets aan te kunnen bieden”, zegt Erik Bakker van het Leger des Heils. „Denk bijvoorbeeld aan het doen van klusjes in onderhoud en groenbeheer.” Dat begint op de kinderboerderij, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat cliënten ook klusjes gaan opknappen of schoonmaken bij mensen thuis in de wijk. Daarvoor werkt het Leger des Heils samen met woningcorporatie Volksbelang.

In het pand naast De Veldhoeve, waar vroeger jongerencentrum Jovic zat, wil het ‘Leger’ een werkplaats inrichten en een Repair Café openen. „We zijn in overleg met de gemeente over de huurprijs”, aldus Bakker. In Rijpelberg, Mierlo-Hout en Helmond-Oost bestaan al Repair Cafés. Daar kunnen mensen gratis kapotte apparaten laten maken. „Verder hopen we dat de Veldhoeve een huiskamerfunctie voor de wijk krijgt”, aldus Bakker. „Mensen kunnen hier altijd een kopje koffie komen drinken of wat lezen.”

Oprichter is ‘dolblij’

In januari of februari moet de overname van De Veldhoeve gereed zijn. Oprichter en huidig voorzitter Johan Flemminks Smid is ‘dolblij’. „Begin jaren negentig gingen we open. Met het Leger des Heils hebben we een partner die voor continuïteit zorgt.”

Vanuit de wijk klinkt ook enthousiasme. Oud-voorzitter van de wijkvereniging Ruud van der Zanden ziet in de ‘nieuwe’ Veldhoeve veel kansen. „Er zijn veel voorzieningen weggevallen. Dit kan een gevoel van eigenwaarde geven. Ik ga mijn best doen om mensen uit de wijk hier binnen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan jongens die een slechte start hebben gemaakt. Die kunnen hier weer een beetje meedoen.”