Centrum voor naschoolse activiteiten

Kinderen in Colombia hebben een laag opleidingsniveau en krijgen niet altijd genoeg te eten. Als ze van school gaan worden ze vaak werkloos. Het Leger des Heils biedt daarom naschoolse opvang voor kinderen en vaktraining voor jonge schoolverlaters.

Ontheemden
Al decennia lang zijn er in Colombia velen ontheemden. Families werden genoodzaakt te vluchten als gevolg van aanhoudend geweld door interne conflicten in het land die door de guerrilla, illegale gewapende groepen en de overheid werden uitgevoerd. Gedurende al die jaren, vestigde het Leger zich in stedelijke gebieden, zoals in Armenië (in de provincie Quindio), Aranjuez (in Medelling), Ibague (in Tolima) en Nuevo Kennedy (in Bogota, de hoofdstad). Nog steeds zijn er veel problemen. In Colombia is 22% van de jongeren tussen de 15 en 22 jaar werkloos. Kinderen hebben een laag opleidingsniveau en krijgen niet altijd genoeg te eten. Vele gezinnen wonen door geldgebrek samen onder een dak. Ook is er vaak sprake van geweld en drugsgebruik.

Naschoolse opvang
In de steden Armenia, Aranjuez, Ibague en New Kennedy heeft het Leger des Heils een centrum voor naschoolse opvang. Kinderen krijgen er verschillende vakken zoals kunst, dans, muziek, drama en typeles. Ook gaan ze regelmatig op schooluitjes. Behalve gedegen onderwijs krijgen ze dagelijks een maaltijd. De centra zijn voor hen een plek waar zij zich kunnen ontwikkelen en uitzicht krijgen op een leven zonder armoede.

Uitbreiding van diensten
Door de jaren heen heeft het Leger des Heils Colombia geleerd. Dit is een aanleiding om de diensten voor families uit te breiden en aan te vullen met nieuwe componenten. Hierdoor wordt meer aandacht gegeven aan het gezin en de thuissituatie van de kinderen. Zo biedt het Leger des Heils gezinnen hulp bij psychische of sociale problemen en krijgen jongeren vanaf 15 jaar training in vakken als dierenhouden, kleding maken en toiletartikelen produceren. Door een vak te leren krijgen deze mensen een kans om hun eigen bedrijfje te starten.

Projectdetails

Uitvoering: Leger des Heils Colombia
Locaties: Aranjuez, Armenië, Ibagué, Nuevo Kennedy
Thema: onderwijs, werk & inkomen
Doelgroep: 1.880 kinderen en volwassenen
Totale projectkosten: US$ 716.700
Gefinancierd door: Leger des Heils Nederland
Duur: 3 jaar
Status: in opstart

Media

Filmpje Hart & Hand actie 2018-2019

Poster Ontmoetingsdag IOS

Flyer Hart & Hand actie 2018-2019
Landinformatie: Colombia Thema: Onderwijs