Onderwijs en ondersteuning voor vrouwen in Haïti

Vrouwen in Haïti vechten dagelijks tegen ongelijkheid, financiële problemen en een gebrek aan scholing. Het Leger des Heils startte een project om 450 kwetsbare vrouwen in Haïti te helpen. De vrouwen zullen financiële steun ontvangen en beroeps trainingen krijgen om in eigen onderhoud te kunnen voorzien.

Vrouwen in Haïti

Hoewel vrouwen in Haïti officieel dezelfde rechten hebben als mannen, is de realiteit anders. Vrouwen worden vooral op de werkplek gezien als ondergeschikt aan mannen. Ook hebben veel vrouwen een gebrek aan financiële steun en worden ze vaak geconfronteerd met geweld en intimidatie. Dit wordt verergerd door armoede en een gebrek aan onderwijs in het land. De Haïtiaanse economie blijft sterk afhankelijk van internationale fondsen en ongeveer 60% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Vrouwen in Haïti, met name in de noordelijke regio, hebben veelal geen of slechte toegang tot onderwijs. Op het platteland is het nog erger. Daar hebben slechts 2% van de vrouwen enige vorm van onderwijs gehad.  

Beurs en trainingsprogramma

Het Leger des Heils startte een project om 450 kwetsbare vrouwen in Haïti te helpen. De vrouwen ontvangen een beurs zodat ze een bedrijf kunnen starten en financieel zelfvoorzienend kunnen worden. Vrouwen leren over hun rechten en hoe ze andere mensen verantwoordelijk kunnen houden. Ze kunnen zich aansluiten bij spaargroepen en krijgen les over financiën, sparen en bankieren. Bovendien ontvangen ze beroepstrainingen en zijn er zelfhulpgroepen opgezet waar de vrouwen juridische en medische ondersteuning kunnen krijgen. Door vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld te helpen om financieel zelfstandig te worden, krijgen ze de kans om de cyclus van misbruik te doorbreken en zelfvoorzienend te worden.

Project details

Uitvoering: Leger des Heils Carraïbisch gebied
Locatie: St Marc, Verrettes, Limbe, Gonaives
Thema: Werk & inkomen
Doelgroep: 450 vrouwen
Totale projectkosten: US$ 136.773
Gefinancierd door: Leger des Heils Nederland, Tsjechië en Slowakije en Leger des Heils Zwitserland
Duur: 2 jaar
Status: Actief
Thema: Werk & Inkomen Landinformatie: Haïti