Versterken van gemeenschappen in Malawi

Het afgelopen jaar was voor Malawi een jaar van uitersten. Zware regenval en overstromingen hadden een verwoestend effect op het land. Overstromingen werden gevolgd door ernstige droogte, waardoor miljoenen mensen in Malawi hun gewassen verloren. Het Leger des Heils startte een project om de veerkracht tegenover klimaatrampen in de meest kwetsbare gemeenschappen in Malawi te vergroten.

Droogtes en overstromingen
Het afgelopen jaar was voor Malawi een jaar van uitersten. Zware regenval en overstromingen hadden een verwoestend effect op het land. In januari 2015 vernietigde een aantal overstromingen meer dan 60 hectare bouwland en resulteerde in bijna 80 doden. Overstromingen werden gevolgd door ernstige droogte, waardoor miljoenen mensen in Malawi hun gewassen verloren.

Landbouw
De meerderheid van de bevolking in Malawi is afhankelijk van landbouw. De belangrijkste economische producten van het land zijn tabak, katoen en koffie. Vanwege de droogte en overstromingen, verloren veel boeren hun gewassen. Daardoor verloren ze zowel hun inkomen als hun dagelijks voedsel. In 2016 alleen zijn er meer dan 2,8 miljoen mensen in Malawi die honger lijden. Het Leger des Heils startte een project om de veerkracht tegenover klimaatrampen in de meest kwetsbare gemeenschappen in Malawi te vergroten.

Veerkracht
Om dit project uit te voeren organiseerde het Leger des Heils een ontmoeting met de lokale autoriteiten en 24 leiders die meer dan 60 dorpen vertegenwoordigen. Samen spraken ze over wat er gedaan kan worden om rampsituaties in de toekomst te voorkomen. Dit project helpt gemeenschappen om hun gewassen aan te passen zodat ze beter bestand zijn tegen droogte en overstromingen. Bovendien worden de gemeenschappen geleerd om hun zaai en oogsttijden hier op aan te passen. In het bijzonder richt het Leger des Heils zich op duurzame en innovatieve oplossingen voor vrouwen en kinderen. Zo worden vrouwen aangemoedigd om een baan buiten de landbouwsector te zoeken. Als hun oogst verloren gaan, zullen hun families nog steeds in staat zijn om rond te komen dankzij een andere bron van inkomsten. Hoewel er niets aan het weer zelf kan worden gedaan, kunnen de mensen in Malawi door dit project wel beter bestand worden tegen de gevolgen ervan.

Projectdetails

Uitvoering: Leger des Heils Malawi
Locatie: Karonga and Salima districten
Thema: Onderwijs
Doelgroep: 1.500 huishoudens
Totale projectkosten: US$ 500.000
Gefinancierd door: Leger des Heils Nederland en Zweden
Duur: 3 jaar
Status: In voorbereiding
Succesverhalen van het 'Versterken van Gemeenschappen in Malawi' project Landinformatie: Malawi Thema: Noodhulp

Media

POSTER: Jaarproject 2017 VIDEO: Jaarproject 2017