Succesverhalen van het 'Versterken van Gemeenschappen in Malawi' project

Het Leger des Heils helpt verschillende gemeenschappen in Malawi om beter bestand te worden tegen rampen. Ze doen dit door verschillende projecten: een Climate Smart Agriculture and Irrigation Farming (CSA) project, een Water, Sanitation and Hygiene (WASH) project en een driedaagse training over rampbestendigheid, die gemeenschappen helpt om risico's in kaart te brengen en een waarschuwingssysteem op te zetten.

De onderstaande verhalen gaan over mensen die van deze projecten hebben geprofiteerd.

Matthew

Matthew woont met zijn vrouw en vier kinderen op een kleine boerderij. Vroeger kweekte Matthew alleen cassave en maïs, maar dankzij een training over landbouwtechnieken verbouwt hij nu ook andere groenten zoals Chinese kool en pompoenbladeren. Ook heeft het Leger des Heils een waterput aangelegd in zijn gemeenschap. Dat betekent dat Matthew’s vrouw en kinderen niet helemaal naar de rivier hoeven te lopen om water te halen.

Matthew kan nu binnen een maand groenten verbouwen, oogsten en zijn familie te eten geven. Het overschot verkoopt hij en gebruikt hij voor stekjes. Ook geeft het Leger des Heils in Mwangulu voorlichting over het belang van hygiëne en sanitaire voorzieningen om ziekte te voorkomen. Matthew heeft besloten een tijdelijk toilet te bouwen met de middelen die hij heeft. De komende tijd zal hij steun blijven ontvangen van het Leger des Heils en hij kijkt dan ook uit naar de komende jaren.

Fredah

Fredah is een weduwe en woont samen met haar vijf kinderen. Voordat het Leger des Heils hun werk in Mwangulu begon, haalde Fredah en haar kinderen altijd water uit de rivier. Dit was niet alleen onhygiënisch maar kostte zoveel tijd dat de kinderen van Fredah thuis bleven van school. Fredah heeft nu toegang tot schoon water uit één van de waterputten in de gemeenschap. Ze ziet nu al dat haar kinderen minder ziek zijn en ook gaan ze elke dag naar school. Fredah heeft ook een kleine moestuin aangelegd, wat betekent dat ze niet langer geld hoeft uit te geven aan groenten die ze zelf kan produceren. Fredah is erg positief over het project en zei: "Dit project zal de levens van de mensen in deze gemeenschap naar een hoger niveau brengen."

Chaonaine

Chaonaine is een weduwe met zes kinderen en woont ook. Het Leger des Heils hielp haar een permanent rampenbestendig toilet te bouwen en een moestuin te planten. Omdat Chaonaine nu ook gebruik kan maken van de waterputten in haar gemeenschap, kan ze veel meer groenten verbouwen. Wat haar familie niet nodig heeft, verkoopt ze aan haar buren. "Er is verandering in mijn achtertuin en daardoor verandering in mijn leven gekomen."

Zikomo

Zikomo, zijn vrouw en vijf kinderen wonen. In de loop van de jaren heeft Zikomo veel steun gekregen van het Leger des Heils. Hij heeft een goede oogst gehad en bereidt zich nu voor op het regenseizoen. Met zijn kennis leert Zikomo andere boeren in de gemeenschap over landbouwtechnieken zodat ook zij effectiever te werk kunnen gaan.