Historie Leger des Heils brassband

Een brassband is een orkestvorm die uit Engeland afkomstig is. De band bestaat uitsluitend uit koperen blaasinstrumenten, aangevuld met slagwerk. De eerste brassbands zijn in Engeland al rond het jaar 1800 ontstaan.

In 1878 formeerde Charles Fry en zijn drie zonen, in Engeland, een brasskwartet dat hun muziek in buiten ten gehore bracht in grote straten en op markten. De stichter van het Leger des Heils, William Booth, hoorde hiervan en ging dit kwartet inzetten voor zijn evangelisatie activiteiten. Na verloop van tijd werd het Fry ensemble uitgebreid met andere instrumenten en werd het bekend onder de namen ‘The Halleluja Minstrels’ en ‘The Happy Band’. De familie Fry gaf al snel hun eigen familiebedrijf op om zich fulltime in te zetten voor het werk van het Leger des Heils.

De eerste echte brassband van het Leger des Heils werd samengesteld in Consett (Durham) in december 1879. Kort daarop volgenden bands in Northwich en Cheshire. Muziek nam een steeds belangrijker plaats in als middel om te evangeliseren. In 1891 werd er zelfs een International Staff Band geformeerd.

Over de hele wereld zijn binnen het Leger des Heils amateur brassbands, die qua repertoire kunnen putten uit veel speciaal gearrangeerde en gecomponeerde Leger des Heils muziek. Veel toonaangevende brassband componisten en – spelers uit de 20e eeuw hebben/hadden hun wortels in of nauwe banden met het Leger des Heils.