Onderwijs voor pygmeekinderen in Kabalo

Door stamconflicten zijn veel pygmeeën uit nood verhuisd naar Kabalo. Daar zijn kampen voor vluchtelingen opgezet. Kinderen in het kamp hebben geen toegang tot onderwijs. Daarom heeft het Leger des Heils een bestaande basisschool uitgebreid, zodat de pygmeekinderen hier ook naar school kunnen.

Stammenconflicten
Kabalo is een stad in de provincie Katanga, in de Democratische Republiek Congo (DRC) en heeft twee groepen inwoners, Pygmeeën en Bantus. Sinds de koloniale tijd hebben deze groepen regelmatig conflicten. In juli 2014 steeg het aantal stammenconflicten opnieuw. Dit leidde tot veel ontheemden, vooral pygmeeën. Het Leger des Heils deelde voedsel uit onder pygmeefamilies en sprak met hen over de noodzaak van onderwijs voor hun kinderen. Daarom besloot het Leger des Heils een project te starten om de capaciteit van de bestaande basisschool in Kabalo te vergroten, zodat de pygmeekinderen hier ook naar school kunnen gaan.

Bouwproject
Om de lagere school een veilige plek te maken voor studenten en docenten werd het dak van stro vervangen door een metalen dak. Er werden een kantoor en zes klaslokalen gebouwd met bakstenen in plaats van golfplaten. De klaslokalen zijn uitgerust met 90 tafels en stoelen voor de leerlingen. Daarnaast werden schoolbanken en tafels en stoelen voor de leraren geleverd. De gerenoveerde school biedt nu ruimte voor meer dan 200 kinderen, dat is twee keer zoveel als voorheen.

Projectdetails

Uitvoering: Leger des Heils DR Congo
Locatie: Kabalo
Thema: onderwijs
Doelgroep: 200 ontheemde kinderen
Totale projectkosten: US$ 26.985
Gefinancierd door: Leger des Heils Nederland
Duur: 3 maanden
Status: voltooid