Ghana

Het Leger des Heils startte in 1922 met de eerste werkzaamheden in Ghana en heeft vandaag de dag 124 korpsen door het hele land.

Algemeen

Hoofdstad: Accra
Oppervlakte: 238.533 km²
Aantal inwoners: 24.791.073
Taal: Engels
Religie: christendom
Munteenheid: cedi (GHS)
Regeringsvorm: Constitutionele Democratie

Ontwikkeling

Ghana heeft een score van 0.579 op de Human Development Index (HDI) wat het land in de middenklasse plaatst wat betreft ontwikkeling. Het HDI nummer is een samengesteld nummer dat getallen omvat met betrekking tot levensverwachting, onderwijs en inkomen per hoofd van debevolking. Dit getal wordt gebruikt om landen in vier niveaus van menselijke ontwikkeling te rangschikken. Hoe hoger deze factoren, hoe hoger het indexnummer. Ghana wordt volgens deze index gerangschikt op de 139ste plaats van de 186 landen (bron: UNDP) en is hierdoor een van de meest ontwikkelde landen in Afrika. Ongeveer 75% van de Ghanezen kunnen lezen en schrijven. Daarnaast zijn er vijf universiteiten in Ghana en een aantal technische hogescholen. Naar schatting is 20% van de bevolking werkeloos. (bron: landenweb

Geschiedenis en Politiek

Sinds de veertiende eeuw is de Akan de grootste etnische groep in Ghana. Rond 1700 werd het Ashanti koninkrijk gesticht, beroemd om zijn handel in goud en slaven. Rond die tijd arriveerden ook de Portugezen en later de Nederlanders en ontstonden er handelsnederzettingen en forten op de plek die zij Goudkust noemden. In de achttiende eeuw vielen de Britten het land binnen. In eerste instantie alleen om te handelen, maar toen er rivaliteit met de Fransen ontstond vielen de Britten in 1874 het Ashanti koninkrijk binnen en riepen de Goudkust uit tot een Britse kolonie.In 1951 werden de eerste verkiezingen voor een nationale regering gehouden onder het gezag van Groot Britannië. In 1957 werd Ghana als eerste Afrikaanse land beneden de Sahara onafhankelijk. In 1960 werd de Republiek uitgeroepen met Nkrumah als president. Hij was een groot voorstander van het Pan-Afrikaanse ideaal. Zijn beleid begon echter steeds meer autoritair te worden wat resulteerde in een militaire machtsovername in 1966. Tot 1981 wisselden militaire en burgerregimes elkaar af tot de populaire Flight Luitenant Jerry Rawlings aan de macht kwam. Vanaf 2016 is Nana Akufo-Addo president van Ghana.

Economie

Ghana heeft een van de snelst groeiende economieën van het Afrikaanse continent. Landbouw, bosbouw en export van goederen zijn de belangrijkste sectoren. Ghana exporteert cacao, hout en goud.  

Cultuur

De belangrijkste stammen in Ghana (dit is 98% van de bevolking) zijn de Akan, Moshi-Dagomba, Ewe en Ga. De meerderheid van de bevolking is christelijk en religie is een zeer belangrijk aspect van de Ghanese cultuur. Dans, muziek en nationale gerechten worden vooral tijdens festivals gevierd, waarvan Ghana er vele kent.