De film Onderkomen is te zien op L1 op zaterdag 27 oktober om 20:30 uur en zondag 28 oktober om 13.00 en 18.00 uur.

30-08-2018

Ghullam, Keiber en Noori waren minderjarig toen ze, zonder ouders, van Afghanistan naar Nederland vluchtten. Inmiddels zijn ze al jaren in afwachting van een verblijfsstatus en wonen ze in een vervallen sloopflat vlakbij Maastricht. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren van VLOT (onderdeel van Leger des Heils W&G Limburg-Brabant) trekken zich het lot van de jongens aan en bieden ze hulp in de vorm van advies, afleiding en dagelijkse boodschappen.

Onderkomen is geselecteerd voor de Gouden Kalf competitie voor de lange documentaire. Uit alle lange documentaires die meedingen worden er begin september 3 films geselecteerd die ook daadwerkelijk kans maken op een Gouden Kalf. Maar dit betekent ook dat de film te zien zal zijn tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Dit vindt plaats van 27 september t/m 5 oktober. De dag voor het festival begint zal Onderkomen te zien zijn op Nederland 2. De film Onderkomen is te zien op L1 op zaterdag 27 oktober om 20:30 uur en zondag 28 oktober om 13.00 en 18.00 uur.

De documentaire Onderkomen van Jacqueline van Vugt is daarnaast één van de zes geselecteerden voor het nieuwe competitieprogramma Dutch Movies Matter van het Movies that Matter Festival. De film is tevens opgenomen in de Amnesty Selection.

Ghullam, Keiber en Noori waren minderjarig toen ze, zonder ouders, van Afghanistan naar Nederland vluchtten. Inmiddels zijn ze al jaren in afwachting van een verblijfsstatus en wonen ze in een vervallen sloopflat vlakbij Maastricht. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren trekken zich het lot van de jongens aan en bieden ze hulp in de vorm van advies, afleiding en dagelijkse boodschappen.

De documentaire is actueel in het debat over het huidige uitzetbeleid waarin Nederland Afghanistan tot veilig land om terug te keren heeft bestempeld terwijl dat voor mensenrechtenorganisaties maar zeer de vraag is. De regelgeving in Nederland werkt de vluchteling nu tegen en staat werk en integratie in de weg. Hartverwarmend zijn de inspanningen van de gepensioneerden van de Stichting Vlot, onderdeel van Leger des Heils W&G Limburg - Brabant die de geportretteerde asielzoekers met raad en daad bijstaan. Ook is er steun vanuit andere hoeken van de samenleving. Toen regisseur Jacqueline van Vugt rapper Def P vroeg om de rap van Ghullam te ondersteunen in de film, heeft hij geen moment getwijfeld. Het vluchtverhaal van de jongens is prachtig in beeld gebracht met animaties door studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

ONDERKOMEN is een productie van Nuts & Bolts en Melief Film in samenwerking met EO/IKONdocs. De film werd mede mogelijk gemaakt door  Art of Impact, Stichting Democratie en Media, Abraham Tuschinski Fonds en Provincie Limburg.

Jacqueline van Vugt regisseur Onderkomen

Nederland 2017

Documentaire, 69 min.

Taal: Nederlands en Dari

Ondertiteling: Nederlands