Mali

Het Leger des Heils begon in 2007 met de eerste werkzaamheden in Mali en werd in 2010 een aparte regio. Vandaag de dag zijn er 216 heilssoldaten en zes officieren werkzaam in de regio.

Algemeen

Hoofdstad: Bamako
Oppervlakte: 1.241.000 km²
Aantal inwoners: 18 miljoen
Taal: Frans & Bambara
Religie: Islam
Munteenheid:  CFA (West Afrikaanse Frank)
Regeringsvorm: federale republiek

Ontwikkeling

Mali heeft een score van 0.427 op de Human Development Index (HDI). Dit is een samengesteld nummer dat getallen omvat met betrekking tot levensverwachting, onderwijs en inkomen per hoofd van de bevolking. Dit getal wordt gebruikt om landen in vier niveaus van menselijke ontwikkeling te rangschikken. Hoe hoger deze factoren, hoe hoger het indexnummer. Mali staat wereldwijd op nummer 182 van de 186 landen. (bron: UNDP)

Geschiedenis

Rond de vijfde eeuw ontstond het koninkrijk Ghana, waar het huidige Mali destijds deel van uitmaakte. Tot de 10e eeuw was dit een machtig handelsrijk tot het zich in de 14e eeuw opsplitste in Songhai en het koninkrijk Mali. Met name de steden Djenné en Timboektoe groeiden uit tot belangrijke handelssteden. Vanaf het einde van de 15e eeuw ging het koninkrijk Mali steeds verder op in het rijk van de Songhai en na een Marokkaanse invasie in 1591 stortte het gehele rijk ineen. Vanaf 1905 werd Mali gekoloniseerd door de Fransen die het gebied Frans-Soedan noemden. Pas in 1958 kreeg het gebied weer een eigen politiek bestuur en twee jaar later, op 22 september 1960, werd de Republiek Mali onafhankelijk. (bron: landenweb)

Politiek

Met de onafhankelijkheid kwam president Modibo Keïta in 1960 aan de macht. Hij liet de democratie afschaffen en creëerde een één-partijsysteem. Na een periode van economische achteruitgang werd hij in 1968 afgezet door een staatsgreep onder leiding van generaal Moussa Traoré. In de tijd dat Traoré aan de macht was werden er maar liefst vier staatsgrepen gepleegd. Pas bij de laatste, in 1991, werd Traoré afgezet.

In 2002 werd Amadou Toumani Traoré gekozen tot president. Aanvankelijk werd Mali onder zijn regime politiek steeds stabieler. Echter, pleegde het Malische leger in 2012 toch een staatsgreep omdat de president schijnbaar onder één hoedje speelde met de rebellen in het land. Dit leidde tot een burgeroorlog tussen 2012 en 2013. (bron: landenweb)

Economie

Mali is één van de armste landen ter wereld. 80% van de Malinezen die werken zijn actief in de landbouw. Katoen is op dit moment het belangrijkste exportproduct, zeker omdat de lage lonen interessant zijn voor exportlanden. Daarnaast is Mali de derde grootste visproducent van Noord- en West-Afrika. Ook zijn de Malinezen die in het buitenland zitten (waar er zo’n 3 miljoen van zijn) heel belangrijk voor de binnenlandse economie. Zij hebben vaak een baan in het buitenland en maken geld over naar familieleden. (bron: landenweb)

Cultuur

Negentig procent van de Malinezen is Moslim. De overige 10 procent is Christen of volgt een inheemse religie. Mali kent verschillende volken. De Bozo is een volk van vissers en woont langs de Niger in kleine langgerekte dorpen. De Peulen zijn veehouders en leven rondom de Niger-delta. De Toeareg leven in het Noord-Malinese woestijngebied en leiden een nomadisch bestaan als veehouders. Door de langdurige droge periodes in de jaren zeventig van de 20e eeuw raakten ze vrijwel al hun vee kwijt. Dit leidde dit tot een burgeroorlog tussen de Toeareg en het Malinese regeringsleger. Dan zijn er nog de Moren, ook een nomadisch volk, maar dan met Arabische herkomst. Zij trekken met hun vee langs de Mauritaanse grens en rond Timboektoe. Het bekendste volk van Mali is het Dogon-volk. Dit volk houdt nog steeds zijn traditionele animistische levensstijl aan. (bron: wereldinformatie)