Jamaica

Het Leger des Heils begon in 1887 met de eerste werkzaamheden in Kingston waarna ze zich verspreidden over heel Jamaica.

Algemeen

Hoofdstad: Kingston
Oppervlakte: 10.991 km²
Aantal inwoners: 2.881.000
Taal: Engels
Religie: protestant en rastafari
Munteenheid:  Jamaicaanse dollar
Regeringsvorm: parlementaire monarchie

Ontwikkeling

Jamaica heeft een score van 0.720 op de Human Development Index (HDI). Dit is een samengesteld nummer dat getallen omvat met betrekking tot levensverwachting, onderwijs en inkomen per hoofd van de bevolking. Deze score wordt gebruikt om landen in vier niveaus van menselijke ontwikkeling te rangschikken. Hoe hoger deze factoren, hoe hoger het indexnummer. Jamaica wordt volgens deze index gerangschikt op de 94ste plaats van de 186 landen. De levensverwachting bij geboorte is 76 jaar. Naar school gaan is verplicht in Jamaica en de gemiddelde tijd dat mensen onderwijs krijgen is bijna 12 jaar. Echter is de kwaliteit van het onderwijs een grote uitdaging. Kinderen jonger dan zes jaar gaan naar zogeheten basic schools, daarna gaan ze of naar primary school (in de steden) of all-age schools (op het platteland). Op het platteland zijn de klassen vaak groot, met meer dan 50 leerlingen. Iets meer dan de helft van de kinderen volgt na de basisschool secundair onderwijs. (Bronnen: UNDP, landenweb, CIA factbook

Geschiedenis

De naam Jamaica betekent het land van bos en water. Dit komt uit de taal van de Arawak-indianen. Rond het jaar 700 reisden deze vanaf het Zuid-Amerikaanse vasteland via de Kleine en de Grote Antillen naar Jamaica. De afstammelingen van de Arawak-indianen leefden in harmonie tot begin 16e eeuw de Spanjaarden in Jamaica aankwamen. De Spanjaarden bouwden de eerste nederzetting, Sevilla Nueva en stichtten de hoofdstad, Villa de la Vega. In 1655 landden de Engelsen met 38 schepen in Villa de la Vega. Omdat de Spanjaarden richting het noorden waren vertrokken konden de Engelsen het eiland zo overnemen. Het Engels bewind duurde voort, met als gevolg, net als in de andere kolonies, slavernij van de lokale bevolking. In 1838 werd de slavernij afgeschaft en werd Jamaica een kroonkolonie. Aan de rust en voorspoed van de onafhankelijkheid kwam snel een einde door de Eerste Wereldoorlog en de wereldwijde crisis in de jaren dertig. (bron: landenweb)  

Politiek en Economie

Jamaica is een onafhankelijke parlementaire democratie waarvan de Engelse koningin, Elisabeth II, officieel het staatshoofd is. Zij wordt vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal.In 1938 werden de eerste vakbonden en politieke partijen opgericht. Sinds de onafhankelijkheid wordt de Jamaicaanse politiek gedomineerd door twee partijen: de Jamaica Labour Party (JLP), opgericht door Sir Alexander Bustamente, en de People's National Party (PNP) van Norman Manley. Deze twee partijen wisselden elkaar tijdens de twintigste eeuw af. In het begin van de jaren negentig raakte de JLP ernstig verdeeld met als gevolg dat een nieuwe politieke partij werd opgericht, de National Democratic Movement (NDM). In 2001 werd wederom een nieuwe partij opgericht, United People's Party (UPP). Sinds maart 2016 is Andrew Holness vanuit de PNP de premier. (bron: landenweb

Cultuur

Jamaica staat bekent om zijn muziek, in het bijzonder het genre reggae, onder andere door de legendarische Bob Marley. Hij werd in 1964 leider van de groep The Wailers. De teksten van deze groep waren sterk geïnspireerd door politiek en de rastafarigodsdienst. Ook theater en dans zijn belangrijke onderdelen van de Jamaicaanse cultuur.