Leger des Heils slaat alarm: 'Het is een grote smeerboel in ondergrondse kledingcontainers'

16-07-2019

Huisvuil, lege flessen en ander afval wordt steeds vaker gedumpt in containers die bedoeld zijn om kleding voor hergebruik in te zamelen. De kleding in de containers is daardoor waardeloos en het sorteren is vol risico’s. Het Leger des Heils hoopt op maatregelen want het loopt inmiddels de spuigaten uit.

Het is geen nieuws voor de medewerkers en vrijwilligers van het Leger des Heils. Dit komt volgens hen vaker voor: ”Als Leger des Heils hebben wij al vaker de noodklok geluid. Het is fijn dat we nu met de hele branche optrekken”, vertelt een woordvoerder aan Hart van Nederland.

Halve pakken yoghurt en bananenschillen

Een van de grote sorteercentra van het Leger des Heils staat in het Brabantse Oosterhout. Daar worden met de hand plastic zakken opengescheurd. Die horen vol te zitten met kleding, maar elke minuut komen de sorteerders voorwerpen tegen die niet thuis horen tussen de gedoneerde kleding. Zoals glazen potten, of stukjes harde plastic. Maar het kan ook velen malen erger.

”De grootste problemen hebben we met huisafval. Je moet je voorstellen dat er soms halve pakken yoghurt en bananenschillen met hoge temperaturen dagen in zo’n container zitten. Soms krioelen er ook allemaal maden tussen de kleding, het is ontzettend smerig.”

Vieze kleding gaat de oven in

Het Leger des Heils zamelt in voor het goede doel, in dit geval voor mensen die anders geen kleding hebben. Maar huisafval besmet alles in een kledingcontainer. De besmette kleding kan niet meer worden gebruikt en verdwijnt in de verbrandingsoven.

”Niet alleen ontzettend jammer van de ingezamelde kleding maar ook omdat het voor ons een inkomstenbron is. Vroeger verdienden we met het inzamelen van kleding geld. Als er geen verandering komt, dan gaat voor ons het licht uit.”

In gemeenten met ondergrondse kledingcontainers, zoals Utrecht wordt in veel gevallen meer afval bij de kleding gestort. In gemeenten met bovengrondse containers wordt er minder afval bij de kleding gestort. Een oplossing zou zijn om ondergrondse containers te vervangen voor deze duidelijk herkenbare bovengrondse varianten. (Bron: Hart van Nederland)