Kenia

In 1896 kwamen drie heilsoldaten naar Kenia om te helpen met de bouw van een nieuwe spoorweg. Tijdens hun verblijf evangeliseerden ze in het kamp waar ze verbleven. In 1921 werden de eerste officiële bijeenkomsten in Nairobi gehouden. Op 1 maart 2008 werd het het Kenia Territorium verdeeld in twee gebieden: oost en west. In het Oost Kenia territorium zijn er 445 korpsen en 246 buitenposten waar 101 werknemers, 647 heilsofficieren en 39 heilssoldaten werkzaam zijn. In het West Kenia territorium zijn er 528 korpsen en 908 buitenposten waar 50 werknemers, 987 heilsofficieren en 34 heilssoldaten werkzaam zijn. (bron: Salvation Army yearbook)

Ontwikkeling
Kenia heeft een score van 0.555 op de Human Development Index (HDI). Dit is een samengesteld nummer dat getallen omvat met betrekking tot levensverwachting, onderwijs en inkomen per hoofd van de bevolking. Dit getal wordt gebruikt om landen in vier niveaus van menselijke ontwikkeling te rangschikken. Hoe hoger deze factoren, hoe hoger het indexnummer. Kenia wordt volgens deze index gerangschikt op de 146ste plaats van de 186 landen. In het jaar 2000 was de levensverwachting in Kenia nog maar 53 jaar, nu ligt deze op 62 en verwacht wordt dat deze stijgende trend doorzet. Deze verbetering zit hem voornamelijk in het verminderd aantal mensen met HIV/Aids met dank aan volksgezondheidsinitiatieven. De bevolking van Kenia is in de afgelopen 35 jaar bijna verdrievoudigd, van 16.3 miljoen in 1980 naar 47 miljoen in 2016.

Geschiedenis
Ongeveer 4000 jaar geleden werd Kenia bevolkt door de Khoisan, verwant aan de zuidelijk Afrikaanse volken. Rond 2000 v.Chr. kwam het nomadische Kushieten-volk uit Ethiopië om zich in het gebied te vestigen. Tussen 500 v oor Chr. en 500 na Chr. sloten een aantal Bantu-sprekende volkeren zich hierbij aan.
Vanaf 1505 begon de Portugese kolonisatie met een invasie van de armada van Dom Francisco de Almeida. De Portugezen brachten in hun 200 jaar durende kolonisatie veel verwoesting toe. Dit duurde tot 1698, toen de Arabieren Fort Jesus innamen. De Arabieren bleven controle over de Oost-Afrikaanse kust houden totdat de Britten en de Duitsers eind 19e eeuw arriveerden. De Britten namen het fort over van de Arabieren en in 1920 verklaarden ze het gebied tot Kolonie en Protectoraat Kenia. In 1964 werd Kenia een onafhankelijke republiek.
De Keniaanse vlag bestaat uit drie kleuren, zwart, rood met witte randen en groen. In het midden van de horizontale vlag staat een rood, wit en zwart Maasai schild. Het Maasai schild is een traditioneel symbool in Kenia dat gebruikt wordt om de verdediging van het land te symboliseren.

Politiek en Economie
Kenia is een democratische republiek met een president die zowel staatshoofd als regeringsleider is. Na de presidentsverkiezingen van 2007 werd de grondwet aangepast waardoor de president zijn macht moet delen met de premier. De wetgevende macht is in handen van de regering en de Nationale Vergadering, die bestaat uit 224 leden. 210 leden worden rechtstreeks door de bevolking gekozen tijdens vijfjaarlijkse verkiezingen. Ook de president wordt voor een termijn van vijf jaar aangesteld. Sinds 2013 is Uhuru Kenyatta de vierde en huidige president van Kenia.
De economie van Kenia is een stuk moderner dan die van de meeste andere Oost-Afrikaanse landen. Ongeveer tweederde van de beroepsbevolking was in 2013 werkzaam in de landbouw.
Kenia voorziet grotendeels in zijn eigen voedsel en exporteert daarnaast vooral koffie en thee. Het toerisme is weliswaar in opkomst, maar deze sector ondervindt nadeel van regelmatige binnenlandse spanningen. Ook de snel groeiende bevolking is een probleem, daardoor zijn veel mensen werkloos.

Cultuur
Omgangsvormen in Kenia zijn zeer gericht op hiarchie. Tijdens een ontmoeting zegt altijd de jongste of lagere in rang als eerste goedendag. De groet wordt gevolgd door een handdruk, altijd met de rechterhand.
De nomadenvolken staan bekend om hun houtsnijwerk, kalebassen of kangas, dit zijn bedrukte stoffen die door elke vrouw in Oost-Afrika wordt gebruikt als wikkelrok, sjaal of draagdoek.
Afdingen is gebruikelijk bij het kopen. Muziek en dans spelen een belangrijke rol in het leven van de Oost-Afrikaanse volkeren. Ze gebruiken drums, slaghout en uit hout vervaardigde xylofoons. Traditionele dans wordt gebruikt als uiting van vreugde of verdriet, als medicijn of voor het verjagen van boze geesten.

Algemeen

Hoofdstad: Nairobi
Oppervlakte: 580.367 km²
Aantal inwoners: 48.460000
Taal: Engels, Swahilli
Religie: christendom
Munteenheid: Kenyan shilling
Regeringsvorm: presidentiële republiek

Ondersteuning bij Keniaanse kinderen met een beperking

Voormalige projecten:

Studiebeurzen voor meisjes in Kenia