Tanzania

Het Leger des Heils werkt al ruim 80 jaar in Tanzania. Tegenwoordig zijn er 82 korpsen en 57 buitenposten door het land waar 159 heilsofficieren, 11.800 heilssoldaten en 152 werknemers werkzaam zijn.

Algemeen

Hoofdstad: Dodoma
Oppervlakte: 947.300 km²
Aantal inwoners: 51 miljoen 
Taal: Engels, Swahili
Religie: Christendom, Islam
Munteenheid: Tanzaniaanse shilling
Regeringsvorm: Constitutionele republiek 

Ontwikkeling

Tanzania is het grootste land in Oost-Afrika. Het land staat bekend om de hoogste berg van het continent, de Kilimanjaro. Tanzania heeft een score van 0.531 op de Human Development Index (HDI). Dit is een samengesteld nummer dat getallen omvat met betrekking tot levensverwachting, onderwijs en inkomen per hoofd van de bevolking. Dit getal wordt gebruikt om landen in vier niveaus van menselijke ontwikkeling te rangschikken. Hoe hoger deze factoren, hoe hoger het indexnummer. Tanzania staat wereldwijd op nummer 151 van de 186 landen. (bron: UNDP) 

Geschiedenis en Politiek

De oorspronkelijke bevolking van Tanzania bestond uit twee soorten volkeren, landbouwers en nomaden (waaronder de Masai). Vanaf de 9e eeuw vestigden de Arabieren zich aan de kust. Het Arabisch vermengde zich met de Bantoe-talen en zo ontstond het Kiswahili. De kolonistatietijden stonden in het teken van slavernij. Duizenden slaven werden verscheept naar suikerplantages op de nabijgelegen eilanden. Tussen 1498 en 1828 waren de Portugezen aan de macht, daaropvolgend de Arabieren, de Duitsers en vanaf 1918 de Britten. Het land kreeg de naam Tanganyika. In 1922 werden de eerste politieke partijen opgericht en in 1929 werd de Tanganyika Africa Association (TAA) opgezet wat de roep naar zelfstandigheid in het land toe deed nemen. In 1953 werd de voorzitter van de TAA, Julius Nyerere, de eerste president van Tanganyika. In 1960 werd de eerste regering onder Tanganyikaans bestuur gevormd en in mei 1961 verkreeg het land volledig zelfbestuur en werd Tanganyika deel van het Britse Gemenebest. De eilanden Zanzibar en Pemba verkregen 2 jaar later hun onafhankelijkheid. De naam Tanzania onstond in 1964 toen Tanganyika en Zanzibar zich samenvoegden. In 1965 riep Nyerere Tanzania uit tot een eenpartijstaat en het duurde tot 1995 dat er weer verkiezingen gehouden werden waar meerdere partijen aan meededen.Tanzania heeft veel te kampen gehad met onrust uit buurlanden. In 1979 brak een jaarlange oorlog uit met buurland Oeganda wat leidde tot de afzetting van diens huidige president Idi Amin. In 1994 kreeg Tanzania te maken met een gigantische vluchtelingenstroom waarbij een half miljoen mensen vanuit Rwanda en Burundi de grens met Tanzania overtrokken. In 1996 werden de Rwandeze vluchtelingen gedwongen terug te keren naar hun land. Sinds 2015 is John Magafuli president van Tanzania (bron: landenweb). Volgens politieke experts begint het land sinds zijn leiderschap wederom eigenschappen van een onderdrukte democratie te vertonen. 

Economie

De economie van Tanzania is grotendeels afhankelijk van exportproducten zoals goud, rietsuiker, sigaretten, cashewnoten, thee, katoen en koffie. Mijnbouw is een belangrijke sector, vooral op het gebied van goud en diamanten. Daarnaast is toerisme erg belangrijk voor de opkomende economie. 

Cultuur

Tanzania kent meer dan 120 verschillende ethnische groepen. De officiële talen in het land zijn Swahili Engels en Arabisch. Dit wordt vooral op Zanzibar gesproken waar 90% van de bevolking moslim is.