Een rustig avondje in de nachtopvang

19-11-2019

EINDHOVEN - Nachtopvang ‘t Eindje in Eindhoven wordt steevast genoemd in politieke discussies over de opvang van daklozen in de stad. Het ED ging een avondje kijken. ,,Iedereen hier heeft complexe problemen.” Dominique Elshout 16-11-19, 10:00 Bron: ED

Wát een vriendelijke man, Alberto*. Goed gemutst komt hij binnen bij nachtopvang 't Eindje aan de Mathildelaan in Eindhoven. Hij heeft weer getraind in de sportschool vandaag en heeft honger. Dakloos sinds veertien jaar geleden, 44 jaar oud, fit en open. ,,Ik heb een vrouw nodig en geld. Ik speel mee in alle loterijen. Dan zeggen ze hier: dat moet je niet doen, maar de één zuipt alles op en ik koop een lot.”

Warme maaltijd

Alberto is er vroeg bij. Om vier uur ‘s middags gaat 't Eindje open, om kwart voor vijf zit hij aan de warme maaltijd, opgeschept door Maarten Bokdam van het Leger des Heils, de beheerder van de opvang. Aardappelen, gestoofde pompoen, een stukje vlees - varkens of rund naar keuze - boterkomijnjus.

Wim vertelt dat hij vandaag twee sigaretten heeft gekregen toen hij bedelde op het Trudoplein. ,,Ik ben een landloper. Landloper is ook een beroep.”

Maarten is anders. Hij praat volop, terwijl hij zijn bord leeg eet in de rookruimte. Hij gooit ook wat oxazepammetjes naar binnen, om straks goed te kunnen slapen. Maarten ziet er strak uit, korte haartjes, zwarte leren broek. ,,Ik sta bekend als agressief en zeer gewelddadig, maar ik vind dat nogal meevallen. Als kind hebben ze me in een jeugdgevangenis gestopt; kut-kinderbescherming. Een tijdje geleden heeft de politie me uit een auto gegooid en voor dood langs de kant van de weg laten liggen. Ik heb pas nog een blik motorolie opgedronken. Maar het komt wel goed, ik krijg de lach niet van mijn gezicht. Volgende week word ik veertig.”

Complexe problemen

Het verhaal dat Maarten vertelt gaat niet helemaal in chronologische volgorde. Het is niet meteen precies te volgen. Dat geldt voor meer verhalen die hier samenkomen en maakt het er voor de hulpverleners niet gemakkelijker op. ,,Als iemand zich hier aanmeldt moeten we van alles uitvogelen: is er een hulpverleningsgeschiedenis, zijn er psychiatrische problemen, schulden?”, soms Maarten Bokdam op.

,,Iedereen heeft hier zijn eigen complexe problemen", zegt Hans van Ginhoven (62). Dat geldt ook voor hemzelf. Van Ginhoven slaapt nu een kleine twee weken in de nachtopvang. Hij valt wat uit de toon, gezeten achter zijn laptop. Op de vraag hoe hij hier is beland, volgt een uitvoerig relaas over miljoenenclaims die hij heeft liggen bij de Rabobank, de aankoop en verkoop van huizen, over zakelijke dingen die niet zijn gelukt. Van Ginhoven vecht tegen windmolens in de gedaante van de gemeente Eindhoven, het Openbaar Ministerie, de Rabobank. Bij de gemeente en de bank mag hij niet meer binnen, het OM neemt zijn aangiftes niet meer in behandeling, bijna dagelijks stuurt hij lange mails over het onrecht hem aangedaan, ook naar de redactie van het Eindhovens Dagblad. En nu zit hij hier, met een stoma na een recente operatie en een zwak hart, strijdbaar. Hoe het bevalt, ‘t Eindje? ,,Verschrikkelijk. Ik houd me afzijdig en slaap met één oog open.” De afgelopen nacht is Van Ginhovens laptop ontvreemd toen hij na een ongelukje met zijn stoma zijn bed even uit moest. De laptop werd snel teruggevonden onder het matras van een ander bed, maar de voeding is nog steeds zoek.

Tekst gaat verder onder foto

De spullen van de gasten worden bij binnenkomst doorzocht. De spullen van de gasten worden bij binnenkomst doorzocht. © FotoMeulenhof/Kees Martens

Terwijl Van Ginhoven zijn verhaal doet, loopt Alberto onrustig heen en weer. De vriendelijkheid van het begin van de avond is verdwenen, de stemming is omgeslagen. ,,Kut-Eindje. Ik weet zeker dat ze je hier dom en dakloos houden. Het is de grootste oplichtersbende die er is. En dan zeggen ze dat ik geen kant op wil. Nee, hún willen geen kant op.”

Alberto zorgt deze avond voor de enige opwinding. Voor de rest blijft het rustig. Beveiliger Todo Tahmasian hoeft alleen maar even op te treden als Van Ginhoven iets komt melden. Er ligt iemand in zijn bed.

* Alberto is een fictieve naam.